Recenzja książki: Miłość wbrew regułom. Kolory przyjaźni

Recenzuje: Danuta Awolusi

Przyjaźń to relacja niezwykła, bo utkana z wielu uczuć. Nie brakuje w niej miłości, wzajemnej troski, poczucia duchowego pokrewieństwa. Ta prawdziwa powinna trwać do końca życia. Co może stanąć jej na drodze? Między innymi ten temat porusza Katarzyna Grabowska w swojej najnowszej powieści Miłość wbrew regułom.

recenzja Miłość wbrew regułom. Kolory przyjaźni

Sabina jest przebojową adwokatką, z kolei Kinga żyje w cieniu swojego męża – aż do momentu, w którym zostaje przez niego porzucona. Ta sytuacja staje się początkiem zaskakującego ciągu zdarzeń, który wywróci ich życie do góry nogami.

Grabowska prezentuje tom pierwszy cyklu, w którym poznajemy bohaterów i skupiamy się na skomplikowanych relacjach między nimi. Małżeństwo Sabiny jest trudne, brakuje w nim uczucia i partnerstwa. Wystarczy więc ochłap nadziei i wspomnień, by serce znów zabiło szybciej.

Tymczasem Kinga nie może się odnaleźć. Odejście męża to cios, ale jednocześnie w jej życiu zaczyna dziać się coś nowego. Pojawia się ktoś, kto nigdy nie powinien się do niej zbliżać. Co jednak może powstrzymać rodzące się uczucie? A może wcale nie chodzi o uczucie? Bohaterka będzie musiała sama to rozstrzygnąć.

Miłość wbrew regułom to opowieść o tym, jak bardzo poplątane są ludzkie ścieżki i jak wiele błędów popełniamy. Bohaterowie wyrządzają sobie krzywdy, choć przecież nikt nie chce zadawać cierpienia. Myślę, że najbardziej odczuwa to Adrian – mąż Sabiny. Pedant, perfekcjonista, człowiek żyjący w świecie własnych obsesji. Dokąd zaprowadzi go życie od linijki?

Grabowska tworzy też opowieść o przyjaźni, która wiele może przyjąć, ale nie jest relacją niezniszczalną. Przyjaźń nie jest przecież instynktowna i aż tak głęboka, jak miłość matki do dziecka. Może nie wytrzymać każdej próby.

Książka Grabowskiej to – w końcu – opowieść o wyborach i ich konsekwencjach. O tym, jak napędzają je namiętności i pragnienia, a rzadziej rozsądek. Pytanie, jak bohaterowie zniosą konsekwencje? O tym przekonacie się w trakcie lektury. Polecam!

Tagi: obyczajowe

Kup książkę Miłość wbrew regułom. Kolory przyjaźni

Zobacz opinie o książce Miłość wbrew regułom. Kolory przyjaźni
Książka
Za rok o tej porze
Katarzyna Grabowska0
Okładka ksiązki - Za rok o tej porze

W świetle noworocznych fajerwerków, przy blasku walentynkowych świec, w słońcu i w deszczu, pod rozgwieżdżonym niebem i wśród choinkowych lampek. Czasami...

Pomiędzy piekłem a niebem
Katarzyna Grabowska0
Okładka ksiązki - Pomiędzy piekłem a niebem

Abigail, słysząc diagnozę lekarską, traci nadzieję. Dobrze zapowiadająca się tancerka, dla której balet był całym życiem, nagle uświadamia sobie, jak ulotne...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk