Kontynuacja książki Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem.
Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam za mąż, zamieszkała w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko. Autorka opowiada ciekawe historie z życia w Toskanii, opisuje święta, targi lokalne i inne wydarzenia, w których uczestniczyła. W każdym rozdziale podaje przepis na danie kuchni włoskiej zilustrowany kolorowym zdjęciem. W książce znajdziemy też wiele fotografii z Toskanii.
Aleksandra Seghi - absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, filolog włoski. Od siedemnastu lat mieszka w Toskanii. Pracuje w Radio Diffusione Pistoia, przygotowuje i przekazuje wiadomości dla Polaków. Autorka książek: Smaki Toskanii, Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem, Zielona Toskania, Domowa kuchnia włoska oraz stron: aleksandraseghi.com, polacywewloszech.com i blogów: turystawtoskanii.blogspot.com, gasamodobio.blogspot.com. Odpowiada za rubrykę kulinarną w magazynie ,,La Rivista". Pisze artykuły dla portali: Cooklet, BosaMama.pl. Współpracuje z gazetą ,,W piekarni. W cukierni". W Toskanii prowadzi kursy kulinarne. Oprócz gotowania jej pasją jest tworzenie drewnianej biżuterii. Na co dzień mama Julii.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2015-06-03
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN:
Liczba stron: 240
Nie jest to typowa książka kucharska ani przewodnik. Najbardziej podoba mi się to, że pisana jest z własnych doświadczeń, obserwacji. Czyta się ją lekko jak opowiadanie czy pamiętnik.
Przeróżne przepisy kulinarne urozmaicają książkę. Mam zamiar niektóre z nich wykorzystać ;)
Nigdy nie byłam w Toskanii ale ta książka sprawiła, że chciałabym się więcej dowiedzieć o tym miejscu
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto...
Autorka, zafascynowana fenomenem opuszczonych miast, wprowadza czytelnika do tajemniczej, jeszcze nieodkrytej przez turystów Toskanii. Miasta widma wchłonięte...