Aby zakosztować włoskich specjałów, można wybrać się na wspaniałe wakacje na Półwysep Apeniński, a zostając w Polsce – do dobrej, renomowanej włoskiej restauracji. Na tym jednak nie koniec możliwości. Warto spróbować swoich sił we własnej kuchni, samodzielnie przygotowując znakomite makarony i aromatyczne sosy. Z pomocą kuchennym amatorom i miłośnikom włoskich smaków przychodzi książka Pasta i basta! 150 przepisów na sosy i makarony prosto z Włoch.
Jak wiadomo, aby danie było wyjątkowe i zachwycało niepowtarzalnym smakiem, należy użyć jak najlepszych produktów, a wiele jego elementów przygotować od podstaw. Tak jest w przypadku dań, których głównym składnikiem makaron. Tak często przez nas ignorowany i kupowany w „gotowej” formie, jeśli zostanie przygotowany samodzielnie, nada potrawie nowego wymiaru.
W książce Pasta i basta! Licia Cagnoni i Francesca Badi prowadzą czytelnika krok po kroku po świecie włoskich makaronów. Znajdziemy w książce listę akcesoriów kuchennych, jakie okażą się bardzo przydatne podczas przygotowywania makaronów. W kolejnych rozdziałach autorki instruują czytelnika, jak poprawnie przygotować makaron z semoliny (z mąki z pszenicy durum) czy też makaron jajeczny. Znajdziemy zatem przepisy na orecchiette i cavatelli, lasagne, garganelli, tagliolini i passatelli. Na tym jednak nie koniec. Sporo miejsca w książce zajmują przepisy na makarony nadziewane: tortellini, tortelloni i caramelle. Autorki postanowiły zaskoczyć czytelników, w związku z czym prezentują również przepisy na makarony nietypowe: kolorowe – barwione szpinakiem bądź burakami, z dodatkiem ziół i przypraw czy też przygotowane z mąki pełnoziarnistej. Sporo miejsca zajmują w książce także porady dotyczące gnocchi – tego tradycyjnego, ziemniaczanego, jak i przygotowanego na bazie dyni lub z ricottą i szpinakiem.
Prezentowane krok po kroku porady dotyczące przygotowania makaronów są jasne, napisane przystępnym i zrozumiałym językiem. Towarzyszące instrukcjom fotografie jeszcze bardziej ułatwiają przygotowanie ciasta, a następnie jego wykrawanie, zawijanie czy w niektórych przypadkach – sklejanie.
Oprócz Szkoły gotowania w książce znalazło się także miejsce na przepisy na dania wykorzystujące przygotowany wcześniej, domowy makaron. W książce znajdziemy pomysły na smakowite strozzapreti z pesto pomidorowym, pyszne fettuccine z boczkiem czy zachwycające tortelli o zapachu morza. Oryginalnych włoskich przepisów znalazło się w publikacji ponad sto. Wśród dań znajdują się potrawy z mięsem, rybami, owocami morza, wegetariańskie bądź „na słodko”. Niezależnie zatem od gustów, smaków i upodobań, każdy znajdzie przepis dla siebie. Przy wszystkich przepisach znajdziemy listę niezbędnych składników, informację dotyczącą stopnia trudności, czasu przygotowania oraz ilości uzyskanych porcji.
Każdy przepis opatrzony został świetną, kolorową, starannie przygotowaną fotografią przedstawiającą gotowe danie. Oprócz walorów estetycznych, zdjęcia stać się mogą inspiracją i pomóc w eleganckim podaniu dania. Mogą być także wskazówką, dotyczącą tego, jak gęsty powinien być ostatecznie sos, bądź też jak udekorować potrawę przed jej podaniem.
Pasta i basta! to zbiór niezwykle cennych i przydatnych rad dla wszystkich, którzy chcieliby wprowadzić w swojej kuchni nieco nowych smaków, ale boją się, że brakuje im doświadczenia i umiejętności. Szybka szkoła gotowania, liczne porady i znakomite zdjęcia sprawią, że gotowanie okaże się przyjemnym wyzwaniem, a nie codziennym, nudnym obowiązkiem.
Kompletne kompendium, bogate w informacje i opatrzone ilustracjami, które zachęca do nauki przygotowywania bazowych produktów cukierniczych...