Ch³opcy 2: Bangarang

Tom 2 cyklu Ch³opcy
Ocena: 4.81 (21 g³osów)
Inne wydania:

Dzwoneczek i jej banda wyro¶niêtych, wiecznie niedojrza³ych Ch³opców po raz kolejny pokazuj±, ¿e nie da siê oddzieliæ dobrej zabawy od solidnych k³opotów. I niewa¿ne, czy to klubowy Zjazd, motocyklowa wycieczka do pobliskiego miasta czy pozornie leniwe popo³udnie w opuszczonym Lunaparku - ka¿dy dzieñ to nowa przygoda, a na koñcu czai siê ta najwiêksza. I najbardziej przera¿aj±ca. ¦mieræ...

Droga znowu wzywa, nie ma odwrotu ani chwili na oddech. Tylko co je¶li tym razem wiedzie wprost do znienawidzonej doros³o¶ci?

Informacje dodatkowe o Ch³opcy 2: Bangarang:

Ilustracje:Robert Adler

wiêcej

Kup ksi±¿kê Ch³opcy 2: Bangarang

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Ch³opcy 2: Bangarang - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - kjakksiazka
kjakksiazka
Przeczytane:2019-03-10,

Panowie powracaj± wraz z rykiem silników i zapachem spalin. O kim mowa? O ‘Ch³opcach BANGARANG’ Jakuba Æwieka kontynuacji pierwszego tomu ‘Ch³opcy’, wziêtym pod skrzyd³a przez Wydawnictwo SQN.

Zaczynamy kolejn± 300 stronicow± przygodê z Dzwoneczkiem i jej wyro¶niêtymi, gro¼nymi, a zarazem infantylnymi podopiecznymi. Twardziele o wnêtrzu dziecka to wybuchowe po³±czenie. Nasi bohaterowie s± sk³onni do bójek na ¶mieræ i ¿ycie, a zarazem s³uchaj± swojej mamy jakby znów mieli po 10 lat. To ca³y urok g³ównych postaci, które swoim szaleñstwem nakrêcaj± akcjê ksi±¿ki. Mimo wszystko zag³êbiaj±c siê w historiê strona po stronie nasi panowie staraj± siê byæ dojrzalsi, a ich wyg³upy coraz bardziej powa¿ne w skutkach. Dzieciñstwo dobiega koñca.

‘Ch³opcy Bangarang’ to nie tylko zabawa, ha³a¶liwe imprezy i wieczne lenistwo. To równie¿ k³opoty, akacja i typowa dla bandziorów wulgarno¶æ. W ogólnym zarysie mog³oby siê wydawaæ, i¿ pozycja nie ma ¿adnych przes³añ,  nic bardziej mylnego. Autor zadba³ o to, by honor sta³ siê numerem jeden, a postaæ Dzwoneczka ukazywa³a trudy macierzyñstwa i wszystkiego co z tym zwi±zane. ¦wiat ukazany jest bardzo realistycznie z nutk± fantastyki rodem z ‘Nibylandii’. Drugiej Nibylandii, innej ni¿ tej znanej z 'Piotrusia Pana' Ten fakt, dodaje ca³o¶ci oryginalno¶ci, która odzwierciedla zainteresowanie twórczo¶ci± Jakuba Æwieka.

Na koniec chcia³abym zwróciæ uwagê na wydanie ksi±¿ki. Ok³adka przyci±ga wzrok, co jest jednym z najwa¿niejszych punktów, je¿eli chodzi zainteresowanie czytelnika w ksiêgarni. Wewn±trz natkniemy siê na wyj±tkowe ilustracje Iwa Strzeleckiego, które idealnie odzwierciedlaj± dana akcjê, sytuacjê, w±tek. Naprawdê dawno nie spotka³am siê z lektur± przyci±gaj±c± czytelnika samym wygl±dem. Zewnêtrzny wygl±d plus ciekawa tre¶æ to furtka do sukcesu. Sukcesu jaki osi±gn±³ Jakub Æwiek bêd±cy jednym z bardziej rozpoznawalnym autorów polskiej literatury m³odzie¿owej. Mimo, ¿e wcze¶niej nie mia³am do czynienia z jego twórczo¶ci±, nazwisko Æwiek wiele razy przewija³o siê przez ksiêgarnie, blogi, artyku³y. Mam nadziejê, ¿e kiedy¶ uda mi siê zdobyæ autograf Pana Jakuba, a wtedy ‘Ch³opców BANGARANG’ pokocham jeszcze bardziej ni¿ dotychczas.

