Znany pisarz prowadzi telelinię wsparcia dla osób mających myśli samobójcze. Dzięki niej dowiaduje się o mrocznym wydarzeniu z przeszłości pewnego człowieka. Tyle że ten człowiek był bohaterem jednej z jego książek...
CZY ZBRODNIE OPISYWANE NA KARTACH POWIEŚCI WYDARZYŁY SIĘ NAPRAWDĘ? Którędy przebiega granica między umysłem autora, mordercy oraz czytelnika? Wreszcie, co ma z tym wspólnego wykwintna kolacja zjedzona przy zgaszonym świetle (i to, co na niej serwowano)?
Wielka miłość do tanatopraktorki, luksusowe potrawy i wspólna zbrodnia zaprowadzą was prosto w odmęty morderczego szaleństwa.
Przełamcie wszelkie tabu. Po tej lekturze już nigdy nie będziecie tacy sami. Lepiej zasiądźcie do niej na czczo i z zapasem środków uspokajających.
TYLKO DLA DOROSŁYCH
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-08-14
Jeśli ktoś bierze tę książkę ,to ostrzegam,że czyta na własną odpowiedzialnośc ,bo opisy,które serwuje nam autor sprawią,że będziemy mieć odruch wymiotny...
A o czym jest książka,tak w skrócie..? O pisarzu,telelinii dla samobójców i zbrodni..Tutaj ,Max Czornyj jak właśnie taki maestro z niezwykłą dokładnościa ale z nieoczywistą formą pisarską opisuje zbrodnie...ale i nie tylko.Mamy tu opisy dań kulinarnych ,które niejednego czytelnika przyprawią o mdłości.Bo jak mozna jeść ser z żywymi robakamil lub kacze płody? Nie ma sensu dalej przytaczać przykładów ,bo na samą myśl robi mi sie niedobrze.
Ta książka jest popaprana i obrzydliwa ,ale zapewne sprawi,że wywoła spore poruszenie ,a o to zapewne autorowi chodziło..
Przekroczenie granicy dobrego smaku, brak przyzwoitości, czy może świadomy atak na naszą wrażliwość?! A może wszystko naraz, na dodatek dopełnione tak błyskotliwie i bezceremonialnie nakreślonymi opisami wyszukanych, szokujących potraw, jakie ściągają czytającego na skraj emocjonalnego wyczerpania! Max Czornyj ponownie szokuje, tym razem w sposób wyjątkowo wyrafinowany, a zarazem wręcz odstręczający, lecz przecież wkraczając na karty Jego powieści doskonale wiemy, że możemy spodziewać się najgorszego, i nie oszukujmy się, to właśnie nas do nich tak silnie przyciąga! Czy zatem kosztowanie ludzkiego mięsa jest obrzydliwe, czy jednak groźnie fascynujące?!
Nieszablonowa, tajemnicza, kontrowersyjna, a przede wszystkim porażająca! Takie antyutopijne, szokujące wizje i tworzące je portrety psychologiczne zawsze silnie działają na zmysły i rozbudzają rozszalałą wyobraźnię do granic, zwłaszcza, jeśli czytelnik dostrzeże tu bulwersujący pierwiastek prawdopodobieństwa. Gonitwa myśli, dreszcze ogarniające całe ciało i setki pytań, na które nigdy nie padnie odpowiedź. Bezsprzecznie, Max Czornyj mistrzowsko wykreował zatrważającą, budzącą zgorszenie opowieść, która rodzi niepokój tak silny, iż ochłonięcie po lekturze i ukojenie nerwów jest czynnością wyjątkowo trudną.
Pisarz włada błyskotliwym piórem, a wszelkie makabryczne zdarzenia, jak i kontrowersyjne, niepowszednie potrawy opisał z nadzwyczajną wnikliwością, czyniąc ze swej powieści przyprawiającą o ciarki lekturę dla ludzi o naprawdę mocnych nerwach. To zdecydowanie jedna z tych pozycji, które rozbudzają najmroczniejsze demony i niebezpiecznie mącą w głowach! Pisarz nakreślił także wyraziste, wręcz przerysowane, karykaturalne postacie, obok których nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Czy takie połączenie horroru z najdoskonalszą groteską mnie usatysfakcjonowało? Bez urazy, ale mimo że strony ociekają wręcz paskudnym posmakiem, nie byłam w stanie oderwać się od tej hipnotyzującej, jakże zdumiewającej opowieści!
Prowokacyjna, odważna, a zarazem przepełniona wyrafinowanym sarkazmem. Gwarantuję, że ta brutalna i szokująca, często przepełniająca serce niedowierzaniem opowieść, pozostawi po sobie ślad w pamięci już na zawsze! Polecam!
,,Maestro", czyli w moim odczuciu almanach brutalnej i przepełnionej humorem groteski. Nie będzie to nic odkrywczego, ale jak w każdej swojej publikacji Czornyj zrobił doskonały reaserch i z tej książki bije erudycja autora. Nawet pisząc o kanibalizmie, wplatane tu są ciekawostki ze świata sztuki, historii i co naturalne również kuchni.
Powieść serwuje iście krwawą ucztę zwyrodnialstwa, ale sposób, w jaki prowadzona jest narracja, wprowadza absolutny spokój i harmonię. Były momenty, że aż nieswojo się czułam, czytając o wykwintnych ludzkich daniach, podczas gry narrator wprowadzał w całej tej opowieści błogi spokój.
Każdy, kto chociaż raz miał okazje spotkać autora czy to na spotkaniu czytelniczym, czy na targach książki zapewne potwierdzi, że jest to postać nietuzinkowa i to bez względu na to, czy to jego wykreowane emploi, czy naturalny styl bycia i właśnie czytając tę historie, to Max Czornyj był w mojej głowie głównym bohaterem, gdyż mózg tak właśnie wykreował tę postać. Pomimo tego, że treści są dość nierealne, a przynajmniej ja wolę je tak postrzegać, to ta moja projekcja realnej postaci jako bohatera nadała książce realizmu. A mówiąc zupełnie wprost, miałam poczucie, że postać to zwyczajne alter ego autora.
Zdecydowanie najbardziej podobało mi się to, że Czornyj wyśmiewa wszystko i wszystkich, autor absolutnie nie bierze jeńców i obrywa się każdemu. W tym wszystkim autor wyśmiewa sam siebie, co pokazuje tak naprawdę olbrzymi dystans do siebie i kruszy nieco mur, jakim Czornyj jest jako autor otoczony.
Książka jest absolutnie nietuzinkowa i warta przeczytania, jej postrzeganie będzie pewnie bardzo skrajne, jednak absolutnie nie można tej książki barć zupełnie serio, bo wtedy może się to skończyć próbą zrobienia dość nietypowych zakupów w garmażerii.
Recenzja powstała w ramach współpracy barterowej z wydawnictwem Filia
W TEJ HISTORII NIC NIE JEST TYM, CZYM SIĘ WYDAJE. Konstancja - kobieta potrafiąca wyczuć zapach zbliżającej się śmierci, tajemnicza Stew, Markiz - dziedzic...
Młody Eryk Deryło i Zagadkowi Agenci ratują święta! DRUGI TOM SERII KSIĄŻEK DLA DZIECI MAKSA CZORNYJA, AUTORA BESTSELLEROWYCH KRYMINAŁÓW. Zbliżają się...
Przeczytane:2024-12-30, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
●Telelinia dla samobójców! Jej właściciel to znany pisarz, który nie zamierza odciągać ludzi od ich samobójczych planów. Chce zdobyć ich próbki krwi, aby zbadać poziom hormonu odpowiedzialny za nastrój. Dodatkowo nasz bohater jest koneserem wykwintnego jedzenia👹 😁
"Maestro" Maxa Czornyja to powieść, która wciąga czytelnika od pierwszych stron, łącząc w sobie elementy thrillera psychologicznego z głęboką refleksją nad ludzką naturą. Autor, znany z umiejętności budowania napięcia, jeszcze raz udowadnia, że potrafi zaskakiwać i intrygować. Fabuła koncentruje się na losach głównego bohatera, który zmaga się z własnymi demonami. Czornyj mistrzowsko kreśli portret psychologiczny postaci, ukazując jej wewnętrzne konflikty i dylematy. Czytelnik ma okazję obserwować, jak przeszłość wpływa na teraźniejszość, a także jak decyzje bohatera prowadzą do nieprzewidzianych konsekwencji. Narracja jest dynamiczna, pełna zwrotów akcji, co sprawia, że trudno oderwać się od lektury. Czornyj nie boi się poruszać trudnych tematów, a jego styl pisania jest jednocześnie przystępny i głęboki. W książce znaleźć można także refleksje na temat sztuki, muzyki i ich wpływu na życie człowieka, co dodaje jej dodatkowej warstwy intelektualnej. Jednym z atutów "Maestro" jest również wnikliwe przedstawienie relacji międzyludzkich. Autor ukazuje, jak bliskość i zaufanie mogą być zarówno źródłem wsparcia, jak i narzędziem do manipulacji. Wartością dodaną są także zaskakujące zakończenia, które pozostawiają czytelnika z wieloma pytaniami.
"Maestro" Maxa Czornyja to książka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom literatury sensacyjnej, ale także tym, którzy szukają głębszych refleksji na temat ludzkiej natury i emocji. To pozycja, która zasługuje na uwagę i na pewno na długo pozostanie w pamięci czytelników.
Gwarantuję Wam , że to jest bardzo mocna i makabryczna lektura. Jeśli nie boicie się okropnych opisów i macie stalowe nerwy to musicie przeczytać tę książkę. Ja jestem zachwycona i będę wypatrywała kolejnych książek spod pióra autora.
Polecam gorąco!
BRUNETTE BOOKS