Dwie kobiety. biuro pełne sekretów.
Przerażająca zbrodnia.
Dawn Schiff jest dziwna. Przynajmniej tak myślą wszyscy pracownicy firmy, w której kobieta pracuje jako księgowa. Nigdy nie mówi tego, co trzeba. Nie ma przyjaciół. I zawsze siada do swojego biurka dokładnie o 8:45.
Kiedy pewnego ranka Dawn nie pojawia się w biurze, jej współpracowniczka, Natalie Farrel jest zaskoczona. A gdy odbiera niepokojący, anonimowy telefon, zmienia się wszystko…
Okazuje się, że Schiff była nie tylko dziwną outsiderką, ale i czyimś celem. A Farrel zostaje z nią nierozerwalnie związana, gdy jednym telefonem ktoś wciąga ją w pokręconą grę w kotka i myszkę.
Z zagmatwanych śladów, którymi podąża Natalie, wyłania się pytanie: kto tu jest prawdziwą ofiarą?
Jedno jest jasne. Ktoś nienawidził Dawn Schiff. Wystarczająco, by zabić.
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2024-10-23
Tytuł oryginału: The Coworker
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Elżbieta Pawlik
Millie każdego dnia sprząta piękny dom Winchesterów. Odbiera ich córkę ze szkoły. Gotuje pyszny posiłek dla całej rodziny, zanim uda się na górę, aby zjeść...
Niektóre drzwi są zamknięte z jakiegoś powodu… Podczas gdy jedenastoletnia Nora odrabiała lekcje w swoim pokoju, jej ojciec dokonywał w piwnicy...
Przeczytane:2024-11-04, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Wartka akcja, nietuzinkowe, dobrze nakreślone postacie, doskonale poprowadzony motyw zaginięcia i tajemniczy, naszpikowany niebezpieczeństwem, pełen napięcia klimat, to wszystko czyni z powieści Freidy McFadden porywającą lekturę, którą pochłania się z wypiekami na twarzy i szybszym biciem serca. Bezsprzecznie, fani mocnych wrażeń i nieprzewidywalnych zakończeń będą w pełni usatysfakcjonowani!
Uwielbiam takie otumaniające, mroczne thrillery psychologiczne, z dopracowanymi portretami złożonych postaci, które obezwładniają swą nieobliczalnością! W tej historii niczego, a co ciekawsze, nikogo, nie można być pewnym, dzięki czemu pochłania się ją z wypiekami na twarzy, przewracając kartki w absolutnym transie. Bezsprzecznie, Freida McFadden nakreśliła mistrzowską historię, która zarazem fascynuje, jak i przeraża, gdyż w genialny sposób ukazuje porażający i bezwzględny mrok, skrzętnie skrywający się na dnie duszy pozornie spokojnego człowieka.
Wszyscy bohaterowie zostali nakreśleni wyjątkowo starannie, nie sposób ich jednoznacznie ocenić, gdyż posiadają swoje sekrety. Na największe brawa zasługuje jednak kreacja najmroczniejszego charakteru, jego złożoność zaskakuje, zarówno przeraża, jak i niebezpiecznie fascynuje, przez co napędza lekturę. Niewątpliwie jest to postać, która wywołała całą lawinę intensywnych, porażających emocji. Pragnienie poznania finału i odkrycia prawdziwych obliczy staje się siłą napędową, która nie pozwala na przerwę w lekturze nawet na chwilę. Tak, to bez wątpienia jedna z tych powieści, które przyprawiają o silne zawroty głowy i pozostają w pamięci na bardzo długo.
,,Dobra koleżanka" to porywająca i odurzająca historia, od której nie sposób się oderwać. Misternie uknuta intryga, mistrzowsko stopniowane, obezwładniające napięcie, paleta złożonych, wyrazistych bohaterów, mroczne sekrety, będące siłą napędową do nieprzewidzianych czynów, a wszystko to naszkicowane nadzwyczaj błyskotliwym piórem i dopełnione zakończeniem wbijającym w fotel! Fani porywających, nieobliczalnych thrillerów będą zachwyceni. Polecam gorąco!