Recenzja książki: Odlotowe łakocie. Ciasta, kremy i inne desery

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Kiedy zaglądamy przez witrynę do cukierni, naszym oczom ukazują się przepięknie wyglądające i z pewnością doskonale smakujące ciasta i desery. I chociaż przygotowanie sprzedawanych tam specjałów wydaje się nam na pierwszy rzut oka niesamowicie trudne, to po zapoznaniu się z tajnikami sztuki cukierniczej amator łakoci dojdzie do wniosku, że wiele z nich samodzielnie może przygotować także w domu. Książką, która zaprasza do kolorowego i słodkiego świata ciast, kremów i deserów są wydane nakładem wydawnictwa Jedność Odlotowe łakocie. Książka ta już od pierwszych stron inspiruje i skłania do tego, by w mig podwijać rękawy, zakładać fartuch i sięgać po mąkę, masło, śmietanę i świeże, pachnące owoce, by w niedługim czasie wyczarować coś naprawdę pysznego.

We wstępie do publikacji czytelnik zapozna się z podstawowymi składnikami używanymi w cukiernictwie (rodzajami mąki, tłuszczu, środkami słodzącymi), rodzajami ciast (ciasto kruche, francuskie, biszkoptowe) i kremami (krem cukierniczy, angielski, ganache, zabajone). Pozwoli to zrozumieć i przyswoić ważne niuanse i szczegóły niezwykle istotne podczas przygotowywania deserów i pieczenia ciast.     

Zasadniczym elementem Odlotowych łakoci są oczywiście przepisy. Receptury podzielone zostały na trzy części. Dotyczą one deserów, ciast bądź ciastek. Przy prezentacji przepisu oprócz elementów oczywistych (listy składników oraz opisu czynności, jakie należy wykonać, przygotowując dany deser) znalazły się także informacje dotyczące czasu przygotowania słodkości oraz stopnia trudności. Dodatkowo przy każdym przepisie znajdziemy także „ciekawostkę”. Dotyczy ona jednego ze składników używanych przy przygotowaniu deseru bądź informacji, jakie wino najlepiej harmonizuje z danym smakołykiem.

Sposób opisu kroków, jakie każdy mniej lub bardziej początkujący cukiernik musi przedsięwziąć, by przygotować deser, jest w publikacji zaprezentowany jasno i czytelnie. Nawet niespecjalnie obyte z kuchennymi realiami osoby bez większego problemu powinny przygotować większość zaprezentowanych w publikacji smakołyków. Oczywiście zaznaczyć należy, że cukiernictwo w przeciwieństwie do dań „obiadowych” wymaga dużej precyzji w odmierzaniu składników i dokładności w ich łączeniu. Niedopatrzenie tych kwestii może bowiem skutkować tym, że deser się nie uda.

Na kartach Odlotowych łakoci właściwie nie znajdziemy tradycyjnych, znanych nam z codziennego życia smakołyków. Prym bowiem wiodą specjały kuchni włoskiej. W publikacji zaprezentowane zostały między innymi przepisy na gnocchetti, zuccotto i cantuccini, na krem miętowy z porzeczkami, galaretkę jeżynową z zupą agrestową, ciastka mleczno-kawowe czy smażone ciasteczka kremowe.

W publikacji nie mogło, oczywiście, zabraknąć fotografii deserów. Kolorowe, doskonałej jakości duże zdjęcia szczegółowo prezentują opisywane desery. Fotografie mają z jednej strony na celu ukazanie cukiernikowi-amatorowi, jak w ostatecznej fazie powinien wyglądać dany deser, ale także sprawić, że miłośnik słodyczy z chęcią przystąpi do pracy nad ciastem lub kremem.

Odlotowe łakocie to znakomity zbiór nietuzinkowych przepisów. Jeśli czytelnik chce zaserwować swoim gościom własnoręcznie przygotowany, oryginalny deser, bez zastanowienia powinien sięgnąć po ten tytuł. Odlotowe łakocie z uwagi na ogromną dbałość edytorską to także doskonały pomysł na prezent dla każdego miłośnika słodkości.

Kup książkę Odlotowe łakocie. Ciasta, kremy i inne desery

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Odlotowe łakocie. Ciasta, kremy i inne desery
Inne książki autora
52 tygodnie z rysunkami, które uskrzydlają. Notes do kolorowania
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - 52 tygodnie z rysunkami, które uskrzydlają. Notes do kolorowania

Niezwykły notes: oprócz miejsca na zapiski znajdziesz w nim 52 rysunki, które możesz w dowolny sposób pomalować - w pracy, w szkole...

Europa 500 najpiękniejszych miejsc
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Europa 500 najpiękniejszych miejsc

Europa to niezwykła część świata. Zróżnicowanie geograficzne i bogactwo kulturowe usatysfakcjonować może najbardziej wymagających podróżników...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;
Z pamiętnika jeża Emeryka
Obca kobieta
Katarzyna Kielecka
Obca kobieta
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Oczy Mony
Thomas Schlesser
Oczy Mony
Rok szarańczy
Terry Hayes
Rok szarańczy
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy