Recenzja książki: Odlotowe łakocie. Ciasta, kremy i inne desery

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Kiedy zaglądamy przez witrynę do cukierni, naszym oczom ukazują się przepięknie wyglądające i z pewnością doskonale smakujące ciasta i desery. I chociaż przygotowanie sprzedawanych tam specjałów wydaje się nam na pierwszy rzut oka niesamowicie trudne, to po zapoznaniu się z tajnikami sztuki cukierniczej amator łakoci dojdzie do wniosku, że wiele z nich samodzielnie może przygotować także w domu. Książką, która zaprasza do kolorowego i słodkiego świata ciast, kremów i deserów są wydane nakładem wydawnictwa Jedność Odlotowe łakocie. Książka ta już od pierwszych stron inspiruje i skłania do tego, by w mig podwijać rękawy, zakładać fartuch i sięgać po mąkę, masło, śmietanę i świeże, pachnące owoce, by w niedługim czasie wyczarować coś naprawdę pysznego.

We wstępie do publikacji czytelnik zapozna się z podstawowymi składnikami używanymi w cukiernictwie (rodzajami mąki, tłuszczu, środkami słodzącymi), rodzajami ciast (ciasto kruche, francuskie, biszkoptowe) i kremami (krem cukierniczy, angielski, ganache, zabajone). Pozwoli to zrozumieć i przyswoić ważne niuanse i szczegóły niezwykle istotne podczas przygotowywania deserów i pieczenia ciast.     

Zasadniczym elementem Odlotowych łakoci są oczywiście przepisy. Receptury podzielone zostały na trzy części. Dotyczą one deserów, ciast bądź ciastek. Przy prezentacji przepisu oprócz elementów oczywistych (listy składników oraz opisu czynności, jakie należy wykonać, przygotowując dany deser) znalazły się także informacje dotyczące czasu przygotowania słodkości oraz stopnia trudności. Dodatkowo przy każdym przepisie znajdziemy także „ciekawostkę”. Dotyczy ona jednego ze składników używanych przy przygotowaniu deseru bądź informacji, jakie wino najlepiej harmonizuje z danym smakołykiem.

Sposób opisu kroków, jakie każdy mniej lub bardziej początkujący cukiernik musi przedsięwziąć, by przygotować deser, jest w publikacji zaprezentowany jasno i czytelnie. Nawet niespecjalnie obyte z kuchennymi realiami osoby bez większego problemu powinny przygotować większość zaprezentowanych w publikacji smakołyków. Oczywiście zaznaczyć należy, że cukiernictwo w przeciwieństwie do dań „obiadowych” wymaga dużej precyzji w odmierzaniu składników i dokładności w ich łączeniu. Niedopatrzenie tych kwestii może bowiem skutkować tym, że deser się nie uda.

Na kartach Odlotowych łakoci właściwie nie znajdziemy tradycyjnych, znanych nam z codziennego życia smakołyków. Prym bowiem wiodą specjały kuchni włoskiej. W publikacji zaprezentowane zostały między innymi przepisy na gnocchetti, zuccotto i cantuccini, na krem miętowy z porzeczkami, galaretkę jeżynową z zupą agrestową, ciastka mleczno-kawowe czy smażone ciasteczka kremowe.

W publikacji nie mogło, oczywiście, zabraknąć fotografii deserów. Kolorowe, doskonałej jakości duże zdjęcia szczegółowo prezentują opisywane desery. Fotografie mają z jednej strony na celu ukazanie cukiernikowi-amatorowi, jak w ostatecznej fazie powinien wyglądać dany deser, ale także sprawić, że miłośnik słodyczy z chęcią przystąpi do pracy nad ciastem lub kremem.

Odlotowe łakocie to znakomity zbiór nietuzinkowych przepisów. Jeśli czytelnik chce zaserwować swoim gościom własnoręcznie przygotowany, oryginalny deser, bez zastanowienia powinien sięgnąć po ten tytuł. Odlotowe łakocie z uwagi na ogromną dbałość edytorską to także doskonały pomysł na prezent dla każdego miłośnika słodkości.

Kup książkę Odlotowe łakocie. Ciasta, kremy i inne desery

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Odlotowe łakocie. Ciasta, kremy i inne desery
Inne książki autora
Na stacji paliw
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Na stacji paliw

Przyłączmy się do małych pomocników! Nalejmy paliwa do baku każdego auta i motocykla, i jeszcze do kanistra - to tylko zabawa, ale ile przy niej radości....

Cuda kontynentów. Najpiękniejsze miejsca świata
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Cuda kontynentów. Najpiękniejsze miejsca świata

Najpiękniejsze miejsca świata. Zachwycające krajobrazy, cuda przyrody i najciekawsze zabytki, które warto zobaczyć! Dzięki tej książce odbedziesz wyjątkową...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy