OTO ON, INKWIZYTOR I SŁUGA BOŻY
CZŁOWIEK GŁĘBOKIEJ WIARY
Odkryj świat, w którym Chrystus zszedł z krzyża i objął władzę nad ludzkością. Świat tortur, stosów i prześladowań.
Piętnaście wieków od zdobycia Rzymu przez Armię Jezusa, światem rządzą inkwizytorzy. Jednym z nich jest Mordimer Madderdin, człowiek fanatycznie oddany swej profesji, a przy tym cynik i idealista w jednym, pełen duchowej pasji miłośnik płci pięknej oraz gorliwy chrześcijanin serdecznie gardzący klerem.
Los rzuca inkwizytora daleko na północ od Szkocji, aż na zimne, deszczowe i wiecznie skryte we mgle Farskie Wyspy. Tam Mordimer Madderdin, nieoczekiwanie staje twarzą w twarz z najgorszym koszmarem, jaki mógł przytrafić się chrześcijaninowi.
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2015-11-18
Ten tom jest kontynuacja poprzednich tomów, do których jest kilka nawiązań. Tym razem jest to całość. Mordimer ponownie zostaje wysłany gdzieś na prowincję, do na pozór błahej sprawy. Tym razem jednak musi zmierzyć się z czymś czego nie może pojąć. No ale jak to Mordimer. Z każdych tarapatów wychodzi cało. Chociaż przynajmniej Tym razem nie jest takim bucem jak zawsze.
Nadal mi się dobrze czyta ale już powoli zaczynam miec lekki przesyt. Ale dociągnę do końca, bo jest ciekawa jak to się skończy.
Świat, w którym Jezus zszedł z krzyża i ukarał tych, którzy ośmielili się w niego nie wierzyć od samego początku zdobył moje serce. W końcu coś, w co mogę uwierzyć! Toż to Pan idzie z biczem na swoje niewierne owieczki. Kara musi być. A taka wizja świata wydaje się zdecydowanie bardziej wiarygodna niż ta, którą prezentują nam w Biblii. Mordimer Madderdin to znakomity Inkwizytor w służbie Pana, który nie ustaje w swych staraniach, aby go zadowolić. Jest przy tym bystry, ma swojego Anioła i zdecydowanie nie lubi podróży w nie-światy, ale za to umie docenić kobiece piękno i niestraszna mu śmierć w imię sprawiedliwości wymierzanej Mieczem Pana.
Dziewięciu mężczyzn na dziesięć woli kobiety z dużymi piersiami, a ten dziesiąty woli tamtych dziewięciu.
Więcej na zukoteka.blox.pl
Potwory czają się bliżej, niż myślisz Jacek Piekara powraca w wielkim stylu! 9 opowiadań, w których znajdziecie czysty, pierwotny lęk. Grozę...
Inkwizytor Mordimer Madderdin powraca!Arnold Lowefell i Mordimer Madderdin znowu się spotykają. Tym razem, by wspólnie wziąć udział w misji w przeklętej...
Przeczytane:2016-09-20, Ocena: 6, Przeczytałam, fantastyka, SF,