Avatar u¿ytkownika - paulina0944
paulina0944
Przeczytane:2016-07-13, Ocena: 5, Przeczyta³am,
Ponownie zatracamy siê w ¶wiecie Drugiej Nibylandii! Wracamy do starego lunaparku, do Ch³opców, którzy nie chc± dorosn±æ i Dzwoneczka, która dba o wszystko. Tym razem czeka Ch³opców wielki Zjazd, którzy dla niektórych mo¿e okazaæ siê ich Najwiêksz± Przygod±. Podczas imprezy Dzwoneczek musi uporaæ siê z kilkoma urzêdnikami, którzy nie koniecznie chc± z ni± wspó³pracowaæ. Wspomina³am to niejednokrotnie, i bêdê za ka¿dym razem, ksi±¿ki Pana Jakuba Æwieka to idealne pozycje na lato! Lekkie, przyjemne, ¶mieszne. Jednym s³owem- odmó¿d¿acze! Dlatego je tak lubiê, gdy mam do¶æ tej wymagaj±cej literatury, siêgam w³a¶nie po t± seriê i ju¿ wszystko siê wyrównuje :D Bardzo podoba mi siê ¶wiat wykreowany przy autora. Dawni przyjaciele Piotrusia Pana i Dzwoneczek, mieszkaj±cy przy starym lunaparku i ich niesamowite i przezabawne przygody. O bohaterach tej powie¶ci nie bêdê mówiæ, bo jest ich za du¿o, a ka¿d± uwielbiam
Avatar u¿ytkownika - Lady_Mary
Lady_Mary
Przeczytane:2016-04-10, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki w 2016 roku :),
Kolejny tom przygód Dzwoneczka i jej Zagubionych Ch³opców. Du¿a dawka energii, humoru i mocnego BANGARANG! :)
Avatar u¿ytkownika - addictedtobooks
addictedtobooks
Przeczytane:2016-02-02, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam, Egzemplarze recenzenckie,
Czas na kolejn± niezapomnian± dawkê przygód Zagubionych Ch³opców. Tym razem wszyscy przygotowuj± siê na Zjazd, na którym pojawi± siê wszyscy cz³onkowie ich motocyklowego gangu z ca³ego ¶wiata. To w³a¶nie na nim bêd± omawiane niezwykle istotne kwestie zwi±zane z czyhaj±cym na nich wszystkich niebezpieczeñstwem. Coraz wiêcej kr±¿y plotek o powrocie Piotrusia oraz o jego próbach odnalezienia swoich dawnych kompanów. Czy Zagubionym Ch³opcom grozi niebezpieczeñstwo? Ju¿ wkrótce wszyscy przekonaj± siê, ¿e zagro¿enie jest tylko na wyci±gniêcie rêki... ,,-Chcesz powiedzieæ,¿e masz tak ubogi s³ownik, ¿e nie umiesz siê wyraziæ? - zapyta³. -Mój s³ownik jest na tyle opas³y, ¿e jakbym ci nim pierdoln±³..." Ch³opcy szykuj± wiele przera¿aj±cych oraz szalonych atrakcji na nadchodz±cy Zjazd. Kradzie¿ karetki z banku krwi, strzelanie do siebie z kuszy oraz krwiball, to tylko czê¶æ czekaj±cych na wszystkich niespodzianek, które dostarcz± ogromn± dawkê wra¿eñ. Jedno jest pewne, na tym Zje¼dzie nie obejdzie siê bez du¿ej ilo¶ci obra¿eñ oraz bójek. Kiedy do Nibylandii przyje¿d¿aj± zaproszeni go¶cie, to okazuje siê, ¿e w ich szeregach znajduje siê zdrajca. Czy klubowy Zjazd przeobrazi siê w jedn± wielk± rozróbê? Czy Ch³opcom po raz kolejny uda siê wyj¶æ z opresji bez szwanku? Jaki los zgotuj± tym razem swoim przeciwnikom? ,,-(...) tylko jedno pasuje do tej sytuacji. To o ¶mierci. -¯e jest najwiêksz± z przygód? - przypomnia³ sobie Miko³aj. - Wiesz, co¶ w tym mo¿e byæ... I co, chcesz sprawdziæ na sobie? -Nie. Chcê ich zabiæ i zapytaæ, jak siê bawi±. Dalej!" Tymczasem Dzwoneczek ma w planach otworzenie lunaparku oraz rozkrêcenie w³asnego biznesu, który móg³by zapewniæ jej oraz Ch³opcom sta³± sytuacjê finansow±. W tym celu wyje¿d¿a na pewien czas w interesach z zamiarem pozyskania niezbêdnych ¶rodków. To, czego nie przewidzia³a, to fakt, ¿e zostawienie Ch³opców samych w Nibylandii nie mo¿e dobrze siê skoñczyæ. W dodatku Dzwoneczek bêdzie musia³a siê zmierzyæ z kim¶, kto za wszelk± cenê bêdzie próbowa³ pokrzy¿owaæ jej plany. Ju¿ wkrótce Ch³opcy przekonaj± siê, ¿e odró¿nienie wroga od przyjaciela mo¿e okazaæ siê niezwykle trudne... ,,Skróty bywaj± przydatne, ale tylko wtedy, gdy cel jest wa¿niejszy ni¿ droga." Kolejne spotkanie z Zagubionym Ch³opcami by³o dla mnie wspania³ym do¶wiadczeniem. W tej czê¶ci czytelnik po raz kolejny jest ¶wiadkiem niezapomnianych przygód bohaterów.Tym razem mo¿emy poznaæ trochê wiêcej szczegó³ów dotycz±cych przesz³o¶ci Ch³opców oraz organizacji ich klubu. W tej ksi±¿ce nie zabraknie wielu zabawnych momentów oraz chwilami do¶æ przera¿aj±cych scen. Jedno jest pewne, podczas lektury tej ksi±¿ki po prostu nie sposób siê nudziæ. Autor zadba³ o to, ¿eby ksi±¿ka dostarcza³a du¿ej ilo¶ci wra¿eñ oraz masy ¶miechu. Bardzo podoba³o mi siê to, ¿e w ksi±¿ce mo¿emy znale¼æ wiele piêknych ilustracji, które znacznie urozmaicaj± lekturê. Na samym koñcu tej pozycji znajduj± siê ilustracje g³ównych bohaterów oraz ma³a niespodzianka autora dla czytelników. Najwiêksze zaskoczenie prze¿y³am, kiedy opowiadanie ,,Koci ³apki" by³o napisane z punktu widzenia Pana Propera - kota mieszkaj±cego wraz ch³opcami, którego naprawdê uwielbiam. Kolejna czê¶æ Ch³opców po raz kolejny oczarowuje czytelnika i przenosi go do zupe³nie innego ¶wiata pe³nego gangów motocyklowych, zbuntowanych Ch³opców oraz odrobiny magii. Polecam!
Avatar u¿ytkownika - dobraksiazka
dobraksiazka
Przeczytane:2016-01-02, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam,
"Bangarang" to kontynuacja przygód Zagubionych Ch³opców mieszkaj±cych w Drugiej Nibylandii z do¶æ kontrowersyjn± "matk±" Dzwoneczkiem. G³ównym w±tkiem zawartym w tych opowiadaniach s± usi³owania by³ej wró¿ki, by przemieniæ ich lunapark w prawdziwe miejsce rozrywki. Mo¿emy równie¿ byæ ¶wiadkami ich walki z innym gangiem motocyklowym, co jest dla mnie chyba najlepszym momentem w ca³ej ksi±¿ce, gdy¿ ilo¶æ zwrotów akcji sprawia³a, ¿e czyta³am z zapartym tchem. Kolejnym moim ulubionych rozdzia³em by³ ten napisany z perspektywy kota, Pana Propera. Tak jak przypuszcza³am nie jest on zwyczajnym futrzakiem. Prze¿ywa on fascynuj±ce i niekiedy przejmuj±ce groz± przygody. Ta czê¶æ podoba³a mi siê bardziej od poprzedniej, przede wszystkim z powodu bardziej spójnej fabu³y. Po drugie autor wprowadza czytelnika w bardziej mroczne klimaty z odpowiedni± doz± humoru. Postacie s± oczywi¶cie ¶wietnie wykreowane: charyzmatyczne, o interesuj±cych osobowo¶ciach, ka¿da z nich potrafi siê wyró¿niæ i zapa¶æ w pamiêæ. Jestem tak¿e zachwycona sposobem, jakim funkcjonuje ta nietypowa rodzina. Niby na co dzieñ Ch³opcy s± wobec siebie wulgarni, z³o¶liwi i uwielbiaj± wspólne bijatyki, ale je¶li choæ jednemu z nich zagra¿a jakie¶ niebezpieczeñstwo s± w stanie bronic go do utraty ¿ycia. W taki w³a¶nie pokrêtny i niekiedy prze¶miewczy sposób okazuj± swoje uczucia. Tak jak w poprzednim tomie przekleñstwa s± nagminnie u¿ywane, ale to tylko dodaje dynamiki i my¶lê, ¿e po przeczytaniu ju¿ kilku ksi±¿ek Jakuba Æwieka siê do nich przyzwyczai³am. Samo zakoñczenie nie mog³o byæ oczywi¶cie nudne czy przewidywalne, tylko sprawia, ¿e chce siê szybko chwyciæ po nastêpn± czê¶æ i poznaæ dalsze losy Dzwoneczka i jej Zagubionych Ch³opców. Podsumowuj±c, uwa¿am, ¿e jest to seria jak najbardziej godna uwagi i powinna zadowoliæ ka¿dego fana fantastyki.
Recenzja pochodzi z mojego bloga: http://myfantasticbooksworld.blogspot.com/2015/11/chopcy-bangarang-jakub-cwiek.html Tu ju¿ druga czê¶æ przygód Zagubionych Ch³opców i ich Mamy - Dzwoneczka. Tym razem rozdzielaj± siê oni w pierwszym opowiadaniu, bowiem Dzwoneczek musi wyjechaæ do Warszawy, by za³atwiæ sprawy kredytowe zwi±zane z lunaparkiem i spotkaæ siê przy okazji z by³ym Ch³opcem - Paragonem, który zd±¿y³ ju¿ siê ustatkowaæ, o¿eniæ, za³o¿yæ rodzinê. Jej ekipa za¶ zostaje wówczas w swoim lunaparku i organizuje zjazd - ju¿ samo to powinno nam daæ do my¶lenia.. oj bêdzie siê dzia³o. Wyobra¼cie sobie tylko tych motocyklistów, zje¿d¿aj±cych ze wszystkich stron, na spotkanie pe³nie ¶wietnej zabawy, seksu, rozrób i ¶mierci. I je¶li jeste¶cie lud¼mi z tej samej kategorii co i ja, uwa¿aj±cy, ¿e ka¿da kontynuacja jest gorsza od pierwszej czê¶ci to tylko siêgnijcie po t± seriê! Pisarze jak wró¿ki, jak Pan, jak inne mitologiczne bóstwa, karmi± siê wiar± i robi± z ni± fajne rzeczy. Ju¿ na samym wstêpie dowiadujemy siê, jak autor bawi siê s³owami, mimo znajomo¶ci ¶wiata motocyklowego specjalnie zmienia niektóre fakty Bo nie mówi siê Zjazd tylko Zlot? Bo kobieta nie mo¿e byæ przywódc± gangu? Przecie¿ co jak co, ale chyba wszyscy zebrani wiedz±, czym siê ró¿ni je¿d¿enie od latania, a Mamy s³ucha siê ka¿dy. Tak wiêc troszkê wiary w Pana Jakuba drogie dzieci, bo jeszcze mo¿e Was zaskoczyæ! A mnie to ju¿ w zupe³no¶ci. I oczywi¶cie w pozytywnym znaczeniu tego s³owa. Po prostu siê starzejesz, bracie - stwierdzi³. - Kryzys wieku ¶redniego zmiêkczy³ ci rurê. Siêgaj±c po t± ksi±¿kê by³am pewna obaw. Co je¶li oka¿e siê gorsza? A je¶li Jakub Æwiek straci w moich oczach po tym, jak nazwa³am go jednym z mojej ¶wiêtej trójcy polskich autorów? Dlatego te¿ ta recenzja ukazuje siê dzisiaj, a nie na przyk³ad tydzieñ temu. No ale w koñcu przeczyta³am, co zajê³o mi kilka godzin i przyznam, ¿e siê nie zawiod³am. Co prawda sama akcja w porównaniu z poprzedniczk± znacznie zwolni³a, ale nie odebra³o to uroku ca³o¶ci. Ju¿ w poprzedniej czê¶ci mogli¶my zauwa¿yæ doros³o¶æ, próbuj±c± siêgn±æ po naszych g³ównych bohaterów. I nawet je¶li wcze¶niej mogli¶my j± zignorowaæ, jak te¿ robili podopieczni Dzwoneczka, tak w tej jest ona bardziej wyeksponowana i próbuje wkra¶æ siê w serca niektórych z nich. A gdy tak siê stanie to co? Na to pytanie zna odpowied¼ jedynie Jakub Æwiek. W koñcu proszek czy weso³ek przestan± dzia³aæ, pomy¶la³. A wtedy dorosn±. Szybko i bole¶nie. W tej ods³onie w koñcu poznajemy przesz³o¶æ Ch³opców, urywki wspomnieñ zwi±zanych z Piotrusiem i przyczynê ich nienawi¶ci do Pana. To, w jaki sposób jest on tutaj przedstawiony, nijak siê ma do znanej nam z dzieciñstwa bajki. Dodatkowo, co by³o bardzo mi³ym zaskoczeniem, ca³e jedno opowiadanie jest po¶wiêcone Panu Properowi i je¶li zastanawiali¶cie siê kiedy¶, jak koty widz± ¶wiat, to jest to idealna okazja by poznaæ zakamarki ich umys³ów. Jak siê bowiem okazuje, te czworono¿ne stworzenia czasem maj± wiêcej oleju w g³owie ni¿ niejeden cz³owiek. -Chcesz powiedzieæ,¿e masz tak ubogi s³ownik, ¿e nie umiesz siê wyraziæ? - zapyta³. -Mój s³ownik jest na tyle opas³y, ¿e jakbym ci nim pierdoln±³... Ca³o¶æ prezentuje siê powalaj±co, ok³adki wszystkich czê¶ci maj± co¶ w sobie. Kartki nie s± zbyt cienkie, przez co nie obawia³am siê, ¿e przy przewracaniu strony j± porwê. Czcionka nie mêczy oczu, chocia¿ przyznam szczerze, ¿e wstawki w formie rysunków bardziej podoba³y mi siê w pierwszej czê¶ci (nie licz±c przedstawienia Milczka na koñcu). Jednak mimo to - rewelacja! Je¿eli druga czê¶æ jest lepsza od pierwszej, to ja ju¿ siê nie mogê doczekaæ kolejnej.. Oczekujê czego¶ fenomenalnego, bo poprzeczka jak± postawi³ sobie autor jest dosyæ wysoka. Nie jest to ksi±¿ka dla dzieci, ale je¿eli skoñczy³e¶ ju¿ te osiemna¶cie lat i jeszcze nie czyta³e¶ Ch³opców, to najwy¿szy czas to zmieniæ! ;)
Avatar u¿ytkownika - arven1989
arven1989
Przeczytane:2015-11-25,
Gdy mamy nie ma.... drugi tom, lepszy ni¿ pierwszy, trochê mniej chaotyczny i nie tak bardzo fantastyczny,i oderwany od rzeczywisto¶ci, ¿eby nie znale¼æ cz±stek z "normalnego ¿ycia" Pe³na ocena bez ¿adnych dodatków za lektora albo naci±gania Tym razem szczególnie mocne powiedzmy do po³owy i pod koniec. Opinia pochodzi z http://lubimyczytac.pl/ksiazka/191581/chlopcy-2-bangarang/opinia/28375508 Natomiast wykonanie audiobooka, jest nadal na poziomie ;)
Avatar u¿ytkownika - Amarisa
Amarisa
Przeczytane:2015-07-26, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2015, Mam,
Ca³a naprzód i... BANGARANG !!! zachêcam do zapoznania siê z moj± recenzj± w/w powie¶ci ^_^ http://magicznyswiatksiazki.pl/recenzja-chlopcy-2-bangarang-jakub-cwiek/
W czê¶ci tej poznajemy wiêcej szczegó³ów dotycz±cych Zaginionych Ch³opców, pojawiaj± siê nowi bohaterowie. Zabrak³o mi trochê humoru obecnego w pierwszej czê¶ci, ale ksi±¿kê czyta siê bardzo szybko. Poch³onê³am j± w kilka godzin i czu³am lekki niedosyt, ¿e ju¿ siê skoñczy³a.
Avatar u¿ytkownika - MaKo
MaKo
Przeczytane:2013-09-14, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2013, Mam, Przeczytane,
BANGARANG! Ch³opcy wracaj±! S± jeszcze bardziej ha³a¶liwi, niepoprawni i niezno¶ni! Wiêcej imprezuj± i przeklinaj±. Ca³y czas ¶wietnie siê bawi±, a czytelnik razem z nimi. Kêdzior, Milczek, a nawet Stalówka robi± rozpierduchê, ¿e a¿ mi³o, a w miêdzyczasie ucz± ¿ycia ma³ego Kubusia. W tym czasie Dzwoneczek próbuje otworzyæ Lunapark z prawdziwego zdarzenia, a jak wiadomo dla seksownej wró¿ki nie ma rzeczy niemo¿liwych, nawet je¶li musi siê posun±æ do szanta¿u. Pierwsza czê¶æ ,,Ch³opców" by³a wybitna (recenzja tutaj). Druga jest tylko dobra. Przyznajê, ¿e mi³o spêdzi³am czas przy lekturze, jednak mam wra¿enie, ¿e klimat pierwszego tomu gdzie¶ umkn±³ autorowi. Wcze¶niej zabawie i salwom ¶miechu towarzyszy³a nostalgia, poczucie, ¿e w tym wszystkim chodzi jednak o co¶ wiêcej ni¿ tylko psoty wyro¶niêtych dzieciaków. Tym razem niekoñcz±cej siê imprezie zabrak³o drugiego dna. Czyta siê przyjemnie i szybko, ale bez ¿adnej refleksji. Za to zakoñczenie jest genialne!!! W takim duchu powinna byæ napisana ca³a powie¶æ! W tomie pojawia siê du¿o wulgaryzmów, za du¿o... Ja rozumiem ¿e dobitne i siarczyste przekleñstwo podkrêca atmosferê, uwypukla uczucia, a nawet ¶mieszy. Zwykle pojawiajcie siê w ksi±¿kach wyrazy powszechnie uznane za niecenzuralne nie robi± na mnie wiêkszego wra¿enia, nie oburzam siê, ani nie gorszê. Jednak tym razem jestem trochê zniesmaczona. Niemal na ka¿dej stronie pojawia siê przynajmniej jedno przekleñstwo, a czasami dwa, trzy, cztery, a nawet piêæ... Co za du¿o to nie zdrowo. Gdyby mi siê chcia³o, tak jak mi siê nie chce, to pokusi³abym siê o policzenie wszystkich ,,kurew", bo akurat tym s³owem Ch³opcy rzucaj± najczê¶ciej. Nawet Dzwoneczek klnie ile siê da, a przecie¿ wcze¶niej stara³a siê oduczaæ swoich podopiecznych tego brzydkiego nawyku. Widaæ Mama jest niekonsekwentna w wychowaniu swoich dzieciaków. Co ciekawe w pierwszym tomie przekleñstwa zupe³nie mnie nie razi³y. Mo¿e by³o ich mniej? ,,Ch³opcy 2. Bangarang" troszeczkê mnie rozczarowali. Po genialnym pierwszym tomie spodziewa³am siê równie fantastycznej kontynuacji. Niestety powie¶æ nie spe³ni³a wszystkich moich oczekiwañ, ale nie zmienia to faktu, ¿e ju¿ mnie skrêca z ciekawo¶ci co bêdzie dalej. Szczególnie martwi i intryguje mnie co te¿ siê stanie z moim ukochanym Kêdziorem! Polecam!
Avatar u¿ytkownika - Odbytnica
Odbytnica
Przeczytane:2019-05-13, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam, 52 ksi±¿ki 2019,

Niedobrze dzieje siê w drugiej Nibylandii. Masa problemów i czyhaj±cych niebezpieczeñstw. Czy to bank, czy Luby, czy Cieñ, czy Kubu¶ - zreszt± oszukany, biedny dzieciak (wszystko to tak naprawdê sprowadza siê do jednego), czy czê¶æ BattleSnake'ów, która ³adnie zosta³a rozgromiona przez Ch³opców.
W±tek Pana Propera mnie bardzo interesuje, liczê na wiêcej w kolejnych czê¶ciach - to chyba przez s³abo¶æ do kotów, szczególnie tych z "charakterkiem":P.
Æwiek idealnie podsumowa³ zakoñczenie tego tomu: "Jedyne, co mam na pocieszenie, to ¿e ja te¿ siê tu, kurwa, dobrze nie czujê.". I z tymi s³owami w g³owie zabieram siê za kolejn± czê¶æ.

Avatar u¿ytkownika - rose1992
rose1992
Przeczytane:2020-02-02, Ocena: 3, Przeczyta³am, Mam,
Avatar u¿ytkownika - Fretka
Fretka
Przeczytane:2018-07-03, Ocena: 5, Przeczyta³am, Wyzwanie - 52 ksi±¿ki w 2018,
Avatar u¿ytkownika - marysilver
marysilver
Przeczytane:2017-10-19, Ocena: 4, Przeczyta³am, Przeczytam 52 ksi±¿ki w 2017 r.,
Avatar u¿ytkownika - Sachmet981
Sachmet981
Przeczytane:2017-05-19, Ocena: 6, Przeczyta³am, Wyzwanie - fantastyka 2017,
Inne ksi±¿ki autora
Krasny to kolor krwi
Jakub Æwiek0
Ok³adka ksi±zki - Krasny to kolor krwi

Mroczna i krwawa opowie¶æ o wroc³awskim przestêpczym pod... a raczej przyziemiu. Oto bezkompromisowy, brutalny ¶wiat krasnoludków ze stolicy Dolnego...

Gotuj z papie¿em
Jakub Æwiek0
Ok³adka ksi±zki - Gotuj z papie¿em

Gotuj z papie¿em i… Jakubem Æwiekiem!Szef kuchni, autor K³amcy, serwuje smakowity zbiór 10 wybornych zaiste opowiadañ.W ostrym Gotuj z papie¿em...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek