Cześć, tu Kolumb!

Cześć, tu Kolumb. Krzysztof Kolumb. Genueńczyk. A może jednak Polak? Syn króla Władysława Warneńczyka? No wiecie, tego z sześcioma palcami... A jeśli o tym nie słyszeliście, z pewnością musicie sięgnąć po tę książkę.

Mówią, że ryzykowałem życiem, aby spełnić swoje marzenia. Pewnie mają rację. Mówią też, że nie ma lepszego przykładu, że wiara w siebie potrafi zdziałać cuda. Ale cuda nie istnieją. Wystarczy sekstans, luneta oraz żelazna logika. Mamy je wszyscy. Czy odważycie się wyruszyć wraz ze mną w nieznane?

Czeka nas wspaniała podróż, w trakcie której wszystko może się zdarzyć. Na horyzoncie zamajaczą tajemnicze lądy oraz potwory morskie. Bryza oceanu zrosi nam twarze, a ognie Świętego Elma rozświetlą mrok. Jesteście gotowi? Odkryjmy razem Nowy Świat.

,,Genialni Odkrywcy" to nowa seria książek dla dzieci, w której poznajemy naukowców, wynalazców, podróżników. Wszystkie postacie, nie bez przeszkód, dokonały odkryć zmieniających świat, mających wpływ na naszą cywilizację.

W każdym tomie ,,Genialnych Odkrywców" bohater opowiada w pierwszej osobie o swoim niezwykłym życiu i wielkich odkryciach. Dzięki temu możecie dowiedzieć się, co każdy z nich myślał i czuł. Możecie przenieść się w czasie i przeżyć pasjonującą przygodę wspólnie z genialnym odkrywcą.

Pełna kolorowych ilustracji, historycznych smaczków, pasjonujących przygód i epokowych odkryć seria spodoba się wszystkim, którzy lubią wciągającą lekturę, a także wyjątkowe osobowości, niezłomnie walczące z przeciwnościami i dążące do realizacji marzeń.

W przygotowaniu:

,,Cześć, tu Kopernik!"

,,Cześć, tu Einstein!"

,,Cześć, tu Darwin!"

Informacje dodatkowe o Cześć, tu Kolumb!:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-03-13

Tagi: Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Cześć, tu Kolumb!

Cześć, tu Kolumb! - opinie o książce

[Reklama] Frajda

Jak to się stało, że Krzysztof Kolumb odkrył nowy ląd? Jakie po drodze przeżywał przygody? Niejednego dorosłego ten temat ciekawi a jak zainteresować dzieci? Oczywiście odpowiednią literaturą.
   Nowa seria "Genialni odkrywcy" jest dedykowana dzieciom. Zawiera relację z dokonań w pierwszej osobie. Czytelnik ma wrażenie, jakby słuchał opowieści wprost od bohatera.
   Dodatkowym atutem tej książki są barwne ilustracje. Stonowane i  przyciągające uwagę. Bardzo mi się podobają. Stanowią trafne urozmaicenie i dopełnienie.
   Sam opis wydarzeń jest ciekawy i intrygujący. Autor pisze bardzo lekko. Są emocje a to na ogromny plus. Fakt, że nie wszystkie zwroty czy słówka bez odpowiedniego przetłumaczenia będą zrozumiałe dla najmłodszych, ale poza tym to bardzo wartościowa pozycja dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Nie tylko dla chłopców ale też i dla dziewczynek. A co najważniejsze: morał tej powieści jest świetny. Kluczowe jest spełniać swe marzenia i nie bać się nieznanego. Zawsze po niepowodzeniach przychodzą lepsze rzeczy a wszelkie niepowodzenia tylko umacniają.
   Mojej dziewięcioletniej córce lektura przypadła do gustu i jesteśmy ciekawe kolejnych książek ze świetnie zapowiadającej się serii.

Polecam

Książki dla dzieci Maxa Czornyja kochamy. Te niesamowite i mądre przede wszystkim przygody różnych bohaterów przemawiają do mojego Wojtka. Słucha ich z zaciekawieniem i jest bardzo podekscytowany.

Jako rodzic również doceniam walory edukacyjne tych książek, gdyż nie są to zwykłe opowiadania, które zaprzątają głowę i dają jedynie frajdę przy czytaniu, ale dużo wnoszą i wiele mądrych rzeczy uczą.

Wczoraj skończyliśmy czytać ,,Cześć, tu Kolumb!" Maxa Czornyja. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Frajda i już nie możemy się doczekać kolejnych o Koperniku, Einsteinie i da Vinci. To są książki, które powinny znaleźć się w repertuarze każdego dziecka.

Z jednej strony mamy tutaj wiele faktów, kawałek historii, ale takiej, która nie przytłacza, uwierzcie mi, przekaz tej książki jest doskonały dla dzieci. Z drugiej strony jest to opowieść o człowieku, który dążył do wyznaczonych przez siebie celów. Jednak nie jest koloryzowana. Przedstawia go z tej dobrej i złej strony, ukazuje problemy, jakie stawały na jego drodze, ale też takie, które dam stwarzał. Problemy z załogą, dążenie do celu po trupach, odkrycia, które niosły za sobą ogromne konsekwencje dla społeczności.

Jednak, żebyście nie myśleli, że ta książka jest jak Wikipedia czy coś w tym stylu, to dodam, że styl autora zachowany, klimat przygód zachowany, rozbudzanie ciekawości dziecka zachowane, wszystko, co potrzebne, by książka stała się wyjątkową tu znajdziecie.

Do tego książka to nie tylko sama treść, ale też wiele ilustracji.

Chce już kolejne!!!

Buziaki

Spirytystka
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Spirytystka

Mortalista powraca. Śmierć nie pozwala o sobie zapomnieć. Nigdy. W okolicach Krakowa grasuje wynaturzony morderca. Policja dociera do niego dzięki wskazówkom...

Sekret Nawiedzonego Lasu
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Sekret Nawiedzonego Lasu

Młody Eryk Deryło i Zagadkowi Agenci mierzą się z sekretem Nawiedzonego Lasu! PIĄTY PORYWAJĄCY TOM SERII KSIĄŻEK MAKSA CZORNYJA, AUTORA BESTSELLEROWYCH...