Tablica Linii Życia wpadła w łapy Wilsona Fiska, a ten nie wahał się, jak jej użyć: ożywił swojego syna Richarda. Jego wątły sojusz z Normanem Osbornem stracił więc rację bytu. Łatwo przewidzieć, jakie mogą być tego konsekwencje. Tymczasem Kameleon knuje złowieszczy plan. Żeby go powstrzymać, Spidey będzie musiał połączyć siły ze swoją... siostrą Teresą. A podobno z rodziną dobrze wychodzi się tylko na zdjęciach. Czy zatem ta współpraca oznacza, że szczęście Parkera się podwoi? Nie wróży im to powodzenia, tym bardziej że Kameleon też zjednał sobie całkiem potężnych sojuszników. Cóż, nikt nie mówił, że superbohaterom łatwo zadbać o szczęśliwe zakończenia. Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach ,,Amazing Spider-Man" (2018) #66-69 oraz ,,Giant-Size Amazing Spider-Man: Chameleon Conspiracy", a następnie zebrane w tomie ,,Amazing Spider-Man by Nick Spencer vol. 14: Chameleon Conspiracy". Scenariusz napisali Nick Spencer i Ed Brisson, a rysunki przygotowali Mark Bagley, Zé Carlos, Marcelo Ferreira i Carlos Gómez.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2025-01-22
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Amazing Spider-Man by Nick Spencer vol. 14: Chameleon Conspiracy
Portugalski. Fiszki Plus dla początkujących Skuteczny trening dla początkujących! (600 fiszek + nagrania mp3 z programem + Kolorowe przegródki) ...
Użyj rysika jak magicznej różdżki, a na pokrytych czernią stronach wyczarujesz świat niezwykłych pojazdów. Książeczka z serii ,,Zdrapywanka z rysikiem"...
Przeczytane:2025-02-03, Ocena: 4, Przeczytałem,
Amazing Spider-Man: Spisek Kameleona nawet jak na komiks jest historią bardzo dynamiczną, a liczba zwrotów akcji jest zdecydowanie powyżej średniej.
Historia jest bardzo dobrze zbalansowana między osobistymi dylematami Parkera, a pojedynkami z jego przeciwnikami.
Opowiadanie porusza ważne i trudne tematy takie jak znaczenie więzów rodzinnych, lojalność i zachowanie własnej tożsamości. Ciekawe dla mnie było również zagadnienie, czy siła więzów rodzinnych może być silniejsza niż wewnętrzne różnice i konflikty.
Komiks zaciekawił mnie dodatkowo wykorzystaniem jako przeciwnika dla pająka postaci Kameleona, szwarc charakteru, który nigdy nie był mocno eksploatowany, a tutaj otrzymuje nowe życie, dzięki czemu prezentuje swoje techniki w sztuce manipulacji i zdolności do żonglowania swoją tożsamością w zależności od potrzeb. Dzięki tym umiejętnościom intryga Kameleona i jego sojuszników utrzymywała napięcie, podkreślając, że nawet najbardziej przemyślane plany Spider-Mana mogą zostać pokrzyżowane przez nieprzewidywalnych wrogów.
Pod względem graficznym mamy tutaj liczny zespół, dzięki czemu czy bogactwo artystyczne.
Różnorodność twórców pracujących nad komiksem jest dla mnie atutem, ponieważ graficy wnoszą swoje unikalne style, co nadaje historii wizualną różnorodność.
Amazing Spider-Man: Spisek Kameleona to wciągający komiks, który dał mi zarówno emocjonującą akcję, jak i głębsze wątki związane z relacjami i lojalnością.
Ta historia łączy klasyczne wątki z nowymi, emocjonalnie angażującymi wyzwaniami, a to wszystko w świetnej oprawie graficznej.