PIERWSZA DZIEWCZYNA WRÓCIŁA. DRUGA MOŻE NIE MIEĆ TYLE SZCZĘŚCIA. HISTORIA LUBI SIĘ POWTARZAĆ, PRAWDA?
Spokojne przedmieścia bywają świadkami najpotworniejszych zbrodni. Roztrzęsiona nastolatka zostaje znaleziona na przedmieściach Oksfordu. Historia, którą opowiada, jest przerażająca. Inspektor Adam Fawley robi co może, aby wyjaśnić sprawę, ale dziewczyna nie chce wnosić oskarżenia. Fawley może tylko ignorować nieprzyjemne uczucie, że kiedyś już się z czymś takim spotkał... A potem znika kolejna dziewczyna i Adam nie ma już wyboru: musi zmierzyć się ze swoją przeszłością, ponieważ jeśli tego nie zrobi, dziewczyna może już nie wrócić.
NAWET W SPOKOJNYCH DZIELNICACH DOCHODZI DO POTWORNYCH ZBRODNI.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2020-10-14
Tytuł oryginału: All the Rage
Uwielbiam książki, w których nic nie jest oczywiste, gdzie czytelnik traci trop, błądzi, nie wie już sam, co jest prawdą, a co wierutnym kłamstwem. Takie są właśnie książki Cary Hunter.
Potworność mnie spotkała niesamowita. Jedno wiem na pewno - nigdy nie chciałabym zostać żadnym śledczym, ani policjantem. Nie wiem jednak, jak to możliwe, że ludzie są zdolni do takich okropności. Na samą myśl robi mi się niedobrze. Czytałam o przeróżnych zbrodniach, nadal jednak nie umiem się na nie uodpornić. Chciałabym napisać coś ciekawego o książce, ale przyznam szczerze, że cokolwiek bym nie dodała, to zepsuję wam rozrywkę ???. Dlatego powstrzymam się przed fabułą, ale dodam coś od siebie, dla tych, co jeszcze nie czytali.
Czyta się niesamowicie szybko, wciąga i jak zaczniecie od pierwszej części, to z pewnością będziecie mieć ochotę na więcej.
Miłego wieczorku.
Zaczynając czytać tę książke nie spodziewałam się takiej historii. Byłam pewna że po raz kolejny jakiś mężczyzna porywa kobiety by na nich sie wyżyć i zaspokoić rządzę. Jednak im dalej w powieść tym bardziej dziwnie się robiło. Wiele wątków które myliły trop i sama niewirdziałam czego się spodziewać.
Zakończenie wbiło mnie w fotel. Byłam w szoku do czego doszło na kartach tej książki. I najgorsze w tym wszystkim jest to że takie historie na serio się zdarzają
Książka zaskakująca, trzymająca w napięciu, ciekawa od pierwszych stron
„Kto je porwał?” Cary Hunter to już czwarty tom o detektywie Adamie Fawleyu i jego zespole śledczym - jednego z moich ulubionych zagranicznych cyklu kryminalnych. Znajdziemy tu wszystko to co lubimy z poprzednich tomów: fabuła składa się z krótkich scenek dotyczących zarówno członków zespołu śledczych jak i ofiar i ich rodzin. Całość mocno skupia się na śledztwie, które toczy się niespiesznie i niesamowicie uważnie. Tekst poprzetykany jest dokumentami ze sprawy, która tym razem sięga roku 1999 i przeszłości samego Adama Fawleya… Oczywiście poprzez śledztwo i dobrze przemyślaną zbrodnię autorka porusza znowu ważne i aktualne tematy społeczne. Tym razem prócz oczywiście głównego tematu jakim jest napaść seksualna i skutki jakie wywołuje u ofiar, sporo znajdziemy tu o problemach współczesnych nastolatków – potrzebie wpasowania się w grupę, sprostowania aktualnym wymogom krążącym po Sieci. Poza tym sporo jest tutaj też o transseksualizmie i potrzebie akceptacji. Widać, że autorka dobrze przemyślała każdą ze swoich książek, są dosyć mroczne, ale i mądre – ukazują mroczną stronę pozornie zwyczajnych ludzi. Książka na pewno wymaga troszkę uwagi i skupienia, ale moim zdaniem warto – to coś niebanalnego na rynku kryminalnym. Na koniec ważna informacja – każdy tom można czytać oddzielnie. Serdecznie polecam!
Czytaliście lub czytacie książki Brytyjskiej autorki bestsellerów Cara Hunter?
Zapraszam na recenzję, jej mrocznej, a nawet bardzo mrocznej, najnowszej powieści "Kto je porwał?".
Za egzemplarz serdecznie dziękuję Wydawnictwu Filia i Filia Mroczna Strona .
Jak daleko się posuniesz, by odnaleźć i uratować własne dziecko?
Ta historia zmrozi wam krew w żyłach i doprowadzi do palpitacji serca.
Na przedmieściu Oksfordu zostaje znaleziona dziewczyna. Ledwo uszła z życiem. Była cała brudna, jej nadgarstki miały czerwone ślady - musiała być związana... Jak na razie nie odnaleziono sprawcy... Znika kolejna młoda dziewczyna... Czy i ją uda się odnaleźć? Czy będzie żywa? Kim jest sprawca? Te dwie sprawy coś łączy... Prawdopodobnie to ten sam sprawca... Wszystkie tropy wskazują, że jest to naśladowca "przydrożnego gwałciciela". Do śledztwa wkracza Inspektor Adam Fawley... Już kiedyś prowadził podobne sprawy... Czy przeszłość się o niego upomni?..
Książka wbiła mnie w fotel. Jestem przerażona tą historią. To co kierowało sprawcą jest nie do pomyślenia... To co dzieje się w powieści #Ktojeporwał doprowadziło mnie do łez...
Książkę czytałam jednym tchem. Drogi rodzicu! Mam nadzieję, że wiesz co ogląda twoje dziecko.
Książkę polecam rodzicom. Po jej przeczytaniu - przyznacie mi rację.
Ta historia jest fikcją literacką, ale mogła mieć miejsce naprawdę. To przeraża najbardziej.
Każdy z nas chce mieć przyjaciół lub należeć do grupy. Część z nas chce stać się popularnymi. Część chce rządzić innymi, dążąc do tego po trupach. Co mają zrobić szare myszki, żeby mogły się przebić? Czy są w stanie zrobić wszystko, żeby należeć do popularnej grupy? Jak myślicie?
Kochani polecam książkę "Kto je porwał?". 10/10
Przeczytajcie - nim będzie za późno...
Doskonały thriller psychologiczny.
#carahunter #filiamrocznastrona #wydawnictwofilia #takczytam #polecam #polecamksiążkę #polecamautora #polecamwydawnictwo #thriller #thrillerbook #trillerpsychologiczny #Inspirujemy2020 #wyzwanienaczytanie #gusiolecmaratonkolorów #maratonzkotemczytane #przezjednoem #czytamwdomu #czytamwszędzie #czytajpl #goodreads
BYŁA TO SPRAWA, KTÓRĄ FASCYNOWAŁ SIĘ CAŁY KRAJ. MORDERSTWO LUKE'A RYDERA NIGDY NIE ZOSTAŁO ROZWIĄZANE. W październiku 2003 roku Luke'a Rydera znaleziono...
Kiedy student uniwersytetu w Oksfordzie oskarża jednego z wykładowców o napaść seksualną, inspektor Adam Fawley i jego zespół uznają, że...
Przeczytane:2020-12-06,
Kto czytał najnowszą książkę Cary Hunter? Ja już jestem po lekturze i polecam ją wszystkim, którzy jeszcze jej nie znają. To moja druga przygoda z autorką i tak jak poprzednia ta była również bardzo owocna.
"Pierwsza dziewczyna wróciła. Druga może nie mieć tyle szczęścia. Historia lubi się powtarzać, prawda"?
Na przedmieściach Oksfordu zostaje znaleziona młoda dziewczyna. Widać, że ktoś się nad nią znęcał. Faith opowiada o tym co ją spotkało. Historia jest przerażająca.
Inspektor Adam Fale będzie miał trudną zagadkę do rozwiązania, tym bardziej, że liczy się czas, ponieważ w niebezpieczeństwie jest kolejna młoda dziewczyna. Adama ta historia dotknie osobiście i będzie musiał rozprawić się z przeszłością.
Ta książka jest naprawdę przerażająca, a to co spotyka młode dziewczyny jest niewyobrażalne.
Główny problem dzisiejszej młodzieży to brak akceptacji. Młode dziewczyny porównują swoją urodę, wygląd, oceniają się nawzajem, a brak akceptacji czasami prowadzi do tragedii.
Świetny thriller psychologiczny, który naprawdę warto przeczytać.
Polecam 👌