Agnieszka wiedzie spokojne, poukładane życie w niewielkim Mikołowie. Samotność jej nie przeszkadza, ma swoje przyzwyczajenia i czas na zainteresowania, a praca w bibliotece przynosi jej wiele radości i satysfakcji. Co się stanie, gdy w ten uporządkowany świat wtargnie wielka, wszechogarniająca miłość?
Martina poznaje przypadkiem na górskim szlaku i od tego dnia już nic nie będzie w jej życiu takie samo. Po tym pierwszym spotkaniu następują kolejne, a każde coraz gorętsze. Odkrywanie w sobie silnych uczuć i otwarcie na drugiego człowieka wcale jednak nie przychodzi żadnemu z tych dwojga łatwo.
Czy odnajdą drogę do siebie na krętych ścieżkach miłości?
Czy Agnieszka odważy się pójść za głosem serca?
Jakie niespodzianki szykuje jeszcze dla nich los?
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-02-11
"Amor w bibliotece" to lekka, wciągająca historia, która daje nadzieję, że niezależnie od przeszłości i wieku, każdy ma szansę na nowe uczucie i szczęście. Idealna dla tych, którzy lubią romantyczne opowieści z mądrym przesłaniem.
"Człowiek jest skomplikowany,nieodgadniony i pełen emocji. Niby sam siebie zna najlepiej,ufa sobie całkowicie,a potem okazuje się,że nic bardziej mylnego. W ogóle nie wie o sobie nic,prócz tego, co tu i teraz".
Powieść o Agnieszce i Martinie to ciepła, pełna emocji historia o miłości, która pojawia się niespodziewanie i wywraca życie do góry nogami.
Agnieszka, rozwódka prowadząca spokojne, uporządkowane życie w Mikołowie, nie szuka wielkich zmian ani uniesień. Praca w bibliotece daje jej satysfakcję, a samotność nie doskwiera – aż do momentu, gdy na górskim szlaku spotyka Martina, wolnego ducha, który zupełnie różni się od niej.
Ich znajomość rozwija się stopniowo, pełna emocjonalnych wzlotów i trudnych rozmów.
Książka pokazuje, że prawda i szczera rozmowa potrafią rozwiać niedomówienia, a miłość może przyjść w najmniej spodziewanym momencie – i w każdym wieku. Dodatkowym atutem jest tło biblioteczne, które pozwala czytelnikowi podejrzeć codzienność tej pracy i jednocześnie pozbyć się stereotypów na jej temat.
Na miłość nigdy nie jest za późno, a ten kto sądzi inaczej najprawdopodobniej nigdy nie był naprawdę zakochany.
Agnieszka Czapla ma pięćdziesiąt lat ukończone studia i stałą pracę w mikołowskiej bibliotece.
Rozwiedziona kobieta przyzwyczaiła się do swojej samotności, choć ona sama określiłaby ją jako niezależność.
Kobieta uwielbia swoją pracę, a ukojenie znajduje w meandrach bibliotecznych katalogów i baz danych, a tym co cieszy ją najbardziej jest rutyna.
Właśnie tak Aga trafiła do Wisły- jeździła tam co roku w ramach trzytygodniowego urlopu , choć tym razem z powodu swego stanu zdrowia nie jest w stanie naładować akumulatorów tak jakby sobie tego życzyła.
Bibliotekarka zabłądziła na szlaku i tak na jej drodze stanął Martin , a właściwie Maecin Panienkowski .
Wzbudził on w pani Czapli uczucia, których istnienia u siebie nie podejrzewała.
Mężczyzna przyjechał w góry by pomyśleć o tym jak chce poprowadzić swoje życie, lecz aktualnie przebywa w Mikołowie by pomóc bratu Rafałowi w prowadzeniu siłowni i wydać książkę podróżniczą, bowiem do tej pory pracował jako przewodnik turystyczny.
Między tymi dwojgiem wyraźnie iskrzy , choć żadne z nich nie chce tego przyznać jedynie z sobie znanych powodów.
On żyje z dnia na dzień, zobowiązania uznaje za kajdany i chętnie wykorzystuje swój urok osobisty.
Czy teraz ich codzienność się zmieni? Czy dopuszczą do swojej świadomości głos serca?
Jaką przeszłość skrywa Marcin i czy Agnieszka wesprze go gdy pozna prawdę?
A może oboje są jak nomen omen Czapla i żuraw i gdy jedno jest gotowe zaryzykować, drugie się wycofuje?
Musicie przekonać się sami natomiast ja mogę powiedzieć, że ta historia miała w sobie coś magnetycznego , gdy już "wgryzłam się' w fabułę nie potrafiłam jej odłożyć, choć niejednolity denerwowało mnie zachowanie głównej bohaterki i podziwiałam determinację jej ukochanego.
Amor w bibliotece to słodko-gorzka opowieść o miłości, która wymyka się schematom i nie zna konwenansów.
To historia o poszukiwaniu szczęścia i odpowiedzi na pytania co naprawdę jest w życiu najważniejsze.
Z tego miejsca chciałabym serdecznie podziękować Pani Annie oraz wydawnictwu Lucky za zaufanie i możliwości poznania niesamowitych postaci, które zostaną na dłużej w mojej pamięci ??
Hania Trzcińska to początkująca pisarka bezskutecznie szukająca pracy. Mieszka z rodzicami i rodziną brata, w wolnych chwilach biega. Piotr Konarski jest...
Przejmujące dzieje rodziny na tle burzliwych czasów wojny Klara rezygnuje z pracy, sprzedaje mieszkanie i kupuje dom, który okazuje się miejscem szczególnym...
Przeczytane:,
(czytaj dalej)