Za każdym razem gdy dokonujemy wyborów ma to skutki nie tylko dla nas, ale również dla innych. Życie jest ich pełne. Bohaterkę tej powieści poznałam stojącą właśnie w obliczu dramatycznej decyzji. Rok 1974. Nastoletnia Sandy Lincoln dowiaduje się, że jest w ciąży. Nie planowała tego. Dziewczyna rozważa wszystkie możliwości. Wreszcie podejmuje decyzję, która będzie ją prześladować przez wiele następnych lat. Czy dokonała właściwego wyboru?
Zaskoczenie. Strach. Zagubienie. Wstyd. Okazuje się, że popularna cheerleaderka, dziewczyna z dobrego domu, mieszkająca w małym miasteczku jest ciężarna. Nagle jej marzenia się rozpadają. Jej chłopak chce, aby poddała się aborcji. Próbuje ją zmanipulować. Jej rodzice radzą, aby oddała dziecko do adopcji. Podczas gdy wiele osób próbuje wpłynąć na jej decyzję, dziewczyna podejmuje ją o własnych siłach. Już jako dorosła osoba staje przed zadaniem pomocy nastolatce, która znalazła się w podobnej samej sytuacji jak ona wiele lat temu. Czując się nadal winną, pragnie zagłuszyć choć trochę swoje sumienie i wspomóc zagubioną nastolatkę.
Książka została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich skupia się na czasie, gdy Sandy miała 17 lat a później przeniosłam się wraz z bohaterką o 34 lata w przód, kiedy jako dorosła kobieta poznaje konsekwencje swoich działań. Jedna pomyłka z lat młodości zmieniła jej życie na zawsze.
Trzeba przyznać, że Whitlow przodują w tworzeniu bohaterów wiarygodnych. Miałam wrażenie, że dziewczyna jest członkiem mojej rodziny. Mimo, że autor jest mężczyzną to bardzo dobrze ujął tą historię z punktu widzenia przyszłej matki. W "Wyborze" przedstawił zmagania nastolatki w kwestii nieplanowanej ciąży i jej odważny akt. Autor tak uchwycił jej emocje związane z nieoczekiwaną ciążą, że się wielokrotnie wzruszyłam i zaczęłam się zastanawiać nad życiem, swoimi wyborami.
Książka porusza sporo trudnych tematów: gwałt, nastoletnią ciążę, aborcję, adopcję. Pisarz ukazał tu także społeczny ostracyzm i wewnętrzną walkę młodej kobiety z wątpliwościami. Stworzył opