Na rynek wydawniczy trafia bardzo wiele publikacji poświęconych tematyce kulinarnej. Są to z jednej strony opasłe tomy, zawierające tysiące różnych przepisów – począwszy od prostych sałatek, poprzez smakowite desery, a na rozbudowanych daniach kończąc – a z drugiej: cieniutkie broszurki, zawierające jedynie kilka bardzo prostych receptur. Trudno znaleźć tę jedną jedyną książkę kucharską, która zaspokoi potrzeby, gusta i smaki wszystkich domowników, wielu bowiem tytułom zwyczajnie brakuje prostego klucza. Menu Italiano. Na co dzień i od święta to publikacja, która od pierwszej strony pozytywnie zaskoczy czytelnika swoją przejrzystością oraz jasnym, doskonale przemyślanym ułożeniem przepisów.
Ileż to razy po długim i mozolnym wertowaniu obszernej książki kucharskiej, gdy wreszcie znajdziemy ciekawy przepis, okazuje się, że – z uwagi na sezon – potrzebnych składników nie można nigdzie kupić. Korzystając z przepisów zamieszczonych w Menu Italiano, szybko i „bezbłędnie” trafimy na nietuzinkowy pomysł na ciekawe letnie, wiosenne, zimowe lub jesienne danie. W publikacji znajduje się bowiem 365 przepisów, podzielonych na 12 miesięcy. Do przygotowania dań styczniowych autorzy książki proponują przede wszystkim brokuły, cykorię i kalafior. Natomiast w miesiące letnie warto sięgać po świeże owoce i jarzyny i przygotowywać je według szybkich i prostych przepisów.
Publikacja Menu Italiano oprócz 365 przepisów na tradycyjne włoskie przysmaki posiada także mnóstwo innych atutów. Pod koniec każdego rozdziału (miesiąca) znajdują się propozycje menu - szybkiego, wegetariańskiego, rybnego bądź „na zimno” – złożonego z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Przepisy na każdy dzień danego miesiąca ułożone są naprzemiennie - po jednym lub dwa na stronie. Lista niezbędnych składników dania znajduje się w wąskiej lewej kolumnie, natomiast sposób przygotowania potrawy zaprezentowano w szerszej prawej kolumnie. Dodatkowo przy każdym przepisie zaznaczono czas przygotowania i czas gotowania dania oraz idealnie komponujące się z potrawą wino. Każdej recepturze towarzyszy także porada dotycząca praktycznego aspektu gotowania - dowiemy się więc na przykład, jak zachować smak kaparów bądź na czym polega sekret chrupiącej focaccii.
W publikacji nie mogło, oczywiście, zabraknąć fotografii przedstawiających opisywane dania. Zdjęcia są w pełnym kolorze i zajmują całą sąsiadującą z przepisem stronę. Stanowią one znakomitą inspirację dla ambitnych kucharzy, a także świetną podpowiedź odnośnie do sposobu podania potrawy.
Menu Italiano to pięknie wydana sporej objętości lektura, która przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Na kartach publikacji znajdziemy bowiem przepisy na bruschettę, risotto, quiche i spaghetti oraz na wiele mniej znanych włoskich specjałów. Książka spodoba się także wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni, a nowe dania traktują jak prawdziwe wyzwania. Proste i jasno zaprezentowane przepisy zamieszczone w Menu Italiano z pewnością pomogą w rozwijaniu swych umiejętności kulinarnych.
Świetna zabawa w nauce pisania! Seria ,,Rysuję zygzaczki i szlaczki" to zestaw prostych, a zarazem bardzo zróżnicowanych zadań edukacyjnych rozwijających...
Najnowsza mapa samochodowa została wydana przy współpracy z austriacką firmą Freytag Berndt. Czytelność mapy, szczegółowa sieć dróg, gwarantuje zaplanowanie...