Części intymne

Janusz jest bestsellerowym autorem, jednak nie ma złudzeń co do swojej twórczości. Opowiada o ciekawych wyprawach... Nie ruszając się z fotela. Pierwszą książkę stworzył, aby wygrać zakład. I nagle - furora, więc napisał kolejne. Właśnie mozoli się nad czwartą, kiedy dostaje intratną propozycję: udział w serii spotkań z czytelnikami. Choć przez ostatnie lata nigdzie nie wyjeżdżał, przyjmuje wyzwanie."Części intymne" to ironiczna powieść o wyprawie w głąb - nie tylko siebie. Historia o polskiej prowincji (nie mylić z Prowansją!), o rynku wydawniczym, krytykach i pisarzach, a przede wszystkim o czytelnikach - tych z miast i miasteczek Polski X, Y, Z.

Informacje dodatkowe o Części intymne:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2011-11-22
ISBN: 978-83-10-11927-8

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Części intymne

Części intymne - opinie o książce

Avatar użytkownika - karrun
karrun
Przeczytane:2015-02-09, Ocena: 2, Przeczytałam, 26 książek 2015,
W porównaniu z innymi książkami Sowy ta jest wyjątkowo słaba. Charakterystyczne dla tej autorki poczucie humoru i błyskotliwe dialogi są prawie nieobecne. Główny bohater nijaki, rozmemłany, mało wyrazisty, nie skupia na sobie uwagi. To samo jeśli chodzi o postacie drugoplanowe. Trudno wychwycić, jakie jest główne przesłanie tej książki. Rozczarowująca.
Avatar użytkownika - darinda
darinda
Przeczytane:2014-06-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Ciekawa, prowokująca i oczywiście interesują książki jakże jednej z moich ulubionych autorek :)
Avatar użytkownika - takahe
takahe
Przeczytane:2014-08-27, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki w 2014 roku, Biblioteka,
Kolejna przeczytana przeze mnie książka tej autorki. Inaczej niż we wcześniej czytanych książkach tej autorki głównym bohaterem książki jest mężczyzna-Janusz.Jest on pisarzem z niemałym dorobkiem literackim, który ma już spore grono fanów w różnym wieku. Jego przygoda z pisaniem zaczęła się można by powiedzieć przez przypadek. Zakład z kolegami z pracy odmienił jego życie. Bohater z natury jest samotnikiem. Rzadko wychodzi z domu i prawie nie ma znajomych (nie licząc stałych bywalców Dużego Pokoju) dlatego z trudem przychodzi mu pogodzenie się z faktem że musi wyruszyć w podróż (cykl spotkań autorskich). Czytałam tą książkę z przyjemnością chociaż nie była tak dobra jak się tego po niej spodziewałam.
Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-11-06,
O tyle to ciekawa, interesująca pozycja, że bezlitośnie eksponuje przywary polskiej branży pisarskiej. Eksponuje, obnaża stosunek literatów do czytelnika, wydawnictw do pisarzy, pisarzy do wydawnictw. Czyta się ją ciekawie, bo jest i inteligencja, i poczucie humoru. Jest bezbarwne życie singla, który zarabia opisując wyprawy, choć o podróżach nie ma pojęcia. Jest zamężna kochanka i uroczy królik Norman. I wyprawa w Polskę. Warto przeczytać.
Avatar użytkownika - teano
teano
Przeczytane:2013-03-18, Ocena: 2, Przeczytałam, Wyzwanie - 52 książki 2013,
Sama nie wiem, co myśleć o tej książce. Ma sporo ciekawych momentów, ale wyszła... nijaka. Dla ludzi piszących - fajna ciekawostka i chyba rzeczywiście warto sięgnąć. Ale nie nastawiajcie się na inne "profity" tj. emocje, akcję itd. To raczej książka o niemocy. Smutna, choć groteskowa, a jednak jakaś taka "wyprana". Depresyjna dość - o tym, że każdy chciałby coś zmienić w życiu, ale poprzestaje na chciejstwie. I w sumie nic z tego nie wynika. Dla czytelnika też.
Avatar użytkownika - grazyna68
grazyna68
Przeczytane:2012-07-13, Ocena: 4, Przeczytałam,
Można poczytać, ale nic się nie stanie gdy jej nie przeczytacie.
Avatar użytkownika - planka1981
Przeczytane:2012-04-21, Przeczytałam,
Smak świeżych malin
Izabela Sowa0
Okładka ksiązki - Smak świeżych malin

Jeden z tomów zamierzonej "owocowej trylogii" Izabeli Sowy, przedstawiającej życie nastolatek, dwudziestolatek, trzydziestolatek, żyjących w pięknym kraju...

Powrót
Izabela Sowa0
Okładka ksiązki - Powrót

Chcesz mieć coś na całe życie – zrób sobie tatuaż, bo z miłością różnie bywa. Dorotka rozczarowała wszystkich – zamiast skończyć ASP, zajęła...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;