Recenzja książki: Menu italiano. Na co dzień i od święta

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Na rynek wydawniczy trafia bardzo wiele publikacji poświęconych tematyce kulinarnej. Są to z jednej strony opasłe tomy, zawierające tysiące różnych przepisów – począwszy od prostych sałatek, poprzez smakowite desery, a na rozbudowanych daniach kończąc – a z drugiej: cieniutkie broszurki, zawierające jedynie kilka bardzo prostych receptur. Trudno znaleźć tę jedną jedyną książkę kucharską, która zaspokoi potrzeby, gusta i smaki wszystkich domowników, wielu bowiem tytułom zwyczajnie brakuje prostego klucza. Menu Italiano. Na co dzień i od święta to publikacja, która od pierwszej strony pozytywnie zaskoczy czytelnika swoją przejrzystością oraz jasnym, doskonale przemyślanym ułożeniem przepisów.  

Ileż to razy po długim i mozolnym wertowaniu obszernej książki kucharskiej, gdy wreszcie znajdziemy ciekawy przepis, okazuje się, że – z uwagi na sezon – potrzebnych składników nie można nigdzie kupić. Korzystając z przepisów zamieszczonych w Menu Italiano, szybko i „bezbłędnie” trafimy na nietuzinkowy pomysł na ciekawe letnie, wiosenne, zimowe lub jesienne danie. W publikacji znajduje się bowiem 365 przepisów, podzielonych na 12 miesięcy. Do przygotowania dań styczniowych autorzy książki proponują przede wszystkim brokuły, cykorię i kalafior. Natomiast w miesiące letnie warto sięgać po świeże owoce i jarzyny i przygotowywać je według szybkich i prostych przepisów.

Publikacja Menu Italiano oprócz 365 przepisów na tradycyjne włoskie przysmaki posiada także mnóstwo innych atutów. Pod koniec każdego rozdziału (miesiąca) znajdują się propozycje menu  - szybkiego, wegetariańskiego, rybnego bądź „na zimno” – złożonego z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Przepisy na każdy dzień danego miesiąca ułożone są naprzemiennie - po jednym lub dwa na stronie. Lista niezbędnych składników dania znajduje się w wąskiej lewej kolumnie, natomiast sposób przygotowania potrawy zaprezentowano w szerszej prawej kolumnie. Dodatkowo przy każdym przepisie zaznaczono czas przygotowania i czas gotowania dania oraz idealnie komponujące się z potrawą wino. Każdej recepturze towarzyszy także porada dotycząca praktycznego aspektu gotowania - dowiemy się więc na przykład, jak zachować smak kaparów bądź na czym polega sekret chrupiącej focaccii.

W publikacji nie mogło, oczywiście, zabraknąć fotografii przedstawiających opisywane dania. Zdjęcia są w pełnym kolorze i zajmują całą sąsiadującą z przepisem stronę. Stanowią one znakomitą inspirację dla ambitnych kucharzy, a także świetną podpowiedź odnośnie do sposobu podania potrawy.

Menu Italiano to pięknie wydana sporej objętości lektura, która przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Na kartach publikacji znajdziemy bowiem przepisy na bruschettę, risotto, quiche i spaghetti oraz na wiele mniej znanych włoskich specjałów. Książka spodoba się także wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni, a nowe dania traktują jak prawdziwe wyzwania. Proste i jasno zaprezentowane przepisy zamieszczone w Menu Italiano z pewnością pomogą w rozwijaniu swych umiejętności kulinarnych.

Kup książkę Menu italiano. Na co dzień i od święta

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Menu italiano. Na co dzień i od święta
Inne książki autora
Rysuję zygzaczki i szlaczki z królikiem
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Rysuję zygzaczki i szlaczki z królikiem

Świetna zabawa w nauce pisania! Seria ,,Rysuję zygzaczki i szlaczki" to zestaw prostych, a zarazem bardzo zróżnicowanych zadań edukacyjnych rozwijających...

Republika Czeska, Słowacja. Mapa samochodowa 1:500.000
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Republika Czeska, Słowacja. Mapa samochodowa 1:500.000

Najnowsza mapa samochodowa została wydana przy współpracy z austriacką firmą – Freytag Berndt. Czytelność mapy, szczegółowa sieć dróg, gwarantuje zaplanowanie...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;
Zły Samarytanin
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy