Okładka książki - Zbieracze borówek

Zbieracze borówek

Debiutancka powieść Amandy Peters, „Zbieracze borówek”, to jedna z tych książek, które przyciągają uwagę nie tylko wyjątkową okładką, ale przede wszystkim emocjonującym opisem. Przeczytałam wiele różnych powieści, jednak do tej pory nie spotkałam historii, w której głównymi bohaterami są rdzenni Amerykanie. Być może to właśnie ten aspekt skłonił mnie do sięgnięcia po tę książkę. Czułam, że „Zbieracze borówek” będą powieścią inną, wyjątkową, która na długo pozostanie w mojej pamięci.

Rodzina Joe, pochodząca z plemienia Mikmaków, każdego roku pracuje przy zbiorze owoców. Każdy dzień wygląda tak samo – w pocie czoła zbierają jak najwięcej borówek. Ten dzień nie różnił się niczym od innych, nic nie zapowiadało tragedii, która na zawsze odciśnie piętno na życiu Joe. Tego dnia maleńka Ruth zaginęła bez śladu. Od tamtej pory Joe, który jako ostatni widział siostrę, żyje w nieustannym poczuciu winy i żalu.

Norma, jako jedyna córka swoich rodziców, żyje w pozornie normalnych warunkach: piękny dom na zamożnych przedmieściach, dostatnie życie, bezgraniczna miłość rodziców i ciotki. Jednak są pytania, na które pragnie uzyskać odpowiedzi: gdzie są fotografie z okresu niemowlęctwa, dlaczego ma inny kolor skóry, kim jest kobieta, która nawiedza ją w snach. Norma doskonale zdaje sobie sprawę, że rodzice skrywają przed nią wiele tajemnic, lecz zanim je odkryje, miną dziesiątki lat.

„Zbieracze borówek” autorstwa Amandy Peters to wyjątkowa powieść, w której autorka snuje dwie poruszające historie, chwytające za serce i wzruszające do łez. Sięgnęłam po tę książkę i dosłownie przepadłam; dałam się porwać płynącej z jej kart opowieści, chłonęłam każde słowo, każde zdanie i nic nie mogło oderwać mnie od lektury. Napisana pięknym, niezwykle plastycznym językiem, realistycznie ukazuje życie rdzennych Amerykanów, z wyczuciem oddając emocje bohaterów – Amanda Peters zrobiła to w wielkim stylu. Stworzyła powieść, przez którą dosłownie się płynie; to historia, która zachwyca czytelnika na każdej stronie, wzbudza głęboko skrywane emocje i daje nadzieję.

„Zbieracze borówek” to niesamowicie angażująca i trzymająca w napięciu, bardzo bolesna, ale i piękna opowieść o stracie, poczuciu żalu, rodzinnych więzach, a także o niesłabnącej nadziei i bezgranicznej miłości. Sięgając po tę powieść, czułam, że będzie to niełatwa historia, jednak nie spodziewałam się aż tak głębokich emocji. Jestem po prostu zachwycona. Amanda Peters oddała w ręce czytelników jeden z najlepszych i najpiękniejszych debiutów, jakie kiedykolwiek przeczytałam. Gorąco polecam!

Informacje dodatkowe o Zbieracze borówek:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-01-29
Tytuł oryginału: The Berry Pickers
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Współczesna proza literacka

Zobacz opinie o książce Zbieracze borówek

Kup książkę Zbieracze borówek