Na wyspie zostaje popełniony brutalny mord na jednym z mieszkańców wioski Crobost. Do śledztwa zostaje przydzielony oficer policji z Glasgow, Fin Macleod, który urodził się i dorastał na Lewis. Wcześniej zajmował się sprawą niemal identycznego morderstwa popełnionego w Edynburgu, ale od początku podejrzewa, że zbrodnie nie są dziełem tego samego sprawcy, zwłaszcza że ofiara, Angel Macritchie, miała wielu wrogów. Śledztwo jest też dla Fina okazją powrotu w przeszłość, którą, jak mu się zdawało, dawno pogrzebał, i w której kryje się zagadka zbrodni.
Teraz wraca wspomnieniami do dawnych wydarzeń, między innymi do wyprawy na An Sgeir - skałę na Atlantyku, gdzie od setek lat, raz do roku, dwunastu mężczyzn z Lewis przez dwa tygodnie zabija młode głuptaki, zwane w miejscowym dialekcie "guga", których mięso, uchodzące za wielki przysmak, przywozi potem na wyspę. Udział w tej uświęconej tradycją wyprawie jest uznawany za zaszczyt, a w przypadku dorastających chłopców - za wejście w wiek męski. Fin, jako młody człowiek, tuż przed wyjazdem na studia do Glasgow, płynie na skałę, by wziąć udział w corocznych łowach. To, co się tam wydarzy, na zawsze odmieni jego życie i życie jego przyjaciół z dzieciństwa.
Teraz, jako dojrzały mężczyzna, płynie na skałę po raz drugi, by w kamiennym "czarnym domu", który od wieków służy łowcom za schronienie podczas pobytu na An Sgeir, dowiedzieć się zapomnianej prawdy o sobie - i rozwiązać zagadkę zbrodni.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2014-02-05
"Powieść jest zwierciadłem przechadzającym się po gościńcu życia." (Stendhal)
Trylogia Petera Maya to zwierciadło przechadzające się po malowniczej, mrocznej i niezwykle tajemniczej wyspie Lewis.
Oglądamy tu wizerunki jej mieszkańców i zadajemy sobie pytanie, czy na pewno chcą oni spoglądać w lustro?
Wiąże się to z wnikaniem w głąb siebie, analizowaniem przeszłości, przywoływaniem dawno już wypartych myśli i wspomnień.
Zapewne najlepiej by było zamknąć rozdział nazywany przeszłością, żyć wyłącznie tu i teraz, ale przecież się nie da.
Przeszłość wciąż się dzieje, stale nam towarzyszy, buduje naszą tożsamość, determinuje życiowe wybory.
Owszem, możemy wyrzucić wszystkie lustra, spalić zdjęcia, podjąć próbę wymazania faktów z pamięci, ale one jednak będą czekać cierpliwie w podświadomości, by ujawnić się w najmniej oczekiwanym momencie.
"Czarny dom" skrywa wiele mrocznych tajemnic, dostępnych tylko nielicznym jego mieszkańcom.
Wciągająca opowieść o spokojnym, anmerykańskim maisteczku, którym wstrząsają okrutne morderstwa dzieci. Główny bohater Jack Sawyer ( emerytowany policjant) chce wykryć kto stoi za tymi zbrodniami. Czy zabójstwa są dziełem psychopaty, czy działa tu tajemnicza, złowroga siła? Jaką rolę odgwywa w powieści tytułowy ,,czarny dom"? Czy nasz świat jest jedynym światem w kosmosie? Na te pytania być może usyska się powiedź czytając tą powieść.
Pięciu nastolatków z marzeniami. Pięć dekad strachu. JEDNA MROCZNA PRAWDA. Glasgow, 1965 rok. Jack Mackay, nieustępliwy, uparcie dążący do celu nastolatek...
"Druga część, po „Czarnym domu”, trylogii Petera Maya o wyspie Lewis. CZŁOWIEK BEZ IMIENIA Niezidentyfikowane zwłoki zostaną znalezione w...