Najnowsza książka słynnego twórcy ustawień rodzinnych.
Rozważania Autora dotykają bardzo osobistych dla każdego
człowieka relacji między religią a Bogiem, człowiekiem a religią,
religią a społeczeństwem. Próba przyjęcia zaprezentowanego
punktu widzenia pozwala na zrozumienie wielkiego wpływu tych
relacji na nasze codzienne życie i funkcjonowanie w obrębie
obszaru najważniejszego – naszej rodziny.
Bert Hellinger tak mówi o swojej książce:
"Już od dawna zajmowałem się Kościołem. Przecież jako ksiądz i mnich przez wiele lat
uczestniczyłem w życiu Kościoła, a jako misjonarz w plemieniu Zulusów w Afryce
Południowej w pierwszym szeregu działałem na rzecz próby szerzenia przesłania Kościoła
i pozyskania dla niego nowych wiernych. Osobiście zawdzięczam Kościołowi to, co istotne.
Przez wiele lat to Kościół był moją ojczyzną. Był moją rodziną, która na wiele sposobów
dawała mi możliwość rozwoju. Dlatego czuję z nim głęboką bliskość i połączenie, podobnie
jak dziecko z matką.
Studiując teologię, zapoznałem się dogłębnie z nauką i historią Kościoła, jako członek
zakonu – również z jego pobożnością i kultem. Pod koniec udało mi się przyjrzeć mu
dokładniej, przede wszystkim dlatego, że intensywnie zainteresowałem się Jezusem
i podczas studiowania Biblii zwróciło moją uwagę wiele sprzeczności. Ponadto mogłem
zaobserwować, jakie tajemne źródła z czasów sprzed Nowego Testamentu postawiły
Kościół, a razem z nim Jezusa, w pozycji, która wymagała wyjaśnienia, a także pod znakiem
zapytania stanęło wiele z przekazanych obrazów Jezusa i Kościoła. To samo dotyczy wielu
rytuałów.
W swojej pracy, w której musiałem się zajmować cierpieniem wielu ludzi i jego przyczynami,
widziałem przede wszystkim, z jakich ukrytych źródeł czerpie ono pożywkę. Mogłem się
przyglądać, jakie drogi prowadziły ludzi od uwikłania się w pochodzenie tego cierpienia do
innej wolności. Drogi te wymagały pożegnania się z Kościołem, z jego obietnicami
i groźbami.
W swojej książce zabieram Czytelnika do wglądów i świadomości, które otwierają nam oczy
i wprowadzają na drogę nieskrępowanej wolności."
Informacje dodatkowe o Bóg w Kościołach:
Wydawnictwo: Virgo