Recenzja książki: Trzy oblicza pożądania

Recenzuje: Aleksandra Pieńkos

Powieść Megan Hart Trzy oblicza pożądania to powieść dająca nadzieję wszystkim czytelnikom, rozczarowanym zalewającą półki księgarskie literaturą erotyczną. To w końcu udana, naprawdę dobra powieść "z pieprzykiem", książka, która nie ogranicza się do tandetnej pornografii.

Już na pierwszy rzut oka uwagę przeciąga okładka. Ukazane na zdjęciu jabłko wywołuje momentalnie skojarzenia z zakazanym owocem. A w tym przypadku to analogia bardzo trafiona, bowiem książka w głównej mierze opowiada o trójkącie miłosnym, stworzonym przez pierwszoplanową bohaterkę Annę Kinney, jej męża Jamesa oraz jego najlepszego przyjaciela - Alexa Kennedy'ego.

Tak fantastycznych opisów zbliżeń seksualnych dawno w literaturze nie było. Megan Hart przedstawia seks bez zbędnej wstydliwości, ale też bez dokładności pozostawiającej niesmak. Prawdziwe pożądanie wypływa z każdego napisanego przez nią zdania. Tu nie ma miejsca na tabu czy brak tolerancji. To ostra pozycja, pełna pikanterii i skrywanych przez chyba każdego erotycznych fantazji. Tu nawet heteroseksualny mężczyzna potrafi się zapomnieć w obecności swojego najlepszego przyjaciela. Co z tego wyniknie? Warto się o tym przekonać podczas lektury.

Autorka zaskakuje na każdym kroku. Fabuła powieści Trzy oblicza pożądania nie kończy się na schemacie seks-kłótnia-seks. Megan Hart porusza w swojej książce wiele niełatwych tematów. Mówi o alkoholizmie, hazardzie, ciąży i poronieniu, endometriozie czy nawet o problemach z... własną teściową! Życie bohaterów nie kręci się tu jedynie wokół seksu. Seks to w powieści jedynie dodatek do zwyczajnego, normalnego życia. To odskocznia od szarej rzeczywistości. A czy tak nie jest i w życiu? Kto pamięta o problemach, zmartwieniach w ramionach ukochanego? A co dzieje się, gdy do ukochanego dochodzi jeszcze drugi mężczyzna?

Chwilami trudno zrozumieć niektóre poczynania i decyzje Jamesa, a Alex pozostaje nieco tajemniczą i nieodgadnioną postacią. Jakie pobudki kierowały Jamesem, gdy zaprosił do małżeńskiego łoża swego najlepszego przyjaciela? Kim dla Alexa jest Anne? A Anne? Perfekcjonistka, która chce uszczęśliwić wszystkich wokół, chociaż nie potrafi poradzić sobie z własnymi problemami i wewnętrznym rozdarciem. Anne tak naprawdę sama nie wie, czego pragnie i czego chce. Nie potrafi odnaleźć siebie, wciąż się gubi w meandrach zwyczajnego życia.

Trzy oblicza pożądania to chyba najlepsza pozycja z zakresu literatury erotycznej, jaka w ostatnich miesiącach ukazała się na polskim rynku. To powieść, na której nie sposób się zawieść.

Tagi: bóg

Kup książkę Trzy oblicza pożądania

Zobacz opinie o książce Trzy oblicza pożądania
Książka
Nieczysta
Megan Hart0
Okładka ksiązki - Nieczysta

Słodycz znajdziesz w ekskluzywnej cukierni. Rozkosz przyniesie ci tylko to, co nieznane. Elle ma w sobie wiele emocji, ale przez ostatnie lata budowała...

Otchłań pożądania
Megan Hart 0
Okładka ksiązki - Otchłań pożądania

Mam na imię Mary, Brandy, Honey, Amy – co miesiąc inaczej. Czasami Joe nawet nie pyta mnie o imię. Ale zawsze umie sprawić, bym płonęła, kiedy poczuję...