Szef Wincenty wie, co dobre. Ponieważ lubi dobrze zjeść, zwraca uwagę na smak potraw. Książeczka Dookoła smaków to Podróże kulinarne szefa Wincentego. Dzięki niej i czytelnik pozna to, co smaczne.
Wincentemu zależy, by spełniło się jego marzenie. Skonstruowanym przez siebie pojazdem (z akcesoriów kuchennych) przy sprzyjającej pogodzie wyrusza na podbój świata. Po drodze zatrzymuje się zaledwie sześć razy, za każdym razem na innym kontynencie. Odwiedza Europę, Azję, Afrykę, Australię, Amerykę Północną oraz Amerykę Południową. W końcu uznaje, że to wystarczy, by zrealizować marzenie: czy uda mu się dostatecznie pogłębić swoją wiedzę i doświadczenie, by po powrocie do domu otworzyć restaurację nagradzaną gwiazdkami Michelin? I to nagradzaną nie tylko za wystrój czy przyjazną atmosferę, ale przede wszystkim za serwowane w restauracji dania, odzwierciedlające smaki całego świata. Zatem – w drogę! I do szybkiego zobaczenia!
Na publikację składa się zestaw sześciu rozkładanych map, które – połączone w całość – tworzą oryginalną książkę. Na każdej z map, oprócz oznaczeń geograficznych i przyrodniczych, zaznaczono typowe dla danego kontynentu bogactwo kulinarne. W falistych ramkach zamieszczono opisy charakteryzujące poszczególne kraje, a przynależne im numery przeniesiono również w odpowiednie miejsca na mapie, wzbogacając je równocześnie odpowiadającą treści grafiką. Nazwy potraw zapisano wytłuszczoną czcionką. Tyły map wzbogacono o informacje dotyczące kuchni poszczególnych kontynentów oraz zasad obowiązujących przy spożywaniu posiłków. Wewnętrzne strony okładki (przedwyjazdowa gorączka oraz szczęśliwy koniec) są niczym ramy spinające całość.
Publikacja Wydawnictwa Adamada jest niebanalna. Tekst Štěpánki Sekaninovej obficie okraszono barwnymi, zabawnymi ilustracjami, które z precyzją wykonał Jakub Cenkl. Rozkładane mapy, ułatwiające czytelnikowi przeniesienie się na inne kontynenty, do różnych krajów i ciekawych miejsc, dostarczają mnóstwa wrażeń. Dodatek stanowi Podręcznik dla kuchcika z wykropkowanym miejscem na wpisanie imienia nowego właściciela przepisów i rad w nim zebranych (z oznaczonymi wykrzyknikiem podpowiedziami), dzięki którym wiadomo, jak przyrządzić przekąskę Croque Monsieur (po raz pierwszy podano ją w 1910 roku w jednej z paryskich kawiarni), lamingtone czy tomatikan. W przepisach dodano ilustrację gotowej potrawy oraz podano ilość składników i sposób wykonania. Pozna również młody kuchcik ciasto z mrugającymi rybimi głowami (Stargazy pie), tajniki kuchni Tex-Mex, a także historię wielu znanych z codziennego życia przypraw i smakowych dodatków. Minisłowniczek Wincentego uczy rozróżniania stopni wysmażenia steku oraz rodzajów sushi.
Wszystko jest w lekturze dopasowane: twarda okładka, grube kartki, większy format, przejrzysty layout strony, a nawet kieszonka służąca do przechowywania Podręcznika dla kuchcika. Szef Wincenty zaprasza zatem do lektury i życzy smacznego.
Czy wiesz, że możesz zostać profesjonalnym przytulaczem kotów, dojarzem węży a nawet nauczycielem psiej jogi? Większość z nas kocha zwierzęta, niezależnie...
Pewien smok prowadził bardzo niezdrowy tryb życia, zbyt często jadł słodycze, nie czyścił zębów, nie mył łap przed posiłkami, nie lubił się ruszać i wolał...