Diupa

Tom 2 cyklu Wszystko, tylko nie mięta

Nieśmiały i zagubiony Wiktor poznaje szaloną i pełną energii Damrokę. Z kolei Wika plącze swoje życie tak, że nie umie już rozpoznać miłości, przyjaźni i dobra. Autorka pokazuje nam pół roku z życia rodzeństwa i ich najbliższych, nawet babci, jak dotąd panny na wydaniu(!).

Ta powieść, w której papuga Diupa ma znaczący udział w początkach obiecujących znajomości, rozczuli Cię i rozśmieszy. Jeśli masz na jutro coś pilnego do zrobienia, nie zaczynaj dziś czytać tej książki.

Informacje dodatkowe o Diupa:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2005 (data przybliżona)
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 15-18 lat
Język oryginału: Polski
Tłumaczenie: brak

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Diupa

Diupa - opinie o książce

Wiktor poznaje nieśmiałą ale spontaniczną Damroke.Jego siostra Wiktoria sądzi ,że imię Damroka jest bardzo dziwne.Do tego wszystkiego przylatuje papuga która cały czas mówi diupa przez co została tak nazwana przez rodzinę Wiktora która z wahaniem postanowiła zaopiekować się tą papugą.Mama Wiktora oraz jego siostry ma siostrę bliźniaczkę,która jest w ciąży i ma siedmioletniego synka Krzysia ,który jest bardzo śmieszny.Książka bardzo mi się podobała.
Avatar użytkownika - Ryuzaki
Ryuzaki
Przeczytane:2015-04-22, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2015, Mam,
Niezwykle sympatyczna i pozytywna książka.
Avatar użytkownika - EvilAngel16
EvilAngel16
Przeczytane:2015-03-29, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2015,
"Diupa" to jest coś! Poprzednia część nie przypadła mi do gustu, za to ta naprawdę mi się spodobała. Akcja toczyła się odpowiednio szybko. Niekiedy zdarzały się sytuacje, których zupełnie się nie spodziewałam. Im dłużej czytałam, tym bardziej byłam zaskakiwana, co mi niezwykle odpowiadało. Bohaterowie mieli poczucie humoru, nie zachowywali się sztucznie. Tym razem z łatwością można było domyślić się, co autorka chciała czytelnikom przekazać. Książka miała więc sens. Była napisana łatwym językiem, idealnym dla młodzieży. "Diupę" czytało się łatwo, szybko i przyjemnie. Posunę się nawet do napisania, że wciągała ona czytelnika. Podsumowując, ta książka Ewy Nowak bardzo mi się podobała. Zachęcam do lektury!
Avatar użytkownika - takahe
takahe
Przeczytane:2014-09-26, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki w 2014 roku,
Ciekawa książka dla nieco młodszej młodzieży. Jedna papuga a tyle losów ludzkich może zmienić.
Avatar użytkownika - karla1214
karla1214
Przeczytane:2013-12-18, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2013,
"Diupa" to moje pierwsze spotkanie z Ewą Nowak, które napewno zaowocuje dalszą znajomością. Po książkę sięgnęłam dzięki orginalnemu dosyć tytułowi (nietrudno się domyślić, jak go za pierwszym razem przeczytałam). Zazwyczaj nie czytam jednak tego typu książek, co przyznaję otwarcie, ponieważ dotychczas zawsze mnie nudziły. Diupa stanowi jednak wyjątek. Historia papugi i "idealnej rodziny" nie jest może najambitniejszą historią, jaką ostatnio przeczytałam, jednak niewątpliwie ma w sobie pewien urok. Książka jest po prostu miła, zdecydowanie dobra dla odprężenia swojej zmęczonej duszy. Jedna tylko rzecz rzucała mi się tu bardzo w oczy. Wszystkie rozmowy miedzy "idealną rodzinką" były dziwnie nienaturalne. Autorka na siłę chciała stworzyć luźną atmosferę w książce, wyszło jednak całkiem odwrotnie, bo szczerze mówiąc, nigdy nie słyszałam, żeby ludzie mówili do siebie w taki dziwny sposób. Jednak polskich pisarzy trzeba wspierać, więc napewno przy okazji sięgnę jeszcze po jakąś książkę pani Ewy.
Uwielbiam tę książkę. Jest bardzo ciepła, a bohaterowie sympatyczni. Świetna!
Avatar użytkownika - Terenia
Przeczytane:2016-08-11, Ocena: 4, Przeczytałam, Biblioteka,
Avatar użytkownika - kozung
kozung
Przeczytane:2016-02-07, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2016,
Janek i tata. Pożar w stadninie
Ewa Nowak0
Okładka ksiązki - Janek i tata. Pożar w stadninie

Janek i jego tata to ratownicy świata, i to nie byle jacy! Należą do prastarego rodu Witeziów, mają supermoce, kochają nowe technologie i poradzą sobie...

Ethos w życiu publicznym
Ewa Nowak0
Okładka ksiązki - Ethos w życiu publicznym

Książka opisuje najważniejsze zagadnienia etyczne współczesnego świata. Autorki omawiają zagadnienia związane ze sferą publiczną, takie jak społeczeństwo...