Czasy współczesne obfitują w niezliczoność różnorakich diet. Ten modny trend nie zawsze jednak przynosi pozytywne efekty. Okazuje się bowiem, że skupienie się tylko i wyłącznie na ograniczeniu ilości pokarmów dostarczanych organizmowi przy niewłaściwym ich doborze może dać skutki przeciwne do zamierzonych. Książka Po pierwsze ŚNIADANIE. Jak jedzą szczupli jest wynikiem wieloletnich osobistych doświadczeń autorki, pragnącej zaszczepić w czytelniku zdrowe nawyki związane z odżywianiem.
W poradach Renaty Ruszniak czytelnik odnajdzie konkretną pomoc. Tytułem wstępu autorka opisuje naturalne czynności narządów wewnętrznych - wątroby, odpowiedzialnej za dostarczanie narządom glukozy wtedy, gdy śpimy w nocy i niczego nie jemy oraz trzustki, wydzielającej insulinę w ilości odpowiedniej do przyjętej glukozy i dostarczonych posiłków. To, co najbardziej potrzebne jest większości z nas, to zmiana stylu odżywiania, ponieważ ograniczanie ilości posiłków w ciągu dnia i „nadrabianie” zaległości późnym popołudniem i wieczorem ma negatywny wpływ na pracę wątroby i trzustki. Autorka przestrzega przed modelem odżywiania zawodników sumo oraz wymienia i dokładnie opisuje objawy zespołu insulinooporności. Dopiero na tym etapie swoich przemyśleń, przechodzi do kwestii zasadniczej, jaką jest przekonanie czytelnika o słuszności zawartych w książce rad. Warte zapamiętania są przepisy szczegółowe, dotyczące planowania godzin posiłków, obliczania ilości dostarczanych organizmowi kalorii, wyboru produktów żywnościowych, podziału węglowodanów oraz zbawiennych w skutkach treningów fizycznych. Dodatek stanowią po dwie alternatywne propozycje posiłków (śniadań, drugich śniadań, obiadów, podwieczorków i kolacji).
Poradnik Po pierwsze ŚNIADANIE. Jak jedzą szczupli napisany jest językiem przystępnym dla każdego. Treść została wzbogacona prostymi rysunkami. Pomocą służą tabelki, wykresy i schematy. Myśli szczególnie warte zapamiętania zamieszczono w kolorowych ramkach oraz zapisano wytłuszczoną czcionką. Zaproponowano również ćwiczenia, które z pewnością przekonają czytelnika o słuszności zmian dotychczasowych nawyków żywieniowych.
Poradnik dedykowany jest nie tylko wszystkim mamom i babciom, które w trosce o dzieci i wnuki przekarmiają je, ulegając niekontrolowanym prośbom o słodycze i fast foody, a następnie z tą samą troską próbują odchudzać. Publikacja Wydawnictwa Bis okaże się przydatna wszystkim tym, którym zależy na pięknym wyglądzie, szczupłej sylwetce i dobrym samopoczuciu. Skorzystanie z rad zawartych w książce pomoże osiągnąć zadowalające efekty.