Odkryj prywatny świat Audrey Hepburn w niezwykłej bestsellerowej biografii napisanej przez syna aktorki!
Dziecięce wspomnienia, rodzinne anegdoty, cytaty z prywatnych listów, rysunki, skrupulatnie spisywane i gromadzone przez gwiazdę Hollywood przepisy na ulubione dania, które zapewniły jej doskonałą sylwetkę i przeszło 250 niepublikowanych wcześniej fotografii z domowego archiwum! To wszystko składa się na wyjątkową książkę, którą porównać można jedynie z głośnymi przed kilku laty ,,Fragmentami" Marilyn Monroe.
Tym bardziej niezwykła to lektura, że ukazuje osobę zupełnie inną niż ekranowa Audrey-trzpiotka, którą wielbiły tłumy. Lucca Dotti tworzy portret spełnionej matki i żony, doskonałej kucharki, wielbicielki domowego ogniska, która gotowa była porzucić czerwony dywan dla rodzinnych kolacji i przyjęć w ogrodzie. Trzon książki stanowią osadzone w rodzinnym kontekście przepisy kulinarne. Są one jednak smakowitym, ale tylko pretekstem, niecodziennym sposobem na bezprecedensowe pokazanie prawdziwego życia legendy kina, poczynając od dzieciństwa spędzonego w Holandii podczas II wojny światowej, przez karierę w Hollywood, życie aktorki, matki i żony w Rzymie, aż po ostatnie lata spędzone na podróżach po świecie w roli ambasadora UNICEF.
,,Audrey w domu" to rodzaj intymnego albumu, barwnego patchworku pokazującego świat aktorki i tych, których kochała najbardziej - jej dzieci, przyjaciół, zwierzęta. To wyrafinowana i piękna opowieść, która rozwija się od śniadania do lunchu, od lunchu do kolacji, od kolacji do przyjęcia w ogrodzie. Książka, która pozwala nam zajrzeć do domu Audrey przez dziurkę od klucza.
Książka Dottiego to unikalne spojrzenie na prywatne życie gwiazdy Hollywood przez pryzmat filozofii zdrowego żywienia, którą wyznawała, przejawiającej się w miłości do samodzielnej uprawy warzyw i zdobywania produktów od lokalnych hodowców.
Redbook.com
Domowa kuchnia Hepburn pozwala nam rozsmakować się w jej życiu poza światłami sceny, czerwonym dywanem i okładkami kolorowych magazynów.
Yahoo! Food
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2016-03-03
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN:
Liczba stron: 204
"Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie" Luca Dotti
Syn Audrey Hepburn opowiada nam o swojej mamie, pokazuje oblicze Audrey której nie znamy. Opisuje nam ich wspólne życie w Rzymie, czy ukochanej posiadłości w Szwajcarii La Paisible, która była azylem i ukochanym miejscem Audrey, gdzie się ukrywała przed fleszami i światem Hollywood. Książka, która miała być tylko książką kucharską, ale stała się dość oryginalną biografią,z unikalnymi przepisami kulinarnymi potraw które gościły na co dzień na stole w domu Audrey, zawierającą wspomnienia syna o mamie z bogatą kolekcją prywatnych fotografii z rodzinnego albumu. Dowiedziałam się, że Audrey była łasuchem, kochała czekoladę pod każdą postacią, nawet sam jej zapach potrafił poprawić jej humor,lody które jadła zawsze kiedy tylko mogła i wręcz kochała makaron z przecierem pomidorowym,do tego stopnia że zabierała nawet na wakacje składniki na jego przygotowanie. Poznałam Audrey, która była swojska, czuła, ciepła, kochająca zwierzęta i dobre jedzenie,bo taka była dla bliskich, rodziny i przyjaciół. My znaliśmy Audrey gwiazdę ekranu, piękną kobietę która zachwyca w ,, Śniadaniu u Tiffaniego,, modną, której stroje nadal inspirują do naśladowania. Dzięki tej książce dopiero teraz mam pełny obraz prawdziwej Audrey Hepburn i muszę przyznać, że mam do niej jeszcze więcej sympatii. Jeśli macie ochotę poznać tę fantastyczną kobietę, to powinniście tę książkę przeczytać. Ja osobiście naszpikowałam jej strony znacznikami z myślą i postanowieniem że wypróbuję przepisy potraw, które nie są jakoś wyszukane ,i gościły codziennie na stole Audrey.
Polecam i smacznego Wam życzę.
„Mama zawsze była dla mnie po prostu mamą, oczywiście ukochaną, ale nie widziałem w niej nic wyjątkowego.”. str. 10
Jak już zapewne zauważyliście, od czasu do czasu lubię sięgnąć po biografie znanych ludzi. Tym razem miałam przyjemność zagłębić się we wspomnienia osobistych przeżyć Luci Dotti, syna Audrey Hepburn, który w niezwykły sposób i z wielkim sentymentem opowiada o swojej matce.
„(…) traktowała życie jako dar, którego nie wolno zmarnować. Ciężko pracowała, by odzyskać to, co straciła: dom, rodzinę i bezpieczeństwo zamknięte w ciepłej kuchni.”. str. 15
Audrey Hepburn urodziła się w 1929 roku w Brukseli. Parę tygodni po narodzinach jej serce zatrzymało się na kilka minut na skutek silnego kokluszowego kaszlu (krztusiec). Europejka, która dorastała w ogarniętej wojną Holandii. Głodzona przez niemieckich okupantów, posilała się zupą z trawy oraz pokrzywami, czy cebulkami tulipanów. Była odważną młodą kobietą, która pomagała ruchowi oporu. Cierpiała na astmę, żółtaczkę, anemię i inne choroby spowodowane niedożywieniem. Od dnia, kiedy aliancki żołnierz podarował jej siedem czekoladowych batoników, pokochała czekoladę, która od tej pory zajmowała w jej kuchni szczególne miejsce i zawsze miała ją pod ręką.
„Najszczęśliwsza była w domu, bez makijażu, z psami i kwiatami, kiedy mogła się pośmiać lub iść do kina, a nie jako wielka gwiazda filmowa, nie jako idol milionów ludzi na całym świecie. (Doris Brynner)”. Str. 184
Kim była Audrey Hepburn w zaciszu swojego domu? Ta słynna gwiazda, modelka, działaczka humanitarna oraz aktorka znana z roli w takich filmach jak „Rzymskie wakacje”, „Śniadanie u Tiffany'ego” czy „Jak ukraść milion dolarów”. Pełniła funkcję ambasadorki dobrej woli UNICEF-u. Była skromną osobą, nigdy nie uważała się za wielką aktorkę. Kobieta o dobrym sercu i wielkim współczuciu dla innych. Na pierwszym miejscu ZAWSZE stawiała rodzinę i najbliższych. Uwielbiała spędzać chwile w szwajcarskim domu La Paisible, gdzie mogła spacerować wśród kwiatów i zieleni.
„Kwiaty były dla niej czymś więcej niż pasją estetyczną – one głęboko ją poruszały. Były obietnicą życia i rozwoju.”. str. 137
W niniejszej pozycji oprócz biografii Audrey otrzymamy również wiele ambitnych przepisów na różne smakowite potrawy, porady kulinarne oraz zdjęcia z albumu przedstawiające gwiazdę w różnych momentach jej życia. W tej pozycji znajdą się przepisy między innymi na: ciasto czekoladowe z bitą śmietaną, hutspot, Magdalenki, spaghetti alla puttanesca i wiele, wiele innych, którym towarzyszy krótki opis.
„Mama wiedziała, co znaczy wojna. Dla niej to była mroźna zima, którą udało jej się przetrwać tylko dzięki szczęśliwemu zrządzeniu losu.”. str. 135
Książka jest pięknie wydana, zaczynając od ładnej i twardej oprawy graficznej, przez treść ubarwioną cytatami oraz przepisami, a kończąc na zdjęciach i bardzo dobrej jakości kartkach. Język jest adekwatny do tematyki, lekturę czyta się z wielkim zaciekawieniem. Książek z biografią Audrey Hepburn powstało wiele, niemniej jednak Audrey w domu. Wspomnienia o mojej matce jest pierwszą, którą miałam możliwość przeczytać.
„W małym świecie dziecięcym (…) istnieje największa wrażliwość na niesprawiedliwość. (Charles Dickens)”. Str. 230
Luca w swej książce przedstawił matkę jako typową domatorkę, kochającą matkę, miłośniczkę psów oraz kwiatów. Jednakże nie zrobił z niej świętej, ponieważ opisał także jej słabości. Opisane zostało jej życie w zaciszu domu, wśród rodziny i przyjaciół, dlatego nie znajdziecie większych szczegółów dotyczących jej kariery. Książka może stanowić idealny prezent dla fanów twórczości Audrey Hepburn, ponieważ jest bogata w przepisy ulubionych potraw przyrządzanych przez aktorkę. Dlatego można samemu spróbować przyrządzić opisane smakołyki. Zachęcam do przeczytania tej książki, która stanowi swego rodzaju wspomnienia syna dotyczące jego matki. Książka jest przyjemna w odbiorze, wciągająca, bardzo ciepła, czasami wzruszająca. Polecam.
Luca Dotti, syn Audrey Hepburn z małżeństwa z psychiatrą Andreą Dotti opowiada historię swojej mamy aktorki.
Audrey urodziła się w 1929 roku w Brukseli, jej mama była Holenderką, a ojciec Brytyjczykiem. Dorastała między tymi krajami. Na przełomie 1944 i 1945 roku przeżyła okres głodu, gdy niemieccy okupanci głodzili miliony ludzi w odwecie za pomoc aliantom. Audrey przez całe życie nosiła wojnę w sobie. Wspominała, jak jadła pokrzywę, cykorię, cebulki tulipanów. Przeżyła wielki cios, gdy jej wuj Otto van Limburg Stirum został przez Niemców rozstrzelany w lesie wraz z pięcioma innymi osobami w ramach odwetu za opór stawiany najeźdźcom przez Holendrów.Balet był jej wielką pasją przez całe życie. W Londynie Audrey zdobyła stypendium na naukę u Marie Rambert, legendy brytyjskiego baletu. W 1956 roku spełniła jedno ze swoich marzeń i tańczyła u boku Freda Astaire`a w musicalu Zabawna buzia.
Luca Dotti opisuje życie rodziny w Rzymie oraz szwajcarskiej posiadłości La Paisible, a także pobyt w Kalifornii w 1976 roku, gdy Audrey wręczała Oscara za najlepszy film. Wspomina ostatnie lata i podróże mamy po świecie jako ambasadorki UNICEF.Dzieli się rodzinnymi anegdotami i wspomnieniami dotyczącymi mamy. Audrey uwielbiała czekoladę i zawsze ją trzymała w kredensie, nigdy nie rezygnowała wieczorem z malutkiego kawałka tego przysmaku. Jej popisowym ciastem było cisto czekoladowe z bitą śmietaną, które piekła na specjalne okazje-uroczystości, urodziny, przyjazdy syna do domu. Oczywiście przepis na to cisto znajduje się w książce.
Dla Luciego Dotti Audrey nie była gwiazdą Hollywood, ale ukochaną mamą. W domu nie opowiadała za dużo o tym co się działo na planie filmowym. Z synem rozmawiała o sprawach rodzinnych, egzaminach, pierwszych miłościach i codziennych wydarzeniach. Gdy dorastał wiedział, że mama jest sławna, ale nie zdawał sobie sprawy jak bardzo.
,,Audrey w domu" to wyjątkowa publikacja o prywatnym życiu znakomitej aktorki przedstawiona z perspektywy jej syna. Widać w niej, że rodzina, dom i ogród były dla Audrey przystanią i tym co kochała najbardziej. Życiorys Audrey Hepburn, przepisy na jej ulubione potrawy, cytaty z prywatnych listów, rysunki, a do tego mnóstwo zdjęć z domowego archiwum. Dla samych zdjęć warto mieć tę wspaniale wydaną książkę:)http://magiawkazdymdniu.blogspot.com