Kontynuacja „Przebudzenia śpiącej królewny”. Powieść erotyczna o karze, miłości i uległości, napisana wytwornie ku uciesze mężczyzn i kobiet, odsłaniająca ekscytujące tajniki psychologii ludzkich namiętności i żądzy. Różyczka ulega własnym pragnieniom i decyduje się wbrew zakazom na przygodę miłosną z buntowniczym niewolnikiem - księciem Tristanem, za co zostaje odesłana z tętniącego rozwiązłością zamku królewskiego. Sprzedana na licytacji, wkrótce doświadcza kar stosowanych w "wiosce", gdzie edukację królewny w sprawach miłości, dominacji, uległości i czułości bierze w swoje ręce zabójczo przystojny kapitan gwardii. I znów bajkowa opowieść Rice o rozkoszy i cierpieniu zgłębia najbardziej pierwotne, starannie skrywane pragnienia ludzkiego serca. Kiedy w 1983 „Przebudzenie śpiącej królewny” ukazało się w Stanach Zjednoczonych, książka wzbudziła gwałtowne protesty; feministki uznały, że jest krzywdząca dla kobiet. Wojciech Orliński zastanawia się na łamach "Gazety Wyborczej": "Ciekawe, czy ktoś będzie protestować w Polsce?". Co do protestu - odpowiedzi nie znamy, wiemy jednak, ze sporo czytelników zna już początek cyklu i z niecierpliwością czeka na następne części (w przygotowaniu tom trzeci, ostatni, pt. „Wolność dla śpiącej królewny”).
[Zysk i S-ka, 2001]
Informacje dodatkowe o Kara dla Śpiącej Królewny:
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2001 (data przybliżona)
8371509073
Przeczytane:2015-10-21, Ocena: 2, Przeczytałam, 52 książki 2015,