Najlepiej smakują wypieki własne. A ponieważ smak chleba doskonale znają wszyscy, treść bogato ilustrowanego, kulinarnego albumu Szkoła piekarnictwa ucieszy każdego: spośród 80 przepisów na chleb i wypieki cukiernicze coś dla siebie wybierze nawet ten, kto ma podniebienie najbardziej wymagające. Zatem… smacznego!
Autorzy – szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Le Cordon Bleu (obecny w dwudziestu krajach świata, a założony w Paryżu w 1895 roku ośrodek sztuki kulinarnej) dzielą się swoją pasją, wiedzą i doświadczeniem. A przyznać trzeba, że czynią to z pełnym znawstwem, w sposób, który w czytelniku wzbudzi zainteresowanie, chęć spróbowania swoich sił oraz apetyt na własnoręcznie przygotowane przysmaki. Już treść Wprowadzenia zapewnia, że wśród zaprezentowanych propozycji znalazły się wypieki zaliczane do międzynarodowego piekarnictwa tradycyjnego i nowoczesnego, o różnym stopniu trudności, proste oraz wyszukane, a wszystkie – pokazujące kulinarne umiejętności mistrzów szkoły Le Cordon Bleu.
Wybór ponad 80 przepisów wydaje się być nieprzypadkowym. Znalazły się wśród nich bagietki, chleby smakowe, regionalne i pochodzące z różnych zakątków świata (wraz z dekoracjami z pieczywa), przekąski (coś na ząb), bułeczki, brioszki, rogaliki i inne smakołyki. A wszystko – absolutnie pyszne. Przepisy zaopatrzono w informacje szczegółowe (nazwa, ilość sztuk wypieku, oznaczony grafiką czapki szefa kuchni stopień trudności, czasy: przygotowania, fermentacji, chłodzenia i pieczenia, temperatura, składniki, sposób przygotowania krok po kroku) oraz wzbogacono fotografiami etapów przygotowywania i gotowych wypieków (kolorowe, wyraźne, zachęcające do konsumpcji), w których umiejętnie wykorzystano efekt przestrzenności oraz odbijające się w polewach światło. Przy niektórych zapisano porady mistrza piekarnictwa, uwagi i ciekawostki, przy innych podano równie smaczne warianty. Wielokrotnie odwołano się do przepisów na innych stronach. Pomocą posłuży czytelnikowi Słowniczek, Alfabetyczny indeks przepisów oraz zamieszczone na początku książki sposoby przygotowania zaczynu i ciasta na chleb (od nich zależy udana realizacja przepisów), a ciekawość zaspokoi garść informacji składająca się na historię Le Cordon Bleu (1895-2021), wykaz szkół Le Cordon Bleu na świecie oraz tajniki zawodu piekarza. Twarda okładka, duży format oraz kartki nieco bardziej od przeciętnych gładkie i sztywne sprzyjają korzystaniu z lektury w kuchni.
Treść pięknie wydanej publikacji Wydawnictwa Jedność jest wyborna: bagietka wiedeńska z białą czekoladą, bułka żytnia z różową praliną migdałową, bajgiel z łososiem i masłem z algami, muffinki z młóta, tarta z gruszką i orzechami w cukrowym syropie, czekoladowo-kokosowe ciastko choco-coco, malinowo-cytrynowe kwiatuszki, ciastko limonkowe pod bezową pierzynką czy czekoladowa kopułka w cieście z karmelowym sercem – to zaledwie wstęp do innych, równie smakowitych delicji, których przygotowanie zostanie nagrodzone wybornym smakiem.
Pyszna publikacja autorstwa mistrzów szkoły Le Cordon Bleu pokazuje, jak bardzo trudno jest oprzeć się pokusie smakowitych wypieków.
Drugi album słynnego cyklu o Promethei, obrończyni ludzkości, której postać wymyślił mistrz komiksu Alan Moore! Dwie Promethee wyruszają w mistyczną...
Ropuch wyciągnął lekcje ze swoich brawurowych przygód i postanowił się zmienić. Koniec z automobilami i szaleńczą jazdą. Od dzisiaj będzie łagodny jak...