Okładka książki - Kuchnia polska na nowo odkryta: Ponad 400 tradycyjnych przepisów polskiej kuchni

Lektura pożółkłych książek kucharskich to zajęcie miłe i pobudzające wyobraźnię, gdyż w starych annałach ukrywa się doświadczenie kulinarne wielu pokoleń, smak dawnych potraw, umiejętność ich sporządzania oraz wszystko to, co składa się na polską kuchnię. Jednak archaiczny język, brak precyzji, a także hojne szafowanie tłuszczem, jajami czy śmietaną utrudniają współczesnym skorzystanie z większości oryginalnych przepisów. Dlatego autorka uwspółcześniła dawne przepisy na pyszne dania, odchudziła stare receptury w taki sposób, aby jak najmniej lub nic nie straciły ze swego smaku. Większość potraw, według niej i jej gości, szczęśliwie przeszła kurację upraszczającą.

Informacje dodatkowe o Kuchnia polska na nowo odkryta: Ponad 400 tradycyjnych przepisów polskiej kuchni:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2005 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 83-7469-193-X
Tłumaczenie: brak

Kup książkę Kuchnia polska na nowo odkryta: Ponad 400 tradycyjnych przepisów polskiej kuchni

Kuchnia polska na nowo odkryta: Ponad 400 tradycyjnych przepisów polskiej kuchni - opinie o książce

Kuchnia w kawalerce i apartamencie
Barbara Adamczewska 0
Okładka ksiązki - Kuchnia w kawalerce i apartamencie

Tradycyjne książki kucharskie przyzwyczaiły nas do przepisów, którymi wykarmić możemy całą rodzinę. Przygotowywane były w zasadzie dla biegłych w gotowaniu...

Jedna potrawa - Kilka dań
Barbara Adamczewska 0
Okładka ksiązki -  Jedna potrawa - Kilka dań

Codzienne przygotowywanie posiłków dla domowników wymaga od każdej pani domu nie lada pomysłowości. Trzeba przecież sprostać takim wymaganiom, jak racjonalne...