Magiczne miejsce

Tak, to było kuszące - założyć tutaj hotel i nie

martwić się o nic więcej, nie być związanym terminami, sprawami, spotkaniami.

Żyć w rytmie natury, może kupić sobie psa

i włóczyć się z nim po łąkach w dolinie?

Witold Mossakowski, młody pracownik ministerstwa, przyjeżdża do Idy, bo tutaj kupił podupadający pałac.

To magiczne miejsce skradło jego serce na zawsze. Nie tylko ono, ale i mieszkający w nim ludzie - osoby nietuzinkowe i pełne pasji, o oryginalnych zainteresowaniach. W jego życiu pojawia się też urocza dziewczyna, Mila Bielak, wielbicielka kotów i astronomii, której przeszłość kryje pewną tajemnicę...

Właśnie tutaj, w przepięknej dolinie pełnej kwiatów, z których dawna właścicielka pałacu, hrabina Tyczyńska, destyluje swe czarodziejskie perfumy, Witold zaczyna rozumieć, co jest dla niego ważne.

,,Magiczne miejsce" to ujmująca historia o poszukiwaniu szczęścia i konieczności pogodzenie się ze sobą i ze swoimi wspomnieniami. Życie naprawdę może się zmienić w jednej chwili, tylko trzeba umieć dostrzec, że ta chwila właśnie nadchodzi i cieszyć się nią.

Informacje dodatkowe o Magiczne miejsce:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2020-02-19
ISBN: 9788381950428

Tagi: bóg Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Magiczne miejsce

Magiczne miejsce - opinie o książce

Ida to faktycznie " Magiczne miejsce". Sama mieszkam na wsi. Autorka przedstawiła, przynajmniej dla nie, wieś sielską i anielską ale mało realistyczną. Biorąc pod uwagę, że to tylko fikcja i życzeniowa wizja społeczności wiejskiej to czytało się tą książkę szybko, miło i przyjemnie. Przyzwoita obyczajówka z zaznaczonym wątkiem romansowym, który pewnie zostanie rozwinięty w kolejnych częściach cyklu. Bohaterzy chwilami przerysowania ale sympatyczni i dający się lubić, nawet "minister". Mam kolejną część więc zapewne w niedługim czasie po nią sięgnę.

Avatar użytkownika - Ewfor
Ewfor
Przeczytane:2021-09-07, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie czytelnicze 2021,

Przyznam szczerze, że chociaż autorka ma na swoim koncie dość pokaźną ilość książek, jest to moje pierwsze spotkanie z jej ,,piórem" jako z powieścią. Miałam już wcześniej przyjemność przeczytać opowiadania napisane przez nią w antologiach, ale to była tylko namiastka tego co może zaprezentować autor.

Kiedy zaczęłam czytać pierwszą część pomyślałam sobie, że właśnie teraz potrzebuję czegoś takiego, powieści obyczajowej lekkiej, łatwej i przyjemnej w czytaniu z dużą dawką humoru i odrobiną wzruszeń. Czytając ją czułam taki wewnętrzny spokój, uśmiechałam się i próbowałam wyobrazić to co odkrywała fabuła.

Pięknie przedstawiona wieś, w której nie dominuje bezrobocie, pijaństwo i bieda, ale życzliwość i zaradność mieszkańców. Ktoś może powiedzieć: bajka. Oczywiście sami z siebie nie osiągnęliby oni takiego statusu życia, ale na szczęście pojawiła się w ich społeczności osoba pełna ciepła, empatii, pomysłów i zaangażowania w zmiany. Mam tutaj na myśli młodą pani sołtys, której życie nie szczędziło dramatów, a która potrafiła świetnie odnaleźć się w tej małej miejscowości.

Główny bohater przenosząc się z dużego miasta do małej wsi, odnalazł nie tylko spokój, ale również przyjaciół i... miłość. Zafascynowany ludźmi i skupiony na marzeniach stworzył coś, co przyniosło radość i spełnienie nie tylko jemu, ale również wielu innym.

Barwne osobowościowo postacie występujące w książce, począwszy od kilkuletniej dziewczynki, przyjaciół pracujących w szkole, pracowników poczty aż do byłej dziedziczki w wieku już mocno zaawansowanym to wyjątkowy dodatek do fabuły. Bez nich książka byłaby o wiele uboższa w emocje.

Autorka w piękny sposób pokazała, że dysponując sporymi pieniędzmi, niekoniecznie trzeba być wielkomiejskim snobem. Czasami wydając oszczędności, a nawet zaciągając kredyty można zainwestować pieniądze w coś przynoszącego nie tylko zysk, ale przede wszystkim radość i to nie tylko jednostce, ale i wielu ludziom.

Bardzo podobało mi się przedstawienie społeczności wiejskiej, w której ludzie kreatywnie i z pasją podchodzą do życia wspólnie tworząc coś, co pozwala im nie tylko na zarabianie pieniędzy, ale daje sporo satysfakcji.

Moim zdaniem ciekawym zabiegiem pisarskim jest wplatanie w dialogi cytatów z innych książek czy filmów. Widać, że autorka jest osobą bardzo oczytaną i obeznaną w wielu dziedzinach. A może to był po prostu porządny research.

Mamy tutaj wplecione w fabułę główną różnorodne, dodające pewnego kolorytu wątki, które wpływają na to, że czytając trudno się od powieści oderwać. Między innymi w bardzo interesujący sposób przedstawiony jest hobbystyczny proces tworzenia wód zapachowych albo ciekawy wątek dotyczący poszukiwania zaginionych statków. Ale jest również pewnego rodzaju wiara w zjawiska nadprzyrodzone, a konkretnie mówiąc w duchy, gdzie wybranym osobom ukazuje się tajemnicza postać.

Jak wspomniałam wcześniej ,,pióro" tej pisarki poznałam dzięki antologiom, ale teraz dopiero miałam okazję poznać ją jako autorkę powieści i myślę, że moja przygoda z jej twórczością dopiero się rozpoczęła.

Po skończeniu tego tomu, natychmiast zabrałam się za tom 2, bo bardzo polubiłam bohaterów i póki co, nie mam zamiaru się z nimi rozstawać na dłużej.

Odrobinę dyskomfortu w trakcie czytania sprawiało mi zaglądanie do przypisów, które w tej książce znajdują się na ostatnich stronach.

Avatar użytkownika - ewaki
ewaki
Przeczytane:2015-11-06, Ocena: 5, Przeczytałem, Przeczytane,
Siostry
Agnieszka Krawczyk0
Okładka ksiązki - Siostry

W książce Agnieszki Krawczyk, poznamy historie Agaty Niemirskiej, która chce poznać prawdę o swojej przeszłości. Kim był jej ojciec? Dlaczego matka...

Czary codzienności. Pakiet: Siostry / Przyjaciele i rywale / Słoneczna przystań
Agnieszka Krawczyk0
Okładka ksiązki - Czary codzienności. Pakiet: Siostry / Przyjaciele i rywale / Słoneczna przystań

"Czary codzienności", bestsellerowa saga Agnieszki Krawczyk! Trzy tomy: "Siostry", "Przyjaciele i rywale" i "Słoneczna przystań" w jednym pakiecie...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk