Liczne badania pokazują, że warto korzystać z dobroczynnych właściwości roślin. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Marginesy Roślinna uczta smaków jest kulinarnym poradnikiem, który – oprócz cennych wskazówek praktycznych – zawiera propozycje konkretnych potraw z udziałem składników roślinnych. A te, systematycznie wykorzystywane w codziennej diecie, bez wątpienia przyczynią się do poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia.
Propozycje autorki bloga am.mniam Magdaleny Gembackiej to łatwe w przygotowaniu oraz pomysłowe przepisy na dania zdrowe, kolorowe i różnorodne, a koszt wykorzystanych produktów – na każdą kieszeń. Wszystkie receptury zostały pogrupowane w sześć – oznaczonych innym kolorem dominującym – działów: przepisy podstawowe, do których autorka często się odwołuje (bulion, beszamel, ciasto pierogowe, kasze, musy, zakwas buraczany, pieczone warzywa), dodatki, przystawki i przekąski, zupy, dania główne oraz słodkości. Zaproponowane do przygotowania potraw produkty są nieprzetworzone i niskoprzetworzone (rzadziej – wysokoprzetworzone, ale za to wykorzystywane w niewielkich ilościach), przy czym, oprócz warzyw, autorka proponuje owoce, rośliny strączkowe, kasze, ryż, orzechy, nasiona, pestki oraz świeże i suszone przyprawy.
Na początku książki Magdalena Gembacka zamieściła zestawienie składników nietypowych (agar, aquafaba, dym wędzarniczy, jasna pasta miso, margaryna roślinna, nori, papryka gochugaru, płatki drożdżowe nieaktywne, suszony czosnek i suszona cebula), dodając przy nich stosowne komentarze. Każdy rozdział poprzedza krótka notka wprowadzająca i spis dań, przy niektórych przepisach zaznaczono ilość porcji oraz zapisano wskazówki, do większości dodano informacje związane z ich zastosowaniem oraz sposobem podania. Schematyczny układ (tytuł potrawy, składniki, przygotowanie, zdjęcie gotowego dania), czyni zapis przejrzystym. Odnalezienie interesującego przepisu ułatwia zamieszczony na końcu alfabetyczny Indeks składników. Zdjęcia zachęcają do przygotowania (i, oczywiście, spożycia) potraw, jakie przedstawiają.
Autorka Roślinnej uczty smaków, nieustannie zachęcając do oparcia diety na roślinach, z pełną odpowiedzialnością potraktowała podjęty przez siebie temat. Zachęcając do eksperymentowania, pokazała prostotę wykonania poszczególnych dań oraz sposoby ich podania w taki sposób, że feeria smaków i zapachów dociera do czytelnika. Roślinna uczta smaków (stuprocentowa uczta dla podniebienia) utwierdza w przekonaniu, że prostą i zdrową kuchnią roślinną warto się zainteresować.
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i...