Audrey Hepburn kojarzy się przede wszystkim z jej rolą pięknej Księżniczki Anny z Rzymskich wakacji, w których zagrała u boku Gregory'ego Pecka. Nie bez znaczenia jest też jej późniejsza działalność charytatywna. Ale pomiędzy Audrey-aktorką a Audrey-wolontariuszką jest także kochająca i oddana matka. O nieznanym obliczu tej niesamowitej gwiazdy opowiada jej młodszy syn.
Podstawę książki stanowią domowe przepisy Audrey Hepburn, inspirowane przede wszystkim kuchnią włoską, bo to własnie o tym śródziemnomorskim okresie życia aktorki opowiada autor. Pisze również o dzieciństwie matki w opanowanej wojną Holandii, o doskwierającym głodzie i spowodowanych nim chorobach, o pierwszym posiłku podarowanym przez aliantów. To wydarzenie stanowi punkt wyjścia do opowieści jako czynnik mający decydujący wpływ na charakter Audrey; to kluczowe wydarzenie uczyniło ją niezwykle czułą, pełną empatii i skromności kobietą.
Luca Dotti wspomina matkę głownie przez pryzmat czasu spędzonego przez nią w domu z drugim mężem, Andreą Dottim, ojcem autora, oraz czasy późniejsze, po rozwodzie jego rodziców, gdy Audrey związała się z Robertem Woldersem, holenderskim aktorem. Rozdziały podporządkowane różnym okresom życia aktorki zawierają opisy jej ulubionych potraw związanych się z konkretnymi przeżyciami. Od przystawek, przez zupy i dania główne, po desery i przetwory - w tym zbiorze kulinarnych historii rodzinnych czytelnik znajdzie ciekawe opowieści, połączone z przepisami i cennym wskazówkami dotyczącymi przyrządzania potraw i wyboru składników. A do tego mnóstwo fotografii.
Wielka miłość do zwierząt i szacunek do natury, wrażliwość na los drugiego człowieka oraz ogromna determinacja, by poświęcić się w całości swym pasjom i przy tym nie zaniedbywać ukochanych synów odróżniają Audrey od wielu gwiazd, którym z trudem przychodzi zachowanie takiej równowagi. Ci, którzy twierdzą, że jest dla nich wzorem kobiety idealnej, nie są wcale dalecy od prawdy. Bo choć ideałów na świecie nie znajdziemy, Audrey Hepburn była zdecydowanie bliska tytułu najlepszej w wielu sferach życia zarówno zawodowego, jak i prywatnego. Dotti z czułością pisze o niej jako o matce, która potrafiła w całości poświęcać się swej rodzinie, racząc bliskich pysznymi posiłkami, które cechowała skromność i prostota.
Dla fanów aktorki, którzy wiedzą o niej absolutnie wszystko, ta książka będzie świetnym uzupełnieniem ich wiedzy o sfery dotąd niedostępne dla ludzi spoza ścisłego kręgu przyjaciół i rodziny. Chociaż Luca Dotti daleki jest od zdradzania sekretów matki i zbytniego eksponowania jej życia prywatnego, udaje mu się ciekawie opowiedzieć o światowej sławy aktorce "po godzinach". Audrey w domowym zaciszu, z dala od medialnego zgiełku, była osobą równie uroczą jak na ekranie. Audrey w domu to książka inspirująca zarówno do przygód w kuchni, jak i do przypomnienia sobie ulubionych filmów z Hepburn. Polecić ją warto łasuchom, czułym na pięknie wydane książki kucharskie. Ta jest wyjątkowa.
Autorka bloguje na: www.book-loaf.blogspot.com