Byłem gangusem, ale miałem swój honor. I cały ofiarowałem właśnie jej. Piotr ,,Pako" Pakosławski jest wysoko postawionym gangsterem w organizacji Reno. Na co dzień zarządza klubem Prozac i przede wszystkim dobrze się bawi. Od lat nie utrzymuje bliskich kontaktów z rodzicami, kocha tylko starszą siostrę, która po koszmarze przeżytym w młodości wyjechała z kraju i ułożyła sobie życie na nowo. Sytuacja się zmienia, gdy Pako poznaje Kaję, początkującą piosenkarkę. Jednak dziewczyna wkrótce ma wyjść za mąż za starszego o dwadzieścia lat producenta muzycznego, Jerzego Domana. Szybko wychodzi na jaw, że ścieżki obu mężczyzn przecięły się w dalekiej przeszłości i to Doman jest odpowiedzialny za tragedię siostry Piotra. Pako ma świadomość, w jakim niebezpieczeństwie znalazła się Kaja, która zdążyła skraść jego serce. Z czasem prawda okazuje się dużo brutalniejsza, niż przypuszczał. A niczego nieświadoma dziewczyna szykuje się do ślubu. Wkrótce nadejdzie czas na ostateczną rozgrywkę, w której kartą przetargową będzie rudowłosa nastolatka. Pako nie zdołał pomóc własnej siostrze, ale liczy na to, że da radę chociaż ocalić Kaję. Mężczyzna zdaje sobie sprawę, że przed nimi walka na śmierć i życie, a zwycięzca może być tylko jeden. Reno, Katan i Pako nie biorą pod uwagę porażki. Ostatni tom serii Gangsta Paradise to historia rodem z gangsterskiego filmu, a także opowieść o tym, jak w świecie pełnym zła, brudu i szaleństwa narodziła się miłość. Spektakularne zakończenie bestsellerowej serii.
Wydawnictwo: JakBook
Data wydania: 2022-10-31
🌼Recenzja przedpremierowa🌼
Premiera 31.10.2022 r.
„Pako. Gangsta Paradise” – Agnieszka Lingas-Łoniewska
Tym razem poznamy losy trzeciego gangstera, a mianowicie Pako oraz uroczej i niewinnej dziewczyny, która ma wyjść za innego. Tylko, że rodzi się miedzy nimi coraz większe uczucie. Takie od którego trudno uciec.
Kaja, młodziutka dziewczyna, która była wychowywana przez siostrę, która wszystko co miała inwestowała w nią. Opiekowała się, dbała i kochała. Młoda kobieta pragnie zwrócić jej wszystko a przy okazji zadbać o swoje marzenia. Kocha śpiewać i jest w tym świetna. Chce rozwijać swój talent, pragnie śpiewać i poczuć smak innego życia. Planuje wyjść za maż, ale nie jest z tego powodu zadowolona, jednak jest w stanie ponieść tę ofiarę. Naiwna, nieśmiała i spokojna, tak było do tej pory, jednak poznanie Pako zmienia ją. Staje się odważniejsza i ognista. Jedna sytuacja z jej udziałem kompletnie nie była dla mnie zrozumiała, ale może w taki sposób chciała odreagować to co ją spotkało.
Pako to gangster z krwi i kości. Dba o swoje interesy, żyje hucznie, bawi się i to mocno, noce spędza z różnymi kobietami. Czerpie z życia wszystko co najlepsze. Za uszami ma wiele, ale nie można mu odmówić troski o swoich bliskich. Kiedy kogoś pragnie to pomimo, że mocno z sobą walczy to nie może przestać myśleć. A gdy dochodzi do tego zemsta, która dotyczy lat ubiegłych, to jeszcze bardziej nakręca. Pako to ogólnie ciekawy facet, który nie spocznie dopóki nie zdobędzie tego czego chce, albo kogo chce.
Tych dwoje od razu wpada sobie w oko. Ciągnie ich niemiłosiernie. Robią wszystko aby wpaść na tego drugiego. Nie ma miedzy nimi do głębokich i długich rozmów, są one raczej chwilowe i pod wielkim napięciem. Intymności między nimi również nie zabraknie. Miejscami będzie pikantnie.
Historia jest krótka, ale intensywna. Wszystko dzieje się szybko, czasem aż za bardzo. Dużo akcji i niebezpieczeństw. Mafii jest malutko, ale za to został poruszony inny ważny i brutalny temat. Nie rozumiem jak człowiek, człowiekowi może zrobić takie świństwo i być tak okrutny.
Cóż więcej mogę powiedzieć, autorka umie skraść moje serce, pomimo, że wolałbym aby troszkę dłużej to wszystko trwało, a ich relacja kiełkowała w trochę wolniejszy sposób. Emocji jest wiele i to różnorodnych. Od strachu i przerażenia, po piski radości i uniesień.
Pozwólcie aby trzeci bohater Gangsta Pardise zabrał Was w przygodę o brutalności, gdzie kiełkuje niewinna roślinka w postaci miłości.
8/10 ❤️
Hej hello
Zapraszam Was do wulkanu emocji z ,,Gangsta paradise" Agnieszki Lingas- Łoniewskiej?
Dzisiaj ,,Gangsta paradise. Pako" , który jest ostatnim tomem serii. Jak każdy z chłopaków również ten należy do tych niebezpiecznych mężczyzn, których omija się szerokim łukiem. Jednak nie można im zarzucić braku wierności i lojalności. Tak samo Piotr Pakosławski jest gangsterem w organizacji Reno i można zarzucić mu wiele, ale rodzina gangusów zawsze była i jest dla niego najważniejsza. Oczywiście również siostra, która przeżyła wiele, ale jeśli chodzi o rodziców, nie utrzymuje z nimi kontaktu. Na co dzień zarządza klubem Prozac.
Jak to często bywa, na drodze niebezpiecznego mężczyzny zawsze staje kobieta. Jednak ta, która stanęła na drodze Pako, skradła jego serce doszczętnie. Tylko że Kaja wychodzi niedługo za mąż za Jerzego Domana, który jak się okazuje, odpowiedzialny jest za tragedię siostry Pako. Wiele tajemnic wychodzi na jaw, a prawda okazuje się jeszcze brutalniejsza. Kaja nie jest świadoma tego, w jakim niebezpieczeństwie się znajduje, a Pako za wszelką cenę chce wyrwać Kaję ze szponów Jerzego i wymierzyć sprawiedliwość.
Kocham każdego z chłopaków. Po prostu te gangusy zawsze mnie rozczulają tym, że mimo brutalności i ciemnej strony, mają też serce,walczą o to, co kochają, dbają o swoje kobiety i w ogóle. Poza tym miłość na tle zła, jakie dookoła otacza bohaterów, jest jak światło w ciemną noc. Mam nadzieje, że autorka poszerzy jeszcze bardziej grono swoich gangusów, gdyż jak ich tu nie kochać. Przy tych wszystkich sytuacjach, jakie spotykają naszych bohaterów, ja mam ciarki na plecach, rumieńce na twarzy i po przeczytaniu czuje się jakbym maratony biegała.?
Emocje, emocje i jeszcze raz emocje.
Kto zna autorkę, wie, że ja przepadłam już i odwrotu nie ma.?
"Gangsta Paradise" to seria, której nie trzeba przedstawiać fanom pióra Autorki. Historia Pako, nieco zasygnalizowana w poprzednim tomie, była przeze mnie niezwykle wyczekiwana. Gdy zawsze wygadany, beztroski i pełen humoru gangster trafia na swoją Nemezis, można się spodziewać, że będzie się wiele działo. I tak właśnie jest. Akcja nie zwalnia tempa ani na chwilę, a wątpliwości bohaterów co do racjonalności ich postępowania są oczywiste i świetnie naświetlone. W końcu ten romans nie powinien był się wydarzyć, a nawiązywanie relacji z kobietą szykującą się do ślubu, jest co najmniej nierozsądne. Ale serce nie sługa i znakomicie zostanie tu to ukazane. Oczywiście, nie zabraknie w powieści postaci znanych z poprzednich części serii, które kiedyś zmagały się z podobnymi rozterkami miłosnymi i mają okazję tym razem być głosem rozsądku, niezbędnym przyjacielowi. Ale jako ukłon dla fanów całokształtu twórczości Pani Agnieszki, znajdziemy tu także wzmianki o innych bohaterach, których wykreowała w poprzednich powieściach. Jak zawsze, w książce otrzymujemy także znakomicie wyselekcjonowaną ścieżkę dźwiękową, która idealnie wpasowuje się w klimat historii. Co ważne, Autorka podejmuje się tu tematu istotnego i jak najbardziej aktualnego, który był, jest i prawdopodobnie nadal będzie obecny na świecie. Jakiego? Tego trzeba się dowiedzieć sięgając po książkę. Napisana lekko, z pomysłem, czytająca się wybornie, czyli kolejna odsłona Autorki opowiadająca o niebezpiecznym półświatku w jak najlepszym wydaniu. Cała trylogia jest zdecydowania warta uwagi!
Kolejna cudowna książka #dilerkiemocji. Choć czytając miałam wrażenie, że fabuła bardzo podobna do poprzednich części serii, książkę czyta się z wielką przyjemnością. Autorka porusza w tej części bardzo ważny temat, handel młodymi kobietami. Aż w głowie się nie mieści, że w dzisiejszych czasach takie sytuacje mają miejsce
Ostra, namiętna, nieprzewidywalna historia, która sprawi, że nie będziecie mogli przestać czytać. Artemida ma w życiu jeden cel: zemstę. Kiedyś pewien...
"W szóstym dniu Bóg stworzył człowieka - mężczyznę i kobietę. W szóstym dniu... odbiorę ci życie, bo ja jestem twoim bogiem." Miłość, która rodzi się...
Przeczytane:2023-03-01, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2023, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023,
Życie to nie bajka - spotykamy na swojej drodze różne przeszkody, złych ludzi, podejmujemy kiepskie decyzje, wpadamy w matnię, z której potem trudno się wydostać. Upadamy, a potem wstajemy i idziemy dalej. Przynajmniej niektórzy. Ja też nie zamierzałam leżeć po upadku. Byłam na to zbyt uparta i twarda.
Trzecia część ; Gangsta paradise.Pako ; Agnieszki Lingas - Łoniewskiej, to kolejna historia z gangsterskiego życia osób które przedstawiły retrospekcje swojego życia. Niby ludzie bez wartości, utkani z mięśni, karki których ambicją jest oddanie się mafii, życie na jej koszt, ucieczka od przeszłości, gdzie uważają się za członków gangu, mafii, ale stanowią coś na kształt rodziny. Zabierają to co im się należy, trzymają na dystans tych co próbują im wejść w gniazdo, tam nie ma litości, uczuć wyższych, tam rządzi kasta i boss. Oddanie, lojalność, szacunek, to jak dewiza którą się kierują, honor i własne dobro. Wejdziesz w taki układ i jest po tobie, chociaż...
Pako jest jednym wysoko postawionym gangsterem z organizacji Reno. Zajmuje się klubem Prozac i jest jednym z tych co lubią dobrze zaszaleć. Od lat utrzymuje się z dala od rodziców, jest w blisko z siostrą którą wspiera po minionym koszmarze jaki przeżyła w przeszłości. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie pewnego dnia piękna rudowłosa dziewczyna nie weszła do klubu w towarzystwie koleżanek bawiąc się na parkiecie, organizując tym samym wieczór panieński. Młoda dama jak się okazało była narzeczoną Jerzego Domana, między innymi producenta muzycznego, starszego od Kai o dekadę. Jako młoda zapowiadająca się piosenkarka, uwierzyła w łut szczęścia, życie jak z bajki, gwiazda TV, nagrania, płyty, wywiady. Pod postacią marzeń kryła się także troska o siostrę której próbowała pomóc, jedyną ścieżką wyjścia z kłopotów był ślub i dostatnie życie. Kiedy Pako dowiaduje się kim jest rudowłosa dziewczyna wpada w szał, pamięta że ścieżki jego i Domana już raz się przecięły, co omal nie skończyło się tragicznie. Teraz mężczyzna jest świadomy w jakim to niebezpieczeństwie jest Kaja, pomimo rozmów, dwuznacznych podtekstów, dziewczyna ulega magii pakera i zakochuje się w brew logice. Niestety dochodzi do ślubu z Jerzym, po czym do pokoju małżeńskiego wszedł Arab który to postanowił wziąć dziewczynę siłą. Ta ucieka, zwierzając się Pako, po czym trójka najlepszych przyjaciół wkracza na scenę. Kim okaże się Jerzy w rzeczywistości, czy dziewczynie nic nie grozi za próbę ucieczki? co ma wspólnego Arab z całą historią, sami się przekonajcie czytając tę krótką książkę, jedno co mi przychodzi do głowy jako puenta powieści to:
; Miłość, która jest epizodem w życiu mężczyzny, stanowi całą historię w życiu kobiety ;
Szybka akcja, pełna napięć, fajnie zobrazowana, ciekawa, zawiera wątek bardzo trudny jakim jest temat handlu kobietami. Jeśli wierzyć statystykom, organizacje przestępcze czerpią na tym procederze ogromne profity, największym zbytem jest niestety Europa. Z tego co podaje autorka wynika że dochody z handlu kobietami w celach seksualnych wahają się pomiędzy siedem a trzynaście miliardów dolarów rocznie. Kobiety zmanipulowane, wkręcone w związki z bogatymi biznesmenami, pragnące życia ponad standard, uciekające z małych miasteczek by poczuć luksus, prestiż i bogactwo, często stają się ofiarami porwań, tak zwanych zniknięć do różnych burdeli na całym świecie. Powieść która jednak przynosi ulgę, dobre zakończenie, jest magiczna ale nie przelukrowana, fajnie się czyta i wgłębia w narracje, prosta historia z drugim dnem. Lekka, prosta, nie wymagająca lektura która przeniesie was w świat zupełnie oderwany od rzeczywistości.
Wydawnictwo: JakBook