Hejt. Basia i Henio w akcji

Basia i Henio, dwunastoletnie bliźniaki, zauważają, że ich koleżanka z klasy, Wandzia, dziwnie się zachowuje. Dotychczas uśmiechnięta i towarzyska nagle nie chce z nikim utrzymywać kontaktu i zaczyna opuszczać lekcje. Okazuje się, że padła ofiarą hejtu. Bliźniaki postanawiają za wszelką cenę odnaleźć osobę, która nęka ją w sieci. Pomaga im ekscentryczny wujek Władzio, starszy brat Stach i rodzice.

„Hejt. Basia i Henio w akcji” to książka pokazująca, że nikt nie jest w Internecie anonimowy, a każdy problem można rozwiązać działając razem. Mimo poważnej tematyki sporo tutaj humoru.

Informacje dodatkowe o Hejt. Basia i Henio w akcji:

Wydawnictwo: Krakowski Dom Wydawniczy
Data wydania: 2024-11-23

Kup książkę Hejt. Basia i Henio w akcji

Hejt. Basia i Henio w akcji - opinie o książce

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2024-12-25, Ocena: 6, Przeczytałam,

Powiem wam, że czytam naprawdę bardzo dużo bajek i ta zdecydowanie odróżnia się od innych jedną konkretną rzeczą. Przeważnie wszystkie bajki mają tylko jeden temat do którego przechodzi się od razu po wstępie. Szybkie rozwinięcie i koniec. Tutaj tego nie ma. Wpierw mamy przedstawienie postaci, gdzie dwunastoletnie bliźniaki nam o sobie opowiadają. Poznajemy ich rodzinę, zwykłe dnie w szkole i małe zastanowienie nad tajemniczym zachowaniem jednej z dziewczynek. Następnie ten temat cichnie, a my czytamy o kolejnym członku rodziny, którego określić można jako tajfun, gdzie ogromnie bałagani i wyjada wszystko z lodówki. Po czym po raz kolejny wychodzi temat tej dziewczynki. Zauważyli, że coraz częściej opuszcza lekcje, jest wycofana, zbyt cicha i smutna. Kiedy rozgadują się na jej temat, pociągają innych znajomych, by zobaczyć co jest powodem jej nagłej zmiany.
Musicie jeszcze wiedzieć, że bliźniaki to naprawdę dobre dzieci, które nie lubią, kiedy ktoś cierpi. Są inteligentne i bardzo ciekawskie, dlatego wszystko od razu rzuca im się w oczy. W opowieści mamy bardzo dużo zabawnych sytuacji, różnych wygłupów oraz tematów, które dotyczą grupy wiekowej z książki. Autorka bardzo dobrze ugrała ich charaktery, by wyglądali wiarygodnie, a jednocześnie z wolna odkrywali tajemnicę ich koleżanki. To, czego się dowiedzą, nie będzie ani miłe ani przyjemne, a dodatkowo może dotyczyć każdego z nas. Ewentualnie dotyczyło nas w przeszłości. Chodzi mianowicie o hejt. Nie dodam o co w tym wszystkim chodziło, gdyż to najważniejszy urywek bajki i warto poznać go samego od podszewki. Często bowiem rodzice nie zwracają uwagi na to jak ich dzieci się zachowują po szkole. Pamiętam sama jak podobna sytuacja dotyczyła mojego dziecka i też wydawało mi się, że wszystko jest w porządku. Niekiedy drobne gesty nie zdradzają zbyt wiele, a my sami zajęci własnymi sprawami cieszymy się, kiedy dziecko zapewnia nas, że jest wszystko dobrze. Teraz już wiem, że kiedy tak mówi, z pewnością dobrze nie jest. Jednak na tym temacie historia się nie kończy. Została tutaj poruszona również sprawa porównywania jednego dziecka do drugiego. Rodzice bohaterki wymagali od jednego szeregu obowiązków naukowych, gdyż pierwsze dziecko radziło sobie we wszystkim idealnie. To było bardzo krzywdzące, gdyż nigdy nawet bliźniacy nie będą mieli ilorazu inteligencji oraz zainteresowań na równym poziomie. Każdy z nas jest inny, więc i jego osoba jest indywidualna. Sprowadzanie jednego do drugiego jest bardzo krzywdzące przede wszystkim dla dzieci. To również nie koniec tematów, które tutaj znajdziecie. Uważam, że to bardzo wartościowa opowieść, którą powinni przeczytać nie tylko dzieci, ale i rodzice. Bywa bowiem tak, że dorosły nie widzi swoich błędów wychowawczych, a czytanie ich zwraca tą uwagę. Nie na darmo jest powiedzenie ,,Przyganiał kocioł garnkowi."
Niech ta historia będzie takim przebudzeniem dla każdego. Pamiętajcie, że nawet jako osoby dorosłe również możecie mieć doczynienia z powyższymi problemami. Ja mam to szczęście, że mogłam ją przeczytać i wiem już co nie powinno mieć miejsca. Dlatego gorąco zachęcam was wszystkich do lektury:-)

Stach i śmieci
Monika Borkowska-Szmit0
Okładka ksiązki - Stach i śmieci

Do Lasku Witkowickiego, ulubionego miejsca zabaw Stacha, Marcela i Antka, ktoś regularnie zaczyna podrzucać śmieci. Chłopcy postanawiają odkryć, kto i...

Stach i smog
Monika Borkowska-Szmit 0
Okładka ksiązki - Stach i smog

W okolicach Lasku Witkowickiego, ulubionego miejsca zabaw Stacha, Antka i Marcela, ktoś pali w piecu śmieci. Coraz więcej osób odczuwa skutki smogu. Chłopcy...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk