Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2009-10-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Ser como o rio que flui...
Język oryginału: portugalski
Tłumaczenie: Zofia Stanisławska-Kocińska
Ilustracje:-
Paulo Coelho "Być jak płynąca rzeka" ❤️ Inspirująca książka. Pełna wartościowych cytatów. Coelho zachęca nas, abyśmy na chwilę zatrzymali się i docenili życie, każdą minutę życia. Byśmy zadbali o własny spokój ducha.
Polecam każdemu czytelnikowi. 😉 "Kto chce ten banknot?
Cassan Said Amer opowiedział mi historię o pewnym wykładowcy. Trzymając w ręku dwudziestodolarowy banknot, rozpoczął zajęcia od pytania: - Czy ktoś chce ten dwudziestodolarowy banknot?
Podniósł się las rąk, lecz wykładowca dodał: - Zanim go oddam, muszę jeszcze coś zrobić - po czym zmiął go z całej siły. - Czy ktoś nadal go chce?
Wciąż widać było podniesione ręce. - A jeśli zrobię to? - spytał, po czym cisnął nim o ścianę, zaczął obrzucać wyzwiskami i deptać. Wreszcie podniósł zabrudzony, sponiewierany pieniądz i powtórzył pytanie. Nadal w górze było mnóstwo rąk. - Nigdy nie zapomnijcie tego, co widzieliście - powiedział wykładowca. - Niezależnie od tego, co zrobię z tym banknotem, zawsze będzie wart dwadzieścia dolarów. W życiu często bywamy poniewierani, deptani, upokarzani i obrażani, a mimo to wciąż jesteśmy tyle samo warci."
Wiele pięknych, mądrych tekstów o życiu i wszystkich jego aspektach.Książka do której warto wracać,bo wiele cennych tekstów w niej się kryje.
Mile zaskoczyła mnie książka pana Coelho. Są to krótkie opowiadania, które opowiadają o życiu, tym co w nim naprawdę ważne, o jego wartościach i różnych stronach. Wiadomo, nie wszystkie przypadły mi do gustu, jednak większość z nich to dla mnie prawdziwe perełki. Znalazłam tam wiele mądrych cytatów, które odtąd mi towarzyszą w mych codziennych zmaganiach z rzeczywistością. Dodatkowo mam wrażenie, że poznałam bliżej autora, jego przekonania i poglądy. I naprawdę polubiłam tego Pana, zyskuje przy bliższym poznaniu :)
Filozofia dla mas i brak (poza tą filozofią) czegokolwiek innego. Cóż, każdy ma swój gust, do mojego silenie się na bycie Wielkim Mędrcem zupełnie nie przemawia.
Ester, żona znanego pisarza, znika bez wieści. Ostatni raz widziano ją z młodym tłumaczem z Kazachstanu. Czy została porwana, zamordowana, a może uciekła...
Kiedy myślisz o Walkiriach, pomyśl o odwadze. Jak wiele potrzeba odwagi, by zajrzeć w głąb siebie? Jak mocno trzeba uwierzyć, by rozum i serce mogły się...
Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.