Nikt nie lubi być kontrolowany. Z kontrolą wiążą się stres oraz niepewność, czy zlecone zadanie zostało prawidłowo wykonane. Poradnik Niedoskonała kontrola czyli jak całe życie walczymy o władzę: jako dzieci i rodzice, żony i mężowie, kochankowie, pracownicy i w końcu jako zwykli śmiertelnicy pomaga czytelnikowi zrozumieć kwestię kontroli (z jej granicami i możliwościami) przenikającej ludzkie życie.
Drobiazgowe rozważania Judith Viorst nie należą do czysto teoretycznych: obok doświadczeń z pracy własnej w książce znalazły się spostrzeżenia psychologów, psychoanalityków, biologów, socjologów, filozofów oraz specjalistów z wielu jeszcze innych dziedzin nauki. Rozpoczynając od obszernej analizy wpływu wolności na życiowe wybory człowieka, autorka porusza kwestię wymuszającego określone standardy i ograniczenia sumienia, uczucia bezradności, poczucia winy oraz samokontroli (przytoczone przez nią historie pokazują, ile może ona sprawić trudności). Przekonuje, że kontrola to hamowanie, panowanie i skuteczne działanie. Pokazuje szkodliwość zarówno braku, jak i nadmiaru kontroli, a także wskazuje na nieodzowność równowagi miłości oraz kontroli w celu opanowania sztuki samokontroli. A ta z kolei niezbędna jest do właściwego funkcjonowania w społeczeństwie.
Dostrzegając w kontroli zdolność przeobrażania czegoś zgodnie z oczekiwaniami, Judith Viorst pokazuje zmiany w rozumieniu tego pojęcia. Skupia się na kontroli w dziedzinie seksualności i życia we dwoje, analizuje wpływ opieki rodzicielskiej, omawia zagadnienie hierarchii oraz ambicji w miejscach pracy (wraz z nadużywaniem władzy, kompleksem niższości, współzawodnictwem i obsesyjną potrzebą kontroli), pokazuje złożoność relacji ofiara – napastnik, a także omawia różne formy uległości i kontrolę nad śmiercią.
Publikacja Wydawnictwa Zwierciadło należy do literatury specjalistycznej. Mnogość poruszonych zagadnień wskazuje na znajomość tematu oraz ogrom pracy włożonej przez autorkę. Wzajemnie przeplatające się osobiste doświadczenia i efekty pracy badawczej, poparte indywidualnymi świadectwami rozmówców, czynią lekturę obiektywną. Na początku każdego rozdziału znalazły się inspirujące cytaty. Tekst wzbogacają wypowiedzi naukowców, które zanotowano w postaci wcięć. Niektóre pojęcia zapisano drukowanymi literami, inne – kursywą. Pomocą służą również wypunktowania, wyliczenia, pytania, uwagi, fragmenty utworów literackich, obszerne przypisy i bibliografia.
Poradnik Niedoskonała kontrola czyli jak całe życie walczymy o władzę: jako dzieci i rodzice, żony i mężowie, kochankowie, pracownicy i w końcu jako zwykli śmiertelnicy przeznaczona jest dla każdego. Chociaż wymaga od czytelnika skupienia się na treści, warto się nad nią pochylić, by zrozumieć, że kontrola wcale nie jest czymś negatywnym.
O tym, jak strata, która jest w naszym życiu nieunikniona, wzmacnia nas i zmienia. Doświadczenie straty towarzyszy nam w życiu bardzo często. Strata...
Małżeństwo jest dla dorosłych, ale bardzo niewielu z nas wstępuje w związek małżeński jako ludzie dojrzali. Dojrzewanie wymaga czasu i jest trudne, a dla...