W bezsennym nadmorskim miasteczku N. wybiły godziny dla seniorek (z miejscowego detektywistycznego klubu).
Czy obecność dziwnie zachowujących się niemieckich turystów ma coś wspólnego z nieszczęściami, które dotykają wnikliwe starsze panie?
Czy legendarny skarb z czasów drugiej wojny okaże się prawdą?
Jaką ponurą tajemnicę kryje wrak pancernika Von Kartoffel?
Na te i wiele innych pytań próbuje odpowiedzieć zawodne trio: kapitan Szpic, kapitan Michał i pułkownik Czekoladka, którym towarzyszy człowiek o wielu twarzach i profesjach - chorąży Kuśka.
Artur Ruducha i Daniel Koziarski zapraszają na relax z piątą odsłoną dymną serii "Kapitan Szpic".
Data wydania: 2021-03-17
Kategoria: Komiksy
Na lądach archipelagu Wysp Szczęśliwych rządy twardą ręką sprawuje bezwzględny gubernator Van Dam. Ale na morzu... sprawy mają się już zupełnie inaczej...
Wyspy Szczęśliwe powoli zapominają o kapitanie Huku uznanym za zmarłego, ale on nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Powrót do gry będzie trudny, a...
Przeczytane:2021-03-31, Ocena: 4, Przeczytałem,
ŚLEDZTWO Z DUCHAMI
Kapitan Żbik Szpic powraca! I to już po raz piąty. I po raz piąty serwuje nam szaloną porcję rozrywki, czasem głupkowatej, czasem sentymentalnej, jednak dla każdego miłośnika komiksu polskiego – i przy okazji rodzimej popkultury – głównie z okresu PRL-u zapewniającą udaną zabawę.
W nadmorskiej miejscowości N. (gdziekolwiek to jest) dzieją się dziwne rzeczy. Sąsiadka prosi niejakiego Andrzeja W. o pomoc, bo w jej domu straszy. Mężczyzna nic dziwnego w mieszkaniu kobiety nie znajduje, ale wkrótce po jego wyjściu główna zainteresowana podupada nomen omen na duchu i zostaje wyniesiona pod prześcieradłem. To oczywiście nie koniec, bo kiedy ginie kolejna osoba, Danusia, krewna pułkownika Czekoladki, dzwoni do wuja o pomoc. Problem jest tym większy, że jej matka, po wizycie znajomych z Niemiec poczuła się gorzej, a do tego groził jej dziwny sąsiad. Czekoladka obiecuje pomoc, a w tym celu do akcji będzie musiał wrócić kapitan Szpic, który obecnie zabija czas na czytaniu dzieciom szkoły specjalnej „Refluksu”. Tak zaczyna się jego kolejna akcja, która rzuci go – często jakże dosłownie – na głębokie wody tajemnic z przeszłości. Akcja szybka, niczym firma Sznell i elektryzująca, jak porażenie prądem! Znaczy znów będzie się działo!