Amor w bibliotece

Agnieszka wiedzie spokojne, poukładane życie w niewielkim Mikołowie. Samotność jej nie przeszkadza, ma swoje przyzwyczajenia i czas na zainteresowania, a praca w bibliotece przynosi jej wiele radości i satysfakcji. Co się stanie, gdy w ten uporządkowany świat wtargnie wielka, wszechogarniająca miłość?
Martina poznaje przypadkiem na górskim szlaku i od tego dnia już nic nie będzie w jej życiu takie samo. Po tym pierwszym spotkaniu następują kolejne, a każde coraz gorętsze. Odkrywanie w sobie silnych uczuć i otwarcie na drugiego człowieka wcale jednak nie przychodzi żadnemu z tych dwojga łatwo.
Czy odnajdą drogę do siebie na krętych ścieżkach miłości?
Czy Agnieszka odważy się pójść za głosem serca?
Jakie niespodzianki szykuje jeszcze dla nich los?

Informacje dodatkowe o Amor w bibliotece:

Wydawnictwo: Lucky

Opinie o książce - Amor w bibliotece

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:,
Czy miłość po pięćdziesiątce może być równie intensywna jak ta, którą przeżywa się w młodości? Czy można zakochać się wtedy, gdy wydaje się, że serce już dawno przywykło do samotności? Amor w bibliotece Anny Wojtkowskiej-Witali to powieść, która może rzucić światło na sprawę. Główna bohaterka, Agnieszka Czapla, wiedzie spokojne, uporządkowane życie w niewielkim Mikołowie. Pracuje w bibliotece, gdzie czuje się najlepiej – wśród książek, katalogów i spraw, które można kontrolować. Biblioteka była jej światem, a uporządkowanie księgozbioru przynosiło jej więcej satysfakcji niż niejeden wieczór w towarzystwie innych ludzi. Od lat samotna, choć sama woli określenie „niezależna”, nie szuka miłości, nie oczekuje wielkich emocji. Jej świat jest uporządkowany jak biblioteczne katalogi – każda książka ma swoje miejsce, każda czynność powtarza się w ustalonym rytmie. Tymczasem Martin Panienkowski, mężczyzna, którego los stawia na jej drodze, to człowiek, który nie przywiązuje się do miejsc i ludzi. Były przewodnik turystyczny, podróżnik i autor książek, zatrzymał się w Mikołowie tylko na chwilę, by pomóc bratu prowadzić siłownię. Jego życie jest chaotyczne, pełne nieprzewidywalnych zwrotów, a zobowiązania traktuje jak więzy. Ich spotkanie na górskim szlaku staje się czymś więcej – katalizatorem zmian, których żadne z nich się nie spodziewało. Amor w bibliotece to opowieść o uczuciu, które wymyka się

"Amor w bibliotece" to lekka, wciągająca historia, która daje nadzieję, że niezależnie od przeszłości i wieku, każdy ma szansę na nowe uczucie i szczęście. Idealna dla tych, którzy lubią romantyczne opowieści z mądrym przesłaniem.

"Człowiek jest skomplikowany,nieodgadniony i pełen emocji. Niby sam siebie zna najlepiej,ufa sobie całkowicie,a potem okazuje się,że nic bardziej mylnego. W ogóle nie wie o sobie nic,prócz tego, co tu i teraz".

Powieść o Agnieszce i Martinie to ciepła, pełna emocji historia o miłości, która pojawia się niespodziewanie i wywraca życie do góry nogami.

Agnieszka, rozwódka prowadząca spokojne, uporządkowane życie w Mikołowie, nie szuka wielkich zmian ani uniesień. Praca w bibliotece daje jej satysfakcję, a samotność nie doskwiera – aż do momentu, gdy na górskim szlaku spotyka Martina, wolnego ducha, który zupełnie różni się od niej.

Ich znajomość rozwija się stopniowo, pełna emocjonalnych wzlotów i trudnych rozmów.

Książka pokazuje, że prawda i szczera rozmowa potrafią rozwiać niedomówienia, a miłość może przyjść w najmniej spodziewanym momencie – i w każdym wieku. Dodatkowym atutem jest tło biblioteczne, które pozwala czytelnikowi podejrzeć codzienność tej pracy i jednocześnie pozbyć się stereotypów na jej temat.

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2025-03-17, Ocena: 6, Przeczytałem,

Na miłość nigdy nie jest za późno, a ten kto sądzi inaczej najprawdopodobniej nigdy nie był naprawdę zakochany.

Agnieszka Czapla ma pięćdziesiąt lat ukończone studia i stałą pracę w mikołowskiej bibliotece.

Rozwiedziona kobieta przyzwyczaiła się do swojej samotności, choć ona sama określiłaby ją jako niezależność.

Kobieta uwielbia swoją pracę, a ukojenie znajduje w meandrach bibliotecznych katalogów i baz danych, a tym co cieszy ją najbardziej jest rutyna.

Właśnie tak Aga trafiła do Wisły- jeździła tam co roku w ramach trzytygodniowego urlopu , choć tym razem z powodu swego stanu zdrowia nie jest w stanie naładować akumulatorów tak jakby sobie tego życzyła.

Bibliotekarka zabłądziła na szlaku i tak na jej drodze stanął Martin , a właściwie Maecin Panienkowski .

Wzbudził on w pani Czapli uczucia, których istnienia u siebie nie podejrzewała.

Mężczyzna przyjechał w góry by pomyśleć o tym jak chce poprowadzić swoje życie, lecz aktualnie przebywa w Mikołowie by pomóc bratu Rafałowi w prowadzeniu siłowni i wydać książkę podróżniczą, bowiem do tej pory pracował jako przewodnik turystyczny.

Między tymi dwojgiem wyraźnie iskrzy , choć żadne z nich nie chce tego przyznać jedynie z sobie znanych powodów.

On żyje z dnia na dzień, zobowiązania uznaje za kajdany i chętnie wykorzystuje swój urok osobisty.

Czy teraz ich codzienność się zmieni? Czy dopuszczą do swojej świadomości głos serca?

Jaką przeszłość skrywa Marcin i czy Agnieszka wesprze go gdy pozna prawdę?

A może oboje są jak nomen omen Czapla i żuraw i gdy jedno jest gotowe zaryzykować, drugie się wycofuje?

Musicie przekonać się sami natomiast ja mogę powiedzieć, że ta historia miała w sobie coś magnetycznego , gdy już "wgryzłam się' w fabułę nie potrafiłam jej odłożyć, choć niejednolity denerwowało mnie zachowanie głównej bohaterki i podziwiałam determinację jej ukochanego.

Amor w bibliotece to słodko-gorzka opowieść o miłości, która wymyka się schematom i nie zna konwenansów.

To historia o poszukiwaniu szczęścia i odpowiedzi na pytania co naprawdę jest w życiu najważniejsze.

Z tego miejsca chciałabym serdecznie podziękować Pani Annie oraz wydawnictwu Lucky za zaufanie i możliwości poznania niesamowitych postaci, które zostaną na dłużej w mojej pamięci ??

Avatar użytkownika - dzagulka
dzagulka
Przeczytane:2025-03-04, Ocena: 4, Przeczytałam,
Anna Wojtkowska-Witala w swojej książce ,,Amor w bibliotece" zabiera czytelnika w zaskakujący świat uczuć i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Prowadzi go przez meandry pracy bibliotekarza, która wcale nie jest taka łatwa i prosta jak się może na pierwszy rzut oka wydawać. W tej wciągającej, lekkiej i momentami zabawnej historii, autorka udowadnia, że w każdym wieku można odnaleźć uczucie i szczęście. Bez względu na to, jaki bagaż przeszłości niesie się na plecach. Główni bohaterowie powieści - Agnieszka i Martin są tego najlepszym przykładem. Bibliotekarka Agnieszka rozwódka, bardzo ceni sobie spokój, rutynę i pracę w bibliotece. Wydaje się, że nie oczekuje od życia niespodziewanych uniesień. Wszystko zmienia się za sprawą tajemniczego mężczyzny, którego poznaje na górskim szlaku. To nieoczekiwane spotkanie burzy jej uporządkowany świat i otwiera ją na uczucie, które staje się dla niej zupełnym zaskoczeniem. ,,Amor w bibliotece" to powieść, która z ogromną wrażliwością pochyla się nad rozkwitającym uczuciem między dwójką doświadczonych przez życie ludzi. Zarówno Agnieszka jak i Martin, podchodzą do swoich emocji i odczuć z lękiem i obawami. Całej sytuacji nie ułatwia im również bagaż emocjonalny, który uwiera ich od lat. Uczucie, które zaczyna łączyć tych dwoje ludzi, rodzi się stopniowo, pozwala bohaterom na przestrzeń, rozmowy i przemyślenia. Anna Wojtkowska-Witala pisze subtelnie i lekko. W bardzo realistyczny i wiarygodny sposób oddaje emocje targające bohaterami. Z czułością i zrozumieniem snuje nie tylko historię romansu Agnieszki i Martina. Duży nacisk kładzie w powieści również na temat otwierania się na drugiego człowieka, odwagi w podejmowaniu trudnych decyzji, wybaczenia i dążenia do szczęścia. Powieść napisana jest w sposób angażujący i refleksyjny. Głównym przesłaniem jakie kieruje autorka do czytelników powieści jest to, że miłość może dotknąć człowieka niespodziewanie. Tylko od nas samych zależy czy znajdziemy w sobie odwagę aby podążyć wówczas za jej głosem. Polecam!
Potknięcia miłości
Anna Wojtkowska-Witala 0
Okładka ksiązki - Potknięcia miłości

Hania Trzcińska to początkująca pisarka bezskutecznie szukająca pracy. Mieszka z rodzicami i rodziną brata, w wolnych chwilach biega. Piotr Konarski jest...

Azyl dla pogubionych serc
Anna Wojtkowska-Witala0
Okładka ksiązki - Azyl dla pogubionych serc

Przejmujące dzieje rodziny na tle burzliwych czasów wojny Klara rezygnuje z pracy, sprzedaje mieszkanie i kupuje dom, który okazuje się miejscem szczególnym...

Toskański ślub
Marta Jednachowska ;