Recenzja książki: Skupiony i wolny. Sześć kroków do twojego sukcesu biznesowego

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Sukces osiąga się ciężką pracą. Zdarza się, że pomimo usilnych starań, napotykane przeszkody są w stanie dążącego do sukcesu nie tylko zniechęcić, ale nawet doprowadzić do rezygnacji. W książce Skupiony i wolny odnajdziesz, Czytelniku, Sześć kroków do twojego sukcesu biznesowego. Wystarczy, że staniesz na sześcioetapowym starcie, a sukces będzie w zasięgu Twojej ręki.

Już we Wstępie autor motywuje do konkretnych działań: proponując zestaw kroków mających stać się nawykami, stawia pytania uświadamiające, jak bardzo potrzebne jest pozytywne nastawienie do życia, konsekwencja w działaniu oraz wiara w powodzenie. Uzasadnienia dotyczące poszczególnych kroków podaje w sposób jasny i prosty, co z jednej strony ułatwia zrozumienie, z drugiej natomiast zachęca do ich realizacji. Wyobrażenie sobie celu, planowanie i organizacja, codzienne postępy, niezwłoczne podejmowanie decyzji, świętowanie zwycięstwa oraz nie poddawanie się w dążeniu prosto do celu (uwolnienie się, aby stać się sobą) – to kolejne odcinki sześcioetapowej ścieżki, prowadzącej wprost do sukcesu w życiu zawodowym i osobistym.

Publikacja Wydawnictwa Studio Emka jest wyczerpującym przewodnikiem z usystematyzowaną treścią, w którym aż roi się od fachowych argumentów, sprawdzonych rad oraz wniosków. John Martin służy praktycznymi wskazówkami, jakie zostały przez niego wypracowane podczas wieloletnich doświadczeń i przemyśleń. Swoje rozważania ubogacił wypowiedziami ludzi sukcesu: autorów i aktorów, sportowców, przedsiębiorców, dyplomatów, doradców biznesowych, trenerów sukcesu, filozofów, ludzi nauki. Są w lekturze fragmenty artykułów, warte rozważenia cytaty, zestawienia, wyliczenia, wypunktowania, pytania oraz ćwiczenia. Jest miejsce na notatki, a także wielokrotnie pojawiająca się w tekście grafika przedstawiająca spiralę z krótkim tekstem w jej wnętrzu. Przejrzystości dodają różnorodne czcionki i ramki. Pomocą służą Lekcje życia od Elberta Hubbarda (amerykański pisarz, wydawca, artysta i filozof), a także bibliograficzne przypisy końcowe (pozycje tradycyjne oraz internetowe).

Książka Skupiony i wolny przeznaczona jest nie tylko dla dążących do osiągnięcia sukcesu biznesowego (choć sugeruje to druga część tytułu). Z jej treści skorzystają wszyscy dokonujący wyborów, podejmujący decyzje, przezwyciężający przeszkody, realizujący zamierzenia, podążający za marzeniami.

Tagi: poradnik

Kup książkę Skupiony i wolny. Sześć kroków do twojego sukcesu biznesowego

Zobacz opinie o książce Skupiony i wolny. Sześć kroków do twojego sukcesu biznesowego
Autor
Wybierz swoją perspektywę
John Martin 0
Okładka ksiązki - Wybierz swoją perspektywę

"Fantastyczne źródło wiedzy, pozwalającejuwolnić umysł, by działał i tworzył!"D.G. WILD Czy ty również:– Zbyt dużo myślisz i odkładasz sprawy na...