Chlew

Tom 1 cyklu Solinge

Od śmierci męża Tina mieszka sama ze swoimi kotami. Jest pełna goryczy i poczucia winy, że zawiodła swoje dorosłe już dziś dziecko. Maltretowaną psychicznie kobietę prześladują dziś zjawy z przeszłości i niechciane wspomnienia.
Kiedy poznaje sąsiadkę Sannę i jej synka Noa, zauważa, że żyją z mężczyzną, który źle ich traktuje. Wtedy otwierają się stare rany. Sanna zaczyna rozumieć, że nie da rady już dłużej znosić zmiennych nastrojów swojego męża Matsa, z każdym dniem coraz bardziej się go boi. Wciąż ma nadzieję, że uda im się wspólnie pokonać problemy, ale po pewnym przerażającym zdarzeniu poddaje się i w panice ucieka do sąsiadki. W Tinie narasta stary gniew, czuje, że musi to wszystko naprawić...
,,Chlew" Susanne Schemper to opowieść o poczuciu winy, goryczy i zemście, w której tuż pod sielską powierzchnią pozorów wyczuwa się namacalne zło. To zarazem pierwsza część serii skupionej wokół bohaterów małej miejscowości Solinge w Szwecji.

Informacje dodatkowe o Chlew:

Data wydania: 2022-06-24
Tytuł oryginału: Svinstian
Tłumaczenie: Witold Biliński

Tagi: #solden #chlew #susanneschemper #wordaudiopublishinginternational

Kup książkę Chlew

Chlew - opinie o książce

"Chlew" jest pierwszą powieścią Susanne Schemper wydaną w języku polskim. Możecie ją przeczytać lub wysłuchać na Legimi. Jest również pierwszym tomem cyklu "Solinge". Solinge to stworzone przez autorkę małe miasteczko w Szwecji.
Dużo niedobrego się tutaj dzieje.
Poznałam pewnego mężczyznę, który bardzo źle traktuje swoją ukochaną żonę i wspaniałego synka. Czy karma do niego powróci? Myśli, że jest super niepokonanym gościem i nic ani nikt nie jest w stanie go pokonać. Oj jak bardzo się myli. Można śmiało tutaj powiedzieć, kto mieczem wojuje od miecza ginie. Czy skończy dobrze, czy skończy źle, dowiecie się podczas czytania "Chlewu". A może się poprawi i przemyśli swoje postępowanie?
Kolejną bohaterką jest starsza pani o imieniu Tina. Nie może pogodzić się ze swoją przeszłością. Jest wdową. Aktualnie mieszka ze swoimi ukochanymi kotami. Jest miłą sąsiadką. Nienawidzi przemocy. Ma także ulubionego sąsiada. Jak zareaguje na przemocowego nowego sąsiada?
Sanna to nowa sąsiadka starszej pani. Zaprzyjaźnia się z Tiną. Trudno jej mówić o przemocy, która dzieje się w jej domu. Czy ta bohaterka zrobi coś, żeby uratować siebie i swojego synka? Czy będzie ślepo wierzyła swojemu mężowi? Czy w takiej sytuacji powinna od niego uciec? Czy czekać aż ich pozabija?
Bardzo mocna historia. Niestety podobne sytuacje często się zdarzają. I niestety mało kto na to reaguje. Większość woli nie wtrącać się w nieswoje sprawy. Czasami warto wyciągnąć rękę do maltretowanych kobiet i ich dzieci. Większość takich kobiet nigdy nie poprosi o pomoc z obawy, że jak ich partnerzy się dowiedzą, to będzie gorsza jazda, która może zakończyć się śmiercią.
A jak to jest z sąsiadami Sanny? Czy pomogą biednej kobiecie, nim będzie za późno?
Tytuł ma tutaj bardzo ważne znaczenie. Po lekturze dowiecie się dlaczego.
Zaciekawiła mnie ta historia. Przeczytałam ją jednym tchem. Nie mogłam oderwać się od czytania. Siedziałam tak długo, aż ją całą przeczytałam.
Podoba mi się pióro tej autorki. Chciałabym poznać inne jej dzieła.
Również okładka zasługuje na uwagę. Jest bardzo tajemnicza.
Zachęcam was do przeczytania tej historii. Może ona rozjaśni wasze umysły. Od razu dodam, że jest to powieść tylko dla dorosłych, ze względu na przemoc.
Z czystym sercem zachęcam was do przeczytania książki Susanny Schemper "Chlew", mommy_and_books.

Zabierz moją duszę
Susanne Schemper0
Okładka ksiązki - Zabierz moją duszę

Kajsa z różnych powodów chce porzucić swoje dotychczasowe życie. Kiedy dziedziczy po babci dom w małym Solinge, postanawia zacząć od nowa. Wkrótce poznaje...

Obłęd
Susanne Schemper0
Okładka ksiązki - Obłęd

Kiedy Jannego dopada lumbago i zostaje więźniem we własnym domu, w jego głowie rodzi się pomysł. Ponieważ nienawidzi swojej szefowej, symuluje depresję...