Nowa książka autorki słynnego bloga AmMniam!
Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.
Menu jak w restauracji - są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także mnóstwo wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.
Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana lub pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami lub lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa, a także mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.
Dla każdego niebo w gębie.
Magdalena Gembacka - autorka książek Kolorowa kuchnia roślinna (2016) i Więcej warzyw na talerzu (2018.) Od 2010 roku prowadzi roślinnego bloga kulinarnego na którym dzieli się przepisami na zdrowe, proste i pomysłowe dania dla małych i dużych. Miłośniczka dobrego jedzenia, zafascynowana medycyną żywienia i stylu życia.
Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Proponuje zdrowe przepisy dla wszystkich i nakażdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i konkretnych przepisów na dania główne. Znajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu lub faszerowane makaronowe muszle lubnieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry.O tej książce dobrze się pisze, ale na pewno jeszcze lepiej się z niej gotuje!
Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd
Kolejna książka Magdy zanosi nas w nowy wymiar kuchni pełnej warzyw i owoców. Niecodzienne połączenia składników powodują, że nabiera się ochoty do przygotowania każdej potrawy. Roślinna rewolucja trwa w najlepsze.
Paweł Ochman, autor bloga Weganon
Kreatywne, apetyczne i z polotem - takie są te przepisy! Świetne połączenia smaków, ciekawe struktury dań (tu chrupie, tam się rozpływa...) i mnóstwo kolorów - jej pomysły zachęcają do eksperymentów!
Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2023-02-07
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 224
,,Roślinna uczta smaków" to trzecia książka kulinarna Magdaleny Gembackiej, autorki bloga ammniam.pl, ja jednak z jej przepisami właśnie teraz spotkałam się po raz pierwszy. I przyznam już na wstępie, że jestem nimi bardzo pozytywnie zaskoczona! Autorka udowadnia, że weganizm wcale nie jest nudny i trudny do wprowadzenia - jej przepisy są proste, szybkie, kolorowe i ach! Jakie pyszne! Książka podzielona jest klasycznie na sześć działów: przepisy podstawowe, dodatki, przystawki i przekąski, zupy, dania główne i słodkości. Przepisy są jasne, dokładne i proste, więc nawet początkujący kucharz powinien poradzić sobie z większością z nich. Zbiór przepisów jest bardzo różnorodny, ale większość z nich jest zrobiona z produktów, które tak naprawdę w każdej współczesnej domowej spiżarce znajdziemy. Są tu wegańskie odsłony dań, które dobrze znamy - pasty, makarony, zapiekanki, zupy kremy, są ciasta owocowe i musy czekoladowe. Przepisy są pomysłowe, kilkuskładnikowe i w większości szybkie. Są dania na co dzień, które da się np. zamrozić czy odgrzać. Przepisy ponadto opatrzone są wskazówkami co można w danym daniu pozmieniać albo z czym je podawać. Sama zaznaczyłam sobie naprawdę wiele propozycji, z których zamierzam zacząć korzystać jak najszybciej! Jestem pewna, że kilka przepisów to dobrzy kandydaci do zagoszczenia w moim podręcznym codziennym obiadowym menu! Polecam wszystkim, którzy chcą jeść dobrze, syto, zdrowo, szybko i smacznie!
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i...