Człowiek musi jeść, by żyć, a więc jedzenie to życie. Z kolei życie jest emocją – nasze ciało to nie tylko tkanki, ale też umysł, który reguluje wszystkie procesy. Ten umysł potrafi również kochać, choć miłość przypisujemy sercu. Do czego prowadzą te rozważania? To, co gotujemy, jak podchodzimy do gotowania i w czyim towarzystwie spożywamy posiłki, ma znaczenie. Wpływa na nasz układ trawienny, decyduje o dobrym samopoczuciu. Agnieszka Cegielska w swojej najnowszej książce zatytułowanej Naturalnie i ziołowo pokazuje, jak gotować z miłością, wykorzystując przy okazji moc ziół.
Zioła w kuchni są częścią kultury. Zawsze były, przecież już nasze babcie i prababcie parzyły napary i wiedziały, jak wykorzystać pokrzywę, czy dziurawiec. Ta bezcenna wiedza o roślinach, przekazywana z pokolenia na pokolenie, powinna być praktykowana. Warto z niej korzystać na co dzień, a Agnieszka Cegielska proponuje aż 60 przepisów z wykorzystaniem ziół i zdrowych składników. Powstają z nich proste, pożywne i wyjątkowo aromatyczne dania.
Zaczynamy od oczyszczania i nawadniania. Rankiem, zamiast kawy, napar z ziół, lemoniada, koktajl. To naprawdę działa! Wiem, bo sama zaczynam dzień od wody lub mięty i mój organizm się tego domaga. Przyzwyczaił się do dobrego.
Później śniadanie. Agnieszka proponuje owsiankę z sezonowymi owocami i świeżą miętą, faszerowane awokado z kolendrą i pietruszką czy kanapki z kaszą pęczak, czarnuszką i rozmarynem. Bardzo pożywnie, ale też energetycznie. Jest coś dla tych, co lubią „na słodko" i dla tych, co wolą „na słono".
Kolejna część książki – naturalne ziołowe zakąski i przekąski – to prawdziwa kopalnia inspiracji. Dlaczego? Bo o te pomysły najtrudniej: co zjeść na drugie śniadanie? Co na przystawkę? Co na podwieczorek? W książce Naturalnie i ziołowo znajdziecie wiele przepisów ze składników łatwo dostępnych i powszechnych. Uważam, że to cenne, bo nikt nie lubi biegać do specjalistycznych sklepów tylko po to, by wrzucić coś na ząb pomiędzy pisaniem maili w pracy a sprzątaniem mieszkania. Szczególnie apetycznie wypada sałatka z czarną soczewicą, fasolką, awokado i granatem czy wspaniały, sezonowy humus z dyni z kolendrą i orzeszkami pinii.
W książce Agnieszki Cegielskiej nie brakuje również sycących obiadów. Zaczynamy od zup, tak bardzo potrzebnych nam w okresie jesienno-zimowym. To one dają nam moc, rozgrzewają, budują odporność. Zupa jarzynowa z boczniakami, komosą ryżową i świeżą pietruszką będzie moim przebojem, bo z całego serca kocham boczniaki. I dzisiaj łatwo je dostać! Niektóre przepisy są tak proste, że aż miło. Ryż z grzybami i ziołami to zaledwie chwila spędzona w kuchni, a na talerzu pojawia się pełnowartościowy i konkretny posiłek. Z kolei pieczone warzywa z tymiankiem, rozmarynem i tofu są tak obłędne (próbowałam!!), że mogłabym jadać je codziennie.
Naturalnie i ziołowo to także przepisy na coś słodkiego, a miłośnicy ziołowych naparów znajdą tu wiele ciekawych propozycji, idealnych na chłodną porę roku. Dla kogo jest ta książka? Dla każdej osoby, która wie, że odżywianie to wartość. Dla każdego, kto kocha jadać bardzo prosto, smacznie i zdrowo. Dla osób, które nie lubią siedzieć długo w kuchni, ale (bardzo słusznie) unikają przetworzonej żywności. Dla tych, którzy chcą jeść mniej mięsa. Dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem bez mięsa i dla tych, którzy cenią zioła, ale nie bardzo wiedzą, jak wpleść je w codzienny jadłospis. Muszę tu też wspomnieć o samej autorce, która pisze od serca, ma wielką wiedzę i całą sobą pokazuje, że te przepisy to ona sama. To jej naturalna filozofia.
Piękne wydanie, twarda oprawa, apetyczne zdjęcia, bardzo przejrzysty układ przepisów – książka idealna na prezent! Dla kogoś – lub dla siebie.
Droga do zdrowia - przejdź ją z Agnieszką Cegielską i z jej rozmówcami Wielu z nas myśli, że droga do zdrowia jest długa i niełatwa. Jednak często...
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi...