Intrygujący thriller psychologiczny. Lektura obowiązkowa dla fanów Dziewczyny z pociągu.
Jane trafia na świetną ofertę wynajmu mieszkania - ma szansę zamieszkać w pięknym, minimalistycznym domu zaprojektowanym przez zagadkowego architekta. Musi jednak podporządkować się długiej liście reguł... Po przeprowadzce odkrywa, że poprzednią lokatorkę - Emmę - spotkała tajemnicza śmierć i zaczyna się zastanawiać, czy jej historia nie skończy się podobnie.
Przeszłość i teraźniejszość, historie Emmy i Jane nieuchronnie splatają się w całość, a stopniowe tworzenie niepokojącego obrazu psychologicznej obsesji trzyma czytelnika w napięciu i nie pozwala oderwać się od lektury.
Wydawnictwo: Biblioteka Akustyczna
Data wydania: 2017-06-14
Czyta: Joanna Domańska, Ania Szawiel, Paulina Raczyło, Andrzej Hausner
Tytuł oryginału: The Girl Before
Gdy żyjesz w błogiej nieświadomości, rzeczywistość może cię dopaść. Pewnego dnia Pete Riley otwiera drzwi nieznanemu człowiekowi. Ten przedstawia się...
Idealne mieszkanie. Wymarzona lokatorka. Doskonała zbrodnia. Emma już nie mieszka przy Folger Street 1, na jej miejsce wprowadza się Jane. Obie lokatorki...
Przeczytane:2024-12-12, Ocena: 2, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 52 książki 2024,
Po książkę sięgnęłam skuszona reklamami i wieloma dobrymi opiniami. Niestety ale mnie ta książka ani nie poruszyła, ani nie wciągnęła. Z trudem ją zmęczyłam, ponieważ nie lubię zostawiać nie doczytanych książek. Sam pomysł na fabułę inny niż większość, pierwszy raz się z takim spotkałam ale jak na thriller zabrakło mi tu narastającego napięcia i atmosfery grozy. Intrygę poznajemy z punktu widzenia Emmy i Jane, to jest akurat na plus. Ale same bohaterki nie przekonały mnie do siebie. Nie udało mi się żadnej z nich polubić. Mam wrażenie, że były naiwne i irytujące. Gdyby mi ktoś przedstawił taką listę zakazów i nakazów to od razu zapaliłaby się czerwona lampka w głowie, a nawet duża lampa. Uciekałabym tak szybko jak tylko bym mogła. Edward nie był lepszy. Według mojej oceny zachowywał się jak socjopata. Dla niego liczył się tylko on sam, jego zachcianki i jego wygoda. A pomysł domu minimalistycznego do mnie nie przemawia. Te gwiazdki to za pomysł na intrygę, opowiadanie przez dwie osoby i pracę pisarza.