Bez pszenicy na każdą okazję Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej to wspaniała książka kucharska, która zawiera nie tylko wiele przydatnych przepisów, ale też liczne wskazówki, jak gotować zdrowo i smacznie, jakich używać akcesoriów, żeby osiągnąć zamierzony efekt, a także jak kupować i nie zwariować wśród oznaczeń na etykietach.
Całość podzielona jest na trzy części: wstęp, rozdział o produktach i przepisy. Przepisy natomiast są podzielone na konkretne wydarzenia i święta - tym samym autorki dostarczają pomysły na potrawy na karnawał, Walentynki, Halloween, Dzień Dziecka, urodzinowe menu czy na tłustoczwartkowe smakołyki. Pierwsze dwa rozdziały wprowadzają czytelnika w świat gotowania, podkreślając, że wybór wysokiej jakości produktów to podstawa. Autorki poświęcają sporo miejsca informacjom na temat ekożywności, GMO, a także polecają sprawdzone przez siebie produkty konkretnych producentów. Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla osób, które muszą - lub chcą - wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu. Autorki podpowiadają, jak można zamienić konkretne produkty, a także proponują nowości na rynku, które świetnie sprawdzają się w bezpszenicznej diecie.
Dodatkowych kilka podrozdziałów poświęcono przechowywaniu jedzenia, przewożeniu go na piknik, przygotowywaniu marynat na grilla, jadalnym kwiatom, produktom pszczelim, przelicznikom form i temu, jak uratować zwarzony krem. Wskazówki, co kupić, żeby było zdrowo i ekologicznie, a czego się wystrzegać, żeby nie zatruwać organizmu, są niezwykle cenne i na pewno dla niejednej rodziny okażą się przydatne. Podobnie jak opis kuchennych przyrządów, które powinny znaleźć się w domowych szufladach - specjalne patelnie, które nadają potrawom finezyjne kształty, urządzenia do wypieku rozetek czy ozdabiania ciast i ciasteczek.
Przepisy zawarte w książce są naprawdę różnorodne. Część opiera się na produktach, które każdy ma w domu, część wymaga wycieczki do supermarketu lub pogrzebania w internecie. Są przepisy tradycyjne i smaki zupełnie nowe, które zaskoczą niejedno podniebienie.