Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem

Ocena: 4.5 (2 głosów)

Kontynuacja książki Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem.

Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam za mąż, zamieszkała w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko.  Autorka opowiada ciekawe historie z życia w Toskanii, opisuje święta, targi lokalne i inne wydarzenia, w których uczestniczyła. W każdym rozdziale podaje przepis na danie kuchni włoskiej zilustrowany kolorowym zdjęciem. W książce znajdziemy też wiele fotografii z Toskanii.

Aleksandra Seghi - absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, filolog włoski. Od siedemnastu lat mieszka w Toskanii. Pracuje w Radio Diffusione Pistoia, przygotowuje i przekazuje wiadomości dla Polaków. Autorka książek: Smaki Toskanii, Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem, Zielona Toskania, Domowa kuchnia włoska oraz stron:  aleksandraseghi.com, polacywewloszech.com i blogów: turystawtoskanii.blogspot.com, gasamodobio.blogspot.com. Odpowiada za rubrykę kulinarną w magazynie ,,La Rivista". Pisze artykuły dla portali: Cooklet, BosaMama.pl. Współpracuje z gazetą ,,W piekarni. W cukierni". W Toskanii prowadzi kursy kulinarne. Oprócz gotowania jej pasją jest tworzenie drewnianej biżuterii. Na co dzień mama Julii.

Informacje dodatkowe o Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2015-06-03
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 9788379438914
Liczba stron: 240

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem - opinie o książce

Fanklub bułeczek z rozmarynem nie jest typowym przewodnikiem, nie jest również klasyczną książką kucharską. Czytelnik znajdzie tu przede wszystkim mnóstwo sympatycznych opowieści o codziennym życiu w Toskanii, o podróżach autorki, o interesujących miejscach i poznanych smakach. W rozmowach z napotkanymi ludźmi Aleksandra Seghi kolekcjonuje ciekawe przepisy lub stara się odwzorować próbowane potrawy, dzięki czemu każdy rozdział książki wieńczy jakaś receptura. Dania zaprezentowane w Fanklubie bułeczek z rozmarynem nie są wymyślne i skomplikowane, w większości przypadków są to potrawy typowe dla regionu Toskanii, przygotowywane w prosty sposób, wręcz wyczarowywane z kilku składników. Opowieści Aleksandry Seghi doskonale oddają klimat prawdziwej Toskanii. Nie tej widzianej w obrazach romantycznych komedii, ale życiowej, codziennej, wraz z jej mieszkańcami, ich zwyczajami, a nawet małymi dziwactwami. Przez to Fanklub bułeczek z rozmarynem staje się źródłem ciekawostek na temat Toskanii, szczególnie cennym dla tych czytelników, których fascynuje piękny włoski region, jak również przyjemna jest im sztuka gotowania. Wszystkie czynniki, na które składa się ta książka, zatem gotowanie, podróże i intrygujące opowieści - zachowują optymalne proporcje, przez co lektura tej książki jest bardzo lekka i miła. Dopełnieniem książki są piękne fotografie. Na zdjęciach znajdziemy w równym stopniu potrawy i desery zaproponowane nam przez autorkę, jak i piękne miejsca, które nam opisuje. Są naprawdę wspaniałe, nic dziwnego, że czytający szybko robi się głodny. Osobiście mam zamiar popróbować receptur Aleksandry Seghi, nie pierwszy raz zresztą :)
Link do opinii
Avatar użytkownika - natalia07
natalia07
Przeczytane:2017-12-04, Ocena: 6, Przeczytałem, 12 książek - 2017,

Nie jest to typowa książka kucharska ani przewodnik. Najbardziej podoba mi się to, że pisana jest z własnych doświadczeń, obserwacji. Czyta się ją lekko jak opowiadanie czy pamiętnik.

Przeróżne przepisy kulinarne urozmaicają książkę. Mam zamiar niektóre z nich wykorzystać ;)

Nigdy nie byłam w Toskanii ale ta książka sprawiła, że chciałabym się więcej dowiedzieć o tym miejscu

Link do opinii
Avatar użytkownika - merikotka
merikotka
Przeczytane:2017-11-01, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, książki 2017,
Inne książki autora
Słodkie pieczone kasztany
Aleksandra Seghi0
Okładka ksiązki - Słodkie pieczone kasztany

Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto...

Miasta widma w Toskanii. Przewodnik, historia, tradycja, ludzie
Aleksandra Seghi0
Okładka ksiązki - Miasta widma w Toskanii. Przewodnik, historia, tradycja, ludzie

Autorka, zafascynowana fenomenem opuszczonych miast, wprowadza czytelnika do tajemniczej, jeszcze nieodkrytej przez turystów Toskanii. Miasta widma wchłonięte...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy