Recenzja książki: Melodia serca

Recenzuje: Mirosław Kalinowski

Jak wiele tragedii może spotkać jedną dziewczynę? To pytanie nasuwa się po lekturze najnowszej powieści Agaty Suchockiej. Melodia serca przenosi czytelników nas do czasów, w których małżeństwo kierowane rozsądkiem i chęcią poprawy statusu stanowiło priorytet, a ucieczka do Ameryki mogła przynieść spełnienie marzeń i początek nowego, lepszego życia. Czy właśnie taką przyszłość szykuje życie dla głównej bohaterki powieści?

recenzja Melodia serca

Julie to młoda dziewczyna, którą życie doświadcza już od najmłodszych lat. Jej ojciec zginął na wojnie, ona sama została zgwałcona przez jednego z żołnierzy. Sytuację pogarsza fakt, że dziewczyna zostaje poniekąd zmuszona do małżeństwa z dużo starszym, nieznanym sobie mężczyzną. Julie decyduje się postawić wszystko na jedną kartę. Samotnie wyrusza do Ameryki, aby zacząć nowe życie u boku nieznajomego. Przyszły mąż funduje dziewczynie rejs luksusowym transatlantykiem – w pierwszej klasie. Skromna i wycofana Julie niespodziewanie styka się z ogromnym przepychem i bogactwem. Po tym, jak wojna zabrała jej wszystko, pozostawiając jedynie niewielki majątek, trudno jej odnaleźć się w nowym świecie. Podróż liniowcem rozpocznie w życiu dziewczyny nowy, niespodziewany rozdział, który zupełnie zmieni jej, już i tak wywrócone do góry nogami, życie.

Oprócz Julie na statku poznajemy tajemnicze rodzeństwo – Delię oraz jej brata Romea. Podczas podróży transatlantykiem kobieta zabawia gości swoim śpiewem, natomiast Romeo podczas jej występów gra na saksofonie. Początkowo Julie staje się ich celem rabunkowym. Rodzeństwo chce wyłudzić od nieświadomej dziewczyny jej skromny majątek. Romeo stara się przy tym uwieść Julie, jednak z czasem między parą zaczyna się rodzić uczucie. Choć została obiecana innemu mężczyźnie, nie może zapomnieć o przystojnym saksofoniście ze statku. Czy ich związek ma szansę przetrwać? Kim okaże się przyszły małżonek, czekający na Julie w Stanach? Czy los dziewczyny się zmieni? Powieść niesie wiele pytań, a odpowiedzi nie zawsze są takie, jakich życzyłaby sobie bohaterka.

Melodia Serca to łącząca w sobie elementy romansu oraz dramatu powieść obyczajowa, która smuci, wzrusza, ale również szokuje. Książka Agaty Suchockiej kryje wiele tajemnic i powiązań. Nic tutaj nie jest przypadkowe, a z czasem wszystkie wątki łączą się, tworząc historię pełną emocji i miłosnych zawirowań. Powieść napisana jest niezwykle barwnym językiem. Autorka zadbała przede wszystkim o szczegóły, które urealniają i uatrakcyjniają historię. Nie brakuje profesjonalnych terminów związanych z żeglugą morską oraz wysublimowanego słownictwa, charakterystycznego dla elit tamtych czasów. Z jednej strony z powieści bije elegancja, z drugiej – surowość i brutalność. Bogate opisy wnętrza statku sprawią, że czytelnik poczuje się, jakby sam przemierzał pokład i spędzał czas w klimatycznej restauracji, wsłuchując się w jazzową melodię saksofonu. Przy tym wszystkim autorce udało się zachować lekkość narracji, co sprawia, że przez książkę płynie się bardzo szybko.

Agata Suchocka zadbała o dużą różnorodność miejsc akcji. Z uliczek Paryża, naznaczonego jeszcze widmem wojny, przenosimy się na francuski liniowiec oceaniczny SS Paris, który swoim przepychem oraz atmosferą zachwyca skromną dziewczynę. Wraz z dobiciem do brzegu Stanów Zjednoczonych lądujemy w dusznym i gorącym Nowym Orleanie, a z czasem odwiedzamy mroczne, owiane atmosferą magii i voodoo, bagna. Jednak również w Ameryce nie brakuje znanej ze statku atmosfery eleganckich przestrzeni wypełnionych jazzem. To wszystko sprawia, że czytelnik nie traci zainteresowania historią nawet na moment.

Książka mówi przede wszystkim o miłości. Zarówno tej wymuszonej, jak i prawdziwej. Autorka poruszyła temat straty, samotności oraz walki o lepsze życie. Melodia Serca bardzo dobrze ukazuje metamorfozę głównej bohaterki, która ze skromnej i zlęknionej dziewczyny staje się dojrzałą i silną kobietą. Julie za wszelką cenę stara się bronić przed niebezpieczeństwem, w jakim się znalazła. Dokonuje wyborów, które trudno zrozumieć, a nawet zaakceptować, przez co Melodia serca nie zawsze jest łatwą lekturą. Świeżości i oryginalności dodaje powieści wątek voodoo oraz magicznych rytuałów. Bohaterowie są zróżnicowani – tym bardziej że autorka zdecydowała się w powieści poruszyć temat różnorodności oraz dyskryminacji rasowej.

Melodia serca to wzruszająca historia, która przypadnie do gustu miłośnikom romansów, poszukujących niesztampowych i oryginalnych rozwiązań w obrębie doskonale znanego im gatunku. Zaskakująca i pełna interesujących refleksji powieść pokazuje, że czasem nawet najgorsze wydarzenia mogą stać się początkiem czegoś pięknego.

Tagi: obyczajowe

Kup książkę Melodia serca

Zobacz opinie o książce Melodia serca
Książka
Melodia serca
Agata Suchocka
BITE ME
Agata Suchocka0
Okładka ksiązki - BITE ME

Rok 2150. Albo coś koło tego, bo nikt już czasu nie liczy. Wyludniony, zaśmiecony i owładnięty manią cyborgizacji świat przestał zapadać w sen. Nastała...

O jeden krok za daleko
Agata Suchocka0
Okładka ksiązki - O jeden krok za daleko

Ada jest matką dorastającej córki, zmagającą się z alkoholizmem i wypadkiem, który zdruzgotał jej karierę amazonki i prywatne życie. Egzystująca w enklawie...