Marcelinka i świąteczny kołowrotek

ŚWIĄTECZNE OPOWIEŚCI DLA BARDZO WRAŻLIWYCH DZIECI I ICH RODZICÓW.

Marcelinka to bardzo wrażliwa dziewczynka, która chodzi do pierwszej klasy. Zbliżają się święta i bardzo dużo się dzieje, zarówno w szkole, jak i w domu. Istny kołowrotek! Przygotowywanie ozdób choinkowych, wybór świątecznego drzewka, nauka jazdy na łyżwach, porządki, przedświąteczne szkolne spotkanie, no i rodzinna Wigilia. Wszystkim tym wydarzeniom towarzyszy cała gama najróżniejszych emocji!

Czy uda się wybrać choinkę na bożonarodzeniowym jarmarku, gdzie jest zbyt tłoczno i głośno? Czy można bać się nauki jazdy na łyżwach? Jak powiedzieć prawdę o swoich uczuciach przyjaciółce? Czy istnieje sposób by namówić młodszego brata do porządków we wspólnym pokoju?

W książce o Marcelince psycholożka Katarzyna Kucewicz w autentyczny sposób pokazuje świat wyjątkowo wrażliwego dziecka, a także wyzwania, które czyhają w pozornie zwyczajnej codzienności. Krótkie opowieści są wsparciem zarówno dla bardzo wrażliwych dzieci, jak i dla ich rodziców czy opiekunów.

Czytając o Marcelince, dowiecie się, jak wesprzeć ponadprzeciętnie wrażliwe dzieci i jak pomóc im odnaleźć się w pełnej bodźców szkolnej rzeczywistości. Odkryjecie, jak sprawić, by czuły się ze sobą dobrze i umiały czerpać ze swojej wrażliwości. Bo różnorodność jest po prostu ok!

Polecamy również pierwszy tom przygód Marcelinki wydany przez Wydawnictwo Frajda: Marcelinka. Opowieść dla bardzo wrażliwych dzieci i ich rodziców.

Informacje dodatkowe o Marcelinka i świąteczny kołowrotek:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-10-25

Tagi: Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Marcelinka i świąteczny kołowrotek

Marcelinka i świąteczny kołowrotek - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-12-04, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Przedświąteczny czas, jak i same święta, to ogrom bodźców płynących z każdej strony.   Nowe zadania do wykonania, zapachy, smaki, dźwięki, nowe wydarzenia. Dzieci mogą mieć trudność z odnalezieniem się w tej sytuacji. A już w ogóle te wysoko wrażliwe.   O takich właśnie dzieciach, a właściwie do nich i do ich rodziców kierowana jest książka "Marcelinka i świąteczny kołowrotek".   Mogę przyznać już na wstępie, że jestem nią zachwycona! Ile tu ciepła, dobroci i zrozumienia dla różnych zachowań dziecka! Ile bliskości, miłości i tworzonego bezpieczeństwa.   Marcelinka to wysoko wrażliwa 7-latka, mieszkająca z mamą i młodszym bratem. Lubi święta ale ten czas to dla niej sporo wyzwań zarówno w domu jak i w szkole. Tyle się dzieje! Koncert świąteczny, wybór choinki, jarmark, szkolna wigilijka, zapachy świątecznych potraw, nauka jazdy na łyżwach...wszystkie te sytuacje wywołują u dziewczynki ogrom przeróżnych emocji, czasem sprzecznych ze sobą. Wiele radości ale i niepewności. A także masę, masę myśli. Na szczęście zawsze obok jest wspierająca mama lub dostrzegająca wątpliwości Marcelinki pani nauczycielka.   W książce pięknie pokazano emocje z jakimi mierzy się bardziej wrażliwe dziecko w nowych dla niego sytuacjach, w głośnych miejscach, przy wielu bodźcach czy też podczas próbowania czegoś nowego (jak tutaj nauka jazdy na łyżwach). Nie raz potrzebuje o wiele więcej czasu na analizę sytuacji i przełamanie się. Często też reaguje w sposób niezrozumiały dla osób postronnych. I właśnie to tutaj znajdziemy - perspektywę dziecka jak i mamy oraz bliskiego otoczenia.   Moim zdaniem to książka dla wszystkich rodziców i wszystkich dzieci. Uwrażliwia na problemy z jakimi może się mierzyć ktoś w naszym otoczeniu lub nasze dziecko, a dzieciom pokazuje, że to całkiem normalne czuć więcej i mocniej lub po prostu inaczej. Że każdy z nas jest wyjątkowy i ta różnorodność jest właśnie wspaniała!   Książka zawiera także parę słów wprowadzenia dla młodszych czytelników oraz trochę wsparcia dla rodziców.   To naprawdę wartościowa lektura na nadchodzący czas (i nie tylko)!

Czując każdego dnia - praktyczny workbook dla osób wrażliwych
Katarzyna Kucewicz0
Okładka ksiązki - Czując każdego dnia - praktyczny workbook dla osób wrażliwych

Praktyczny workbook dla osób wrażliwych. Katarzyna Kucewicz, psycholożka i psychoterapeutka, autorka bestsellerowej książki Kobiety, które czują za bardzo...

Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach
Katarzyna Kucewicz0
Okładka ksiązki - Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach

SIEDEM WAKACYJNYCH OPOWIADAŃ Z PERSPEKTYWY WYJĄTKOWO WRAŻLIWEJ DZIEWCZYNKI. Marcelinka kończy pierwsza klasę i rozpoczyna wakacje. Przed dziewczynką dwa...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;