Recenzja książki: Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Hasło „kuchenne rewolucje” kojarzy się jednoznacznie. Telewizyjne show, w którym znana restauratorka, Magda Gessler, przybywa do podupadającej restauracji i nie tylko stawia ją na nogi, ale też daje temu miejscu nową szansę, tchnie w nie nowe życie. Po emisji każdego odcinka programu widz odczuwa pragnienie dwojakiego rodzaju. Z jednej strony - ma szaloną ochotę wsiąść do samochodu i odwiedzić uratowaną restaurację, z drugiej jednak (zwłaszcza, gdy zrewolucjonizowaną restaurację dzieli od miejsca zamieszkania widza, bagatela, kilkaset kilometrów) – chęć przyrządzenia we własnej kuchni specjałów zaprezentowanych przez restauratorkę. Z pomocą przychodzi wówczas kolejna, po Kuchennych rewolucjach. Przepisach Magdy Gessler publikacja inspirowana programem telewizyjnym - książka Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler.

Publikacja składa się z ponad sześćdziesięciu przepisów na dania, które miłośnicy kuchennego show mieli okazję zobaczyć w jednym z odcinków programu. W publikacji przepisy uszeregowano i pogrupowano w siedmiu rozdziałach. I tak, jak w restauracyjnym menu, na początku oczom czytelnika ukażą się pomysły na niebanalne przystawki. Dalej czytelnik będzie mógł wybrać jedną z najsmaczniej prezentujących się, jego zdaniem, zup. W dalszej części publikacji zaprezentowano sałatki, dania wegetariańskie i ryby. Oczywiście, nie mogło zabraknąć także miejsca na pyszne dania z mięs. Publikację zamykają natomiast słodkie desery.

Przeglądając pobieżnie Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler, czytelnik może odnieść błędne wrażenie, że zaprezentowane w książce dania są jedynie standardowymi, znanymi z domu posiłkami. Trudno odmówić Magdzie Gessler inspiracji tradycyjnymi recepturami. Jednak w przepisach prezentowanych w książce znajduje się zawsze jakaś innowacja, element zaskoczenia, składnik bądź sposób podania, który tradycję odświeża bądź wręcz stoi do niej w opozycji. I tak wśród innych smakowitych dań czytelnik z pewnością zwróci uwagę na kluski śląskie z… pesto, rosół z kaczki z żurawiną czy oryginalną pizzę z piklingiem i dymką. 

Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler nie są kolejną typową książką kucharską. Przeciwnie! Gdyby nie fenomenalne zdjęcia, ukazujące każde danie, publikacja przypominałaby raczej przekazywany z pokolenia na pokolenie notatnik z cennymi recepturami na serwowane przy różnych okazjach rodzinne przysmaki. Przy prezentacji dań nie uwzględniono czasu ich przygotowania (informacja o tym, ile czasu piec mięso, znajduje się w treści przepisu), który zwykle widnieje nad listą niezbędnych składników. W książce nie natrafimy także na „gwiazdki” sugerujące stopień trudności podczas przygotowywania potrawy. 

Po przejrzeniu przepisów zamieszczonych w publikacji większość czytelników dojdzie z pewnością do wniosku, że jest w stanie przygotować według tych wskazówek poszczególne dania. Składniki na potrawy są bowiem ogólnie dostępne, a przygotowanie dań nie wymaga ogromnych umiejętności czy znajomości skomplikowanych technik kulinarnych. 

W książce znalazło się także miejsce na ciekawostki związane z programem „Kuchenne rewolucje”. Magda Gessler przytacza anegdoty i historie, jakie miały miejsce podczas zbierania materiału do kolejnych odcinków. Opisuje także, jak wygląda proces przekształcania miejsc, które właściwie umarły w tętniące życiem i kolorami, piękne oraz pachnące smacznymi potrawami restauracje. „Kuchenne rewolucje” to nie tylko program telewizyjny oraz ciekawa, kierowana do szerokiego grona odbiorców publikacja. To sposób na zmianę złych przyzwyczajeń wielu restauratorów oraz nauka smaku dla wszystkich klientów restauracji.

Kup książkę Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler
Inne książki autora
Magda i dzieciaki
Magda Gessler0
Okładka ksiązki - Magda i dzieciaki

Magda Gessler i dzieci w wieku od 5 do 10 lat na kolorowej sesji zdjeciowej do ksiazki ,ktora zacheca duzych i małych do wspolnego gotowania. Mama, tata...

151 Najlepszych Restauracji i Hoteli w Polsce
Magda Gessler0
Okładka ksiązki - 151 Najlepszych Restauracji i Hoteli w Polsce

W swojej pracy podróżuję po Polsce pełnej smaku. Odnajduję w niej prowadzone przez całe rodziny restauracje i hotele. Serdecznością właścicieli...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak
Kobiety naukowców
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy