Recenzja książki: Niezabliźniona nić

Recenzuje: Mirosław Kalinowski

Niezabliźniona nić Mariana Noconia to opowieść o grze wywiadów i rozmaitych stronnictw, pragnących wejść w posiadanie bezcennego artefaktu, który może zmienić losy świata. To połączenie sensacji i przygody z elementami historycznymi i opisem przemiany wewnętrznej głównego bohatera.

Przemiany – bo majora Victora Mossa czytelnicy mogli poznać już za sprawą powieści Artefakt umysłu, która ukazała się w 2017 roku. Była to lektura utrzymana w duchu książek Clive'a Cusslera – z zarysowaną z rozmachem fabułą, niezwykłymi przygodami nietuzinkowych bohaterów i błyskawicznie biegnącą akcją. Wydarzenia pędzą w niej w niesamowitym tempie, a przed oczyma czytelnika błyskawicznie przewijają się kolejne lokacje i obrazy. Przed sięgnięciem po nową powieść Mariana Noconia zdecydowanie warto przeczytać Artefakt umysłu, choć nie jest to konieczne.

Początek nowej powieści Noconia jest równie dynamiczny jak poprzedni tom cyklu. Oto związany niegdyś z amerykańskim wojskiem major Victor Moss ucieka, wspierany przez polskie służby specjalne, przed tajemniczymi prześladowcami. Wreszcie znajduje schronienie w przepięknym zamku w Baranowie Sandomierskim – i tam spędzi kolejne dni opisane w powieści Niezabliźniona nić.

W drugim tomie cyklu SETON wyraźnie zmieniają się akcenty. Widowiskowa akcja ustępuje miejsca równie efektownej przemianie wewnętrznej głównego bohatera, który z ofiary, którą to rolę przyjął, wszedłszy w posiadanie starego notesu, stopniowo przeistacza się w wybawcę – jedynego człowieka, który może rozwiązać zagadkę związaną z tajemniczym przedmiotem. Moss mierzy się z własnymi emocjami i przekonaniami, którym kłam zdaje się zadawać rzeczywistość. Kolejne wątki obecne w powieści to wojna wywiadów, intrygi snute przez kolejnych „bohaterów dramatu", życie osobiste głównego bohatera, jego relacje z innymi ludźmi – przede wszystkim z towarzyszem broni sprzed lat, Peterem Nowakiem, a także pewną piękną kobietą.

Ale Marian Nocoń dotyka także w swojej książce tematu zdobyczy cywilizacji Sumerów, która pod względem rozwoju o wieleset lat wyprzedziła ówczesny świat. Ciekawostki związane z historią i nauką zajmują sporo miejsca w powieści, nadając jej innego wymiaru. Niezabliźniona nić to także przyczynek do refleksji nad tym, jak przeszłość i historia wpływają na rzeczywistość, w której przyszło nam żyć, a także na kierunki przyszłego rozwoju ludzkiej cywilizacji. Aby jednak zgłębić wszystkie tajemnice SETONu, trzeba będzie poczekać na ukazanie się trzeciej, ostatniej już powieści należącej do tego cyklu.

Kup książkę Niezabliźniona nić

Zobacz opinie o książce Niezabliźniona nić
Książka
Niezabliźniona nić
Marian A.Nocoń

„Na początku mamy wybór, w konsekwencji, którego gdzieś docieramy, lecz nie zawsze tam, dokąd zamierzaliśmy i często nie tak jak tego chcieliśmy”

"W pogoni za przyszłością spójrz czasem w przeszłość"

Więcej cytatów z tej książki