Najpierw kwiaty, potem wiersze, wreszcie… ¶mieræ. Gdy Emilia Brzeska robi³a zdjêcia na setnym weselu w swojej karierze nie s±dzi³a, ¿e jej przyjació³ka, uczestnicz±ca w imprezie, tej samej nocy zaginie bez ¶ladu. Poszukiwania Natalii nie przynosz± rezultatu, a wkrótce zostaje znalezione cia³o innej dziewczyny. Wiele wskazuje na to, ¿e za zbrodni± stoi tajemniczy adorator Natalii – i ¿e tym razem na jego celowniku znalaz³a siê sama Emilia…
Wydawnictwo: Czarna Dama
Data wydania: 2021-04-22
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
"100 wesel i zaginiêcie" to drugi tom serii "Emilia Brzeska na tropie". Jest to lekki krymina³ z du¿± ilo¶ci± w±tków obyczajowych. Nie znajdziemy tu krwawych i brutalnych opisów zbrodni choæ trupów nie brakuje. Fabu³a wci±ga od samego pocz±tku i ksi±¿kê czyta siê z nieustaj±cym zaciekawieniem. Bohaterowie to zwykli ludzie, z którymi mo¿emy siê uto¿samiæ, zrozumieæ ich problemy i mierzyæ siê z sytuacjami, w których siê znale¼li. Autorka zrêcznie wyprowadza czytelnika w pole i do samego koñca nie mo¿emy byæ pewni czy dobrze wytypowali¶my mordercê.
Mo¿na czytaæ bez znajomo¶ci czê¶ci pierwszej.
Ksi±¿ka na jeden wieczór, zdecydowanie polecam.
Czekam na kolejne przygody Emilki i tu mam pro¶bê do autorki - proszê o wiêcej Kacpra.
Z góry dziêkujê wydawnictwu Czarna Dama za szansê przeczytania 1 jak i 2 czê¶ci. To by³a dla mnie ogromna przygoda. Z autork± mia³am pierwsze spotkanie, wiêc nie wiedzia³am, czego mog³abym siê spodziewaæ, lecz na szczê¶cie ja to chyba mam nosa do ludzi i do wydawnictw, bo mile bêdê wspomina³a „50 wesel i pogrzeb” oraz „100 wesel i zaginiêcie”.
Jestem pewna, ¿e ka¿dy z was by³, chocia¿ raz na jednym weselu i pogrzebie? Je¿eli to pierwsze jest mega radosne tak to drugie jako¶ do rado¶ci nie pasuje, ale niestety Emilia Brzeska nie ma ostatnio szczê¶cia do wesel. Pierwsza czê¶æ „50wesel i pogrzeb” daje nam rozgrzewkê przed tym, co nieuniknione, a mianowicie jej przyjaciel (a po cichu sympatia), w której siê podkochuje ¿eni siê i na nieszczê¶cie jest zaproszona na wesele przyjaciela, co nie jest dla niej mega przyjemne (wiadomo ¿adna z nas nie chce byæ ¶wiadkiem jak nasza sympatia bierze za ¿onê inn±, piêkno¶æ), ale do rzeczy!
Wesele trwa, ka¿dy tañczy, jest weso³o, ale do czasu, poniewa¿ Emilia zaraz po pó³nocy znajdujê pannê m³od± martw± w wannie i tutaj akcja siê rozkrêca. Kto, kiedy, jak i dlaczego? Wiele pytañ, niedomówieñ, podejrzeñ i podejrzanych. Mia³o byæ tak piêknie, a bêdzie pogrzeb. Tak rozpoczyna siê przygoda czytelnika z g³ówn± bohaterk± Emilia, która jest fotografem oraz singielk± marz±c±, ¿e 50-te wesele bêdzie jej osobistym. Czy uda siê osi±gn±æ cel? Tego kochani dowiecie siê czytaj±c ksi±¿ki pani Magdaleny.
W pierwszej jak i w drugiej czê¶ci (100 wesel i zaginiecie) akcja dzieje siê na weselu tym razem na setnym ju¿ weselu, w którym Nasza wcze¶niej poznana Emilka jest go¶ciem. Tym razem po k³ótni z ch³opakiem przyjació³ka Emilki, Natalia wychodz±c z ch³opakiem na zewn±trz nie wraca i tu pytanie, dlaczego? Gdzie jest? Co siê sta³o? Gdzie szukaæ? Kogo spytaæ? No i mamy kolejne detektywistyczne dochodzenie Emilii, która za wszelk± cenê chce ustaliæ sprawcê ale najwa¿niejsze to znale¼æ ¿yw± przyjació³kê. Po jakim¶ czasie zostaje odnalezione cia³o kobiety i tu pytanie do was! Jak my¶licie to cia³o jej zaginionej przyjació³ki?
To ju¿ sami dowiecie siê czytaj±c ksi±¿kê. W drugiej czê¶ci dochodzi tez do kolejnych dziwnych zachowaæ, sytuacji, ale o tym kochani nie powiem, bo wiem, jak± frajd± jest odkrywanie takich momentów samemu. Wiec ogólnie pierwsza jak i druga ksi±¿ka jest lekka z nut± krymina³u tylko nie takiego perfidnego, lecz lekkiego z nut± humoru i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Autorka poradzi³a sobie ¶wietnie z bohaterami i tym, jaki ka¿dy z nich mia³ wp³yw na g³ówn± bohaterkê. Powiem szczerze, ¿e chcia³abym mieæ tak± osobê, jak± jest Emilia na w³asnym weselu, bo wtedy ¿adne akcje mi nie gro¼ne! A Mozê…?!!!
Mam nadziejê, ¿e to nie koniec przygód naszej Pani fotograf i powstanie wiêcej takich czê¶ci gdzie w roli g³ównej znajdziemy Emiliê i jej aparat! A jak wasze zdania na temat tych dwóch czê¶ci?
To ju¿ setne wesele, na którym Emilia Brzeska bêdzie uwieczniaæ piêkne i ulotne chwile swoim aparatem. Ale co siê dotychczas raczej nie zdarza³o, bêdzie równie¿ go¶ciem. Impreza zapowiada siê znakomicie, piêkna panna m³oda, przystojny pan m³ody, cudowna oprawa, wszystko dopiête na ostatni guzik. Nikt z uczestników wesela nie przepuszcza³, ¿e tak siê ono zapisze w ich pamiêci. Przyjació³ka Emilii, Natalia, po k³ótni z ch³opakiem, opu¶ci³a lokal i zniknê³a. Nikt nie ma pojêcia, gdzie siê uda³a. Gdy nie ma jej nadal w kolejnym dniu rozpoczynaj± siê poszukiwania. Jednak nie przynosz± one ¿adnego rezultatu. Emilia bierze sprawy w swoje rêce i zaczyna prywatne ¶ledztwo. Czuje siê odpowiedzialna za znikniêcie Natalii. Gdy zostaje odnalezione cia³o m³odej kobiety, Emilia wstrzymuje oddech. Czy¿by to cia³o przyjació³ki? Intensywne dzia³ania Emilii nie wszystkim siê podobaj±. Otrzymuje wkrótce bukiety kwiatów od nieznajomego. Ale ¿eby by³o ciekawiej i gro¼niej, na tym siê nie koñczy. Pogró¿ki, w³amanie do mieszkania, wra¿enie, ¿e jest ¶ledzona. Dziêki tym elementom Emilia nagle staje siê obiektem zainteresowania. Czy¿by sprawca znikniêcia Natalii teraz mia³ na celowniku Emilkê? Czy grozi jej niebezpieczeñstwo? Czy ma to zwi±zek ze znikniêciem kole¿anki? Jeszcze kilka chwil cierpliwo¶ci i przekonacie siê sami …
Ta lektura to drugi tom z cyklu o przygodach Emilki, bawi±cej siê w detektywa. To lekka powie¶æ, pomimo ¿e g³ówna fabu³a ma rys kryminalny. Ale to krymina³ w lekkim wydaniu, z przymru¿eniem oka, spor± dawk± dobrego nastroju i humoru. Mi³e spêdza siê czas w towarzystwie Emilii, nie sposób siê nudziæ, bohaterka dba o nasze dobre samopoczucie. Równie¿ jej sposób bycia, charakter, podej¶cie do ¿ycia, ci±g³e poszukiwanie mi³o¶ci ¿ycia sprawiaj±, ¿e siê j± lubi, mi³o siê tropi sprawcê u jej boku. Na pewno w tej opowie¶ci nie znajdziecie brutalnych scen morderstw i widoku krwi, w tym zakresie autorka nas oszczêdza. Bohaterowie realni i normalni, z wadami i zaletami, których darzy siê sympati± od pierwszych stron. Trochê zabrak³o mi w tej powie¶ci wiêkszych emocji i wra¿eñ, tajemniczego klimatu i napiêcia, obgryzania paznokci i wypieków na twarzy. Trzeba jednak przyznaæ, ¿e autorka potrafi zwie¶æ czytelnika i trzymaæ w niepewno¶ci. A to oznacza, ¿e rozwi±zanie klaruje siê na samym koñcu … I jest zaskakuj±ce …
Satysfakcjonuj±ca i znakomita lektura na wiosenne wieczory. Jestem przekonana, ¿e jak poznacie Emilkê to siê polubicie. I bêdziecie siê doskonale bawiæ w jej doborowym towarzystwie.
Jest to drugi tom detektywistycznych przygód Emilki. Ta m³oda fotografka próbuje wyja¶niæ sprawê zaginiêcie swojej przyjació³ki.
Autorka w lekki i przyjemny sposób prowadzi czytelnika przez t± opowie¶æ. Jednak s³owo lekko nie oznacza komedii. Tej tutaj nie znajdziecie.
Dostaniecie natomiast ¶ledztwo Emilki oraz ciekawie rozbudowane w±tki obyczajowe.
Mia³am przyjemno¶æ czytaæ czê¶æ pierwsz± i z wielk± rado¶ci± ponownie wesz³am w ten ¶wiat. Nie ma tu krwawych morderstw, zagryzania paznokci ze stresu. Jest za to ciekawa fabu³a, ¶wietny styl... Po drugim tomie mogê chyba stwierdziæ, ¿e z bohaterk± zdecydowanie siê polubi³am.
@magdalena_kubasiewicz ma swój styl i je¶li przypadnie on Wam do gustu to kolejne ksi±¿ki nie wzbudz± rozczarowania a wrêcz przeciwnie. Pokusi³abym siê o stwierdzenie, ¿e mamy ksi±¿kê obyczajow± z w±tkiem kryminalnym. Poniewa¿ mimo tego, ¿e wszystko toczy siê wokó³ zaginiêcia to jednak niezwykle wa¿na jest ca³a reszt±.
Autorka daje nam mo¿liwo¶æ coraz lepszego poznawania Emilki oraz osób z jej otoczenia.
100 wesel i pogrzeb" to drugi tom serii "Emilia Brzeska na tropie". Mia³am przyjemno¶æ poznaæ bohaterkê w pierwszej czê¶ci. Kobieta nadal zajmuje siê fotografi± ¶lubn±. Ka¿dy ¶lub, wesele i sesja z narzeczonymi to dla niej wyzwanie. Zale¿y jej, ¿eby klienci, a szczególnie przysz³e panny m³ode by³y zadowolone z jej pracy. W koñcu ¶lub to jedno z najwa¿niejszych wydarzeñ w ¿yciu, a pami±tka w postaci zdjêæ, pozostaje z nami na lata.
Emilia chce braæ du¿o zleceñ i szybko uzbieraæ pieni±dze na w³asne mieszkanie. W trakcie spotkania z przyjació³kami, dostaje propozycjê pracy. Ma robiæ zdjêcia na setnym weselu. Kobieta ma z³e przeczucie, bo przypomina sobie, co sta³o siê, gdy dosta³a zlecenie numer piêædziesi±t. I tu polecam Wam, siêgn±æ po pierwszy tom "50 wesel i pogrzeb", je¶li go jeszcze nie czytali¶cie.
W czasie setnej imprezy, znika jej przyjació³ka Natalia. Poszukiwania nic nie daj±, a nieco pó¼niej zostaje znalezione cia³o, innej m³odej dziewczyny.
Czy po Krakowie grasuje seryjny morderca? Dlaczego gin± kolejne kobiety? Czy Emilii co¶ grozi?
M³oda fotografka, próbuje dowiedzieæ siê, dlaczego jej przyjació³ka zaginê³a? Czy mia³a jaki¶ wrogów, a mo¿e mia³a wypadek? Czas ucieka, ka¿da minuta siê liczy. Na szczê¶cie Emilka mo¿e liczyæ na pomoc Kacpra Z³otego, który pracuje w policji. Mê¿czyzna ostrzega j±, ¿e nie powinna wik³aæ siê w ¶ledztwo.
W ksi±¿ce bardzo ciekawie zosta³ opisany w±tek "stalkingu". Cz³owiek czuje siê zagro¿ony, osaczony, niepokój towarzyszy mu prawie ca³y czas. Staje siê czujny i boi siê o swoje bezpieczeñstwo i ¿ycie.
"100 wesel i zaginiêcie" to ksi±¿ka w moim klimacie. Bardzo lubiê razem z bohaterami ³±czyæ ze sob± w±tki i tropiæ mordercê, choæ nie zawsze mi siê to udaje.
Emila to zwyczajna dziewczyna, któr± bardzo polubi³am. Wokó³ niej dziej± siê dziwne rzeczy, a ona chce doj¶æ do prawdy. Ma dobr± pamiêæ, zwraca uwagê na szczegó³y i umie ³±czyæ fakty.
Powie¶æ "100 wesel i zaginiêcie" zosta³a napisana lekkim i zgrabnym stylem. Nie by³o w niej morza krwi, dosadnych opisów trupów i zbrodni. Dlatego mogê napisaæ, ¿e ksi±¿kê czyta³am z wielk± przyjemno¶ci±. Szybko domy¶li³am siê zakoñczenia, ale i tak ¶wietnie siê przy niej bawi³am.
Jest to drugi tom "Emilii Brzeskiej na tropie". Nie czyta³am pierwszego, ale nie mia³am problemu wczuæ siê w klimat ksi±¿ki. G³ówna bohaterka jest uznanym fotografem ¶lubnym i w³a¶nie bierze udzia³ w setnym w czasie którego ginie jej przyjació³ka. "Znik³a w ¶rodku nocy, bez swoich rzeczy, bez kurtki."Emilia prowadzi jej poszukiwania i dochodzenie, jakiego móg³by jej pozazdro¶ciæ zawodowy detektyw. Mimo dzia³alno¶i seryjnego mordercy, nie ma tu krwawych opisow, czyta siê lekko. Spójna, wci±gaj±ca fabu³a.
Stalker
Emilia Brzeska jest rozchwytywanym fotografem ¶lubnym. W³a¶nie ma wzi±æ udzia³ w swoim setnym weselu, weselu wspólnej znajomej jej, Izy i Natalii. Nic nie zapowiada dramatycznych wydarzeñ, które rozegraj± siê tej nocy. Bowiem Natalia znika bez ¶ladu w noc wesela. Poszukiwania nie przynosz± skutku, zamiast tego zostaje odnalezione cia³o innej dziewczyny, która zostaje mylnie wziêta za zaginion± przyjació³kê Emilii.
Brzeska czuje jakby to ona przynosi³a pecha, po wydarzeniach z poprzedniego tomu i po zaginiêciu Natalii, ma ca³kowite prawo tak siê czuæ. Postanawia zrobiæ wszystko by odnale¼æ przyjació³kê, nie wie, ¿e tym samym trafi na celownik tajemniczego adoratora, niebezpiecznego typa, który od kwiatów, przez wiersze d±¿y do unicestwienia prze¶ladowanych przez siebie dziewczyn. Czy stalker Emilii to ten sam cz³owiek, który prze¶ladowa³ Nataliê? Co wspólnego z jej zaginiêciem maj± ¶mierci innych dziewczyn ³udz±co podobnych do Natalii i Emilii? Jak zakoñczy siê prowadzone na w³asn± rêkê ¶ledztwo Izy i Emilki? Tego wszystkiego dowiecie siê siêgaj±c po drugi tom serii Emilia Brzeska na tropie.
"100 wesel i zaginiêcie" to bardzo zgrabny krymina³. Jest w nim tajemnicze zaginiêcie, kilka zw³ok, budz±cy dreszcz grozy na plecach prze¶ladowca, rezolutna g³ówna bohaterka, która przyci±ga tarapaty jak magnes, i choæ jej zachowanie mo¿e wydaæ siê nierozs±dne i niezbyt rozwa¿ne, to nie mo¿na odmówiæ jej odwagi, uporu i uroku. Bardzo ciekawi mnie jej relacja z policjantem Kacprem, która mam nadziejê rozwinie siê jeszcze bardziej w kolejnych tomach.
Polubi³am g³ówn± bohaterkê za jej pasjê do fotografii, a tak¿e za sk³onno¶ci detektywistyczne, choæ przez nie ¶ci±ga na siebie nieraz niebezpieczeñstwa, ale jest to twarda babka, która nie siedzi z za³o¿onymi rêkoma, ale dzia³a. Autorka pisze ¶wietnie, ksi±¿kê czyta siê sprawnie, akcja rozwija siê szybko, wci±ga i z niecierpliwo¶ci± czeka siê na rozwi±zanie zagadki. Przyznam, ¿e uda³o siê autorce wyprowadziæ mnie w pole i nie trafi³am z typowaniem stalkera.
Bawi³am siê ¶wietnie przy lekturze "100 wesel i zaginiêcia" i muszê koniecznie nadrobiæ tom pierwszy i czekam oczywi¶cie na kolejne tomy przygód Emilii.
Na uwagê zas³uguje wspania³e wydanie, minimalistyczne, doskona³e po³±czenie czerni ok³adki z czerwieni± tytu³u, które nie przyt³acza, a wrêcz budzi zaciekawienie i zachêca do lektury.
Za egzemplarz do recenzji dziêkujê wydawnictwu Czarna Dama.
„100 WESEL I ZAGINIÊCIE”
Ma³gorzata Kubasiewicz Wydawnictwo Czarna Dama
Uwielbiam wci±gaj±ce krymina³y, „100 wesel i zaginiêcie” do nich nale¿y. Nie mog³am oderwaæ siê od czytania. To moje drugie spotkanie z niesamowit± Emili± Brzesk±.
G³ówna bohaterka uwielbia robiæ zdjêcia. Jest fotografk±. Robi zdjêcia na ¶lubach i weselach. Na kolejnym ¶lubie znika jej przyjació³ka Natalia. Nikt z go¶ci weselnych nie wie gdzie ona jest. Emilia postanowi³a odnale¼æ swoj± najlepsz± przyjació³kê. Czy jej siê to uda? Po jakim¶ czasie zostaj± znalezione zw³oki. Wszyscy my¶leli, ¿e to Natalia. Dziewczyna by³a do niej bardzo podobna. O co tu chodzi? Kto¶ poluje na dziewczyny. Czy Emilka bêdzie kolejn± ofiar±?
Powie¶æ, która trzyma w napiêciu a¿ do ostatniej strony. Ten tom jest bardzo emocjonuj±cy. Barwna g³ówna bohaterka, która ma ¿y³kê detektywistyczn±. Mo¿e minê³a siê z powo³aniem. Razem z Emilk± szukamy jej przyjació³ki Natalii. Wartka akcja. Dobrze rozbudowana fabu³a. Idealna powie¶æ na wieczór. I to zaskoczenie pod koniec ksi±¿ki. To jest to co uwielbiam w dobrych powie¶ciach.
Je¿eli nie czytali¶cie pierwszego tomu „50 wesel i pogrzeb” radzê szybko nadrobiæ. Oczywi¶cie obie czê¶ci mo¿na czytaæ osobno (nie po kolei), jednak dla lepszego zrozumienia postêpowania g³ównej bohaterki polecam zacz±æ od 1 tomu.
Wielkie brawa dla autorki. Stworzy³a niesamowite dzie³o. Ju¿ siê nie mogê doczekaæ kolejnej czê¶ci – o ile taka powstanie.
Moja ocena 10/10
Pochodzenie Saniki, królewskiej wied¼my, jest owiane tajemnic±. Nikt nie wie, sk±d pochodzi ani kto by³ jej mentorem. Otaczaj±ca bohaterkê aura...
Sara Weronika Sokolska, zwana Sanik±, w niczym nie przypomina nadwornej czarodziejki. M³oda, ¿ywio³owa i dzika jak magia, któr± w³ada, stanowi jedn± z...