Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet, oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Informacje dodatkowe o Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: b.d
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
83-200-3240-7
Liczba stron: 468
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Chcę przeczytać,