Kobiety Rawenów

Babcia, matka, wnuczka. Wszystkie silne, mądre, odważne. Każda z nich mogłaby podpalić świat, albo... zgasić go, gdyby płonął. Ich życiorysy różnią się od siebie, ponieważ inne są czasy, w których żyją. Ale każda daje sobie radę, bowiem przy ich boku stoją wyjątkowi mężczyźni. Jednak prym wiodą ONE. Kobiety. W tej opowieści: kobiety Rawenów.

Ludzkie dylematy, decyzje. Różne punkty widzenia, wszelkie barwy życia. Trzy pokolenia kobiet z jednej rodziny. I niedługo przyjdzie na świat czwarta...

Wbrew temu, co sądzi większość mężczyzn, to właśnie kobiety mają wpływ na losy świata.

Ich postawy kształtują całe pokolenia. Zawsze tak było, i będzie, póki choć jedna kobieta zostanie na świecie.

Informacje dodatkowe o Kobiety Rawenów:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-02-22

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Kobiety Rawenów

Kobiety Rawenów - opinie o książce

Avatar użytkownika - zakochanawksiazk
zakochanawksiazk
Przeczytane:2023-03-18, Ocena: 5, Przeczytałem,

To moje trzecie spotkanie z duetem pisarskim Ulatowska i Skowroński, dwie poprzednie książki, które czytałam podobały mi się, dlatego kiedy tylko zobaczyłam, że autorzy napisali coś nowego - tym razem przedstawiając historię rodziny Oli, bohaterki książek "Taki krótki urlop" oraz "Tajemnica willi Sielanka" - wiedziałam, że będę musiała to przeczytać. Stylistyka i język jakim posługują się pisarze jest bardzo lekki, prosty i przyjemny co sprawia, że książkę czyta się naprawdę sprawnie, ja pochłonęłam ją w jeden wieczór. Fabuła książki została w ciekawy sposób nakreślona, dobrze poprowadzona i chociaż jest to nie odebrało mi to radości z czytania. Historia zaprezentowana jest w dwóch płaszczyznach czasowych: teraźniejszość i za sprawą pamiętnika babci Oli - Kazimiery poznajemy również przeszłość, okres wojenny. Bohaterowie tej powieści zostali naprawdę interesująco wykreowani, to postaci z którymi śmiało moglibyśmy się utożsamić w wielu kwestiach, podzielając podobne troski i dylematy moralne oraz takie, które moglibyśmy spotkać w rzeczywistości. Na kartach tej powieści poznajemy tak naprawdę trzy pokolenia kobiet - babcię, matkę i wnuczkę. Każda z nich jest inna, dzielą je czasy w jakich żyły, doświadczenia życiowe, naprawdę wiele je rożni. Niemniej jednak wszystkie cechują się niezwykłą siłą, odwagą, wzajemnym szacunkiem, wsparciem i troską i tego właśnie razem z bohaterami doświadczamy kartka po kartce poznając ich historię! "Kobiety Rawenów" to poruszająca, wartościowa opowieść pełna życiowych mądrości i prawd, która skłania do głębszych przemyśleń nad własnym życiem i wyborami jakich dokonujemy każdego dnia. Miło spędziłam czas z tą książką i czekam już na kolejne historię tego duetu pisarskiego! Polecam!

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2023-03-10, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Mam dla Was propozycję książki, która pokazuje jak ważne są kobiety.

"Kobiety Rawenów" to historia o trzech pokoleniach kobiet. Babcia, matka, wnuczka. Wszystkie mają za sobą inne doświadczenia i problemy, bo każda z nich żyje w innych czasach. Wszystkie są kobietami niezwykle silnymi, mądrymi i odważnymi. Przy ich boku stoją ukochani mężczyźni, ale to one zawsze dają radę i to one rządzą rodzinie Rawenów.
Ola dostaje od mamy pamiętnik babci i razem z nią cofamy się w przeszłość oraz odkrywamy mroczne sekrety rodziny Rawenów. Poznajemy historię z czasów wojennych oraz tego jak wojna wpłynęła na losy bohaterów. To co przeżyli babcia i dziadek Oli wymagało od nich niezwykłej determinacji oraz odwagi.
Jakie tajemnice odkryje Ola?
Przekonajcie się sami.

Uwielbiam czytać takie piękne i wzruszające historie. Autorzy kolejny raz stworzyli niesamowitą fabułę. Świetnie wykreowani bohaterowie. Autorzy pokazali losy bohaterów, którzy mierzyli się z problemami i decyzjami, które miały ogromny wpływ na ich dalsze losy. Podobało mi się to, że autorzy pokazali kobiecą siłę, ich mądrość, odwagę oraz więzi rodzinne. Dostałam dużo emocji i nie nudziłam się ani przez chwilę. Z ogromną ciekawością przewracałam kartkę za kartką, by dowiedzieć się jakie tajemnice skrywa ta rodzina. Jeśli lubicie czytać historie o rodzinach pokoleniowych i odkrywać tajemnice z przeszłości to będziecie zachwyceni tą książką.
Zachęcam Was do przeczytania całej serii, która jest bardzo wzruszająca i skradła moje serce.

Gorąco polecam!

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2023-03-24, Ocena: 5, Przeczytałem,
,,Pięknych wspomnień nigdy za wiele".   Trzy pokolenia kobiet Radwenów, babcia, matka i wnuczka. Bardzo różnią się od siebie, każdej przyszło żyć w innych czasach. Babcia Kazimiera przez całe życie pisała pamiętnik, tutaj zastawiła cząstkę siebie, najskrytsze myśli i największe sekrety. Pamiętnik po jej śmierci dostała córka, by po przeczytaniu odesłać go wnuczce Oli. Czytając pamiętnik babci, przed Olą rysuje się trudne życie babci. Wojenne, niespokojne czasy, szara codzienność i dom, który skrywa mroczny sekret. Czy Oli uda się odkryć rodzinną tajemnicę?

Wielowątkowa, wielowarstwowa, a przy tym bardzo spójna, dopracowana opowieść. Mamy dwie ramy czasowe, które idealnie ze sobą współgrają, teraźniejszość i przeszłość babci Kazimiery, którą poznajemy z pamiętnika. Narracja poprowadzona jest z kilku perspektyw, co daje nam szersze spojrzenie na całość. Rewelacyjnie ukazani bohaterowie, złożone, wyraziste, charakterne osobowości, mamy ich tu całkiem sporo. Do większości z nich poczułam sporą sympatię, Utożsamiałam się z ich spojrzeniem na świat, z poglądami. Kobiety o ogromnej wewnętrznej sile, odwadze, niezłomności i ich mężczyźni.   Opowiedziana historia jest bardzo życiowa, klimatyczna, zaskakująca. O silnych więzach rodzinnych, skrywanych tajemnicach. Niezwykłe kobiety, które swoją niezłomnością, siłą i odwagą są w stanie pokonać każdą przeszkodę, która stanie im na drodze. Podejmowane, trudne decyzje i ich wpływ na dalsze życie.   Wartościowa, nietuzinkowa, mądra, życiowa opowieść. Jest to trzeci tom cyklu o wielopokoleniowej rodzinie, tajemnicach i zawiłości losu. Po powieść można sięgnąć bez znajomości poprzednich tomów. Serdecznie polecam.
Mucha
Jacek Skowroński0
Okładka ksiązki - Mucha

Ta mucha cię użądli… Zblazowany agent ubezpieczeniowy Apoloniusz stawia się na spotkanie w sprawie polisy. Przyjmuje go roznegliżowana pani domu...

Tajemnica Florentyny
Jacek Skowroński0
Okładka ksiązki - Tajemnica Florentyny

ONA - pisarka, z pozoru twardzielka, a naprawdę marzycielka. Trochę dziwna, bo nie lubi ani złota, ani brylantów, uwielbia natomiast gadżeciki i... golonkę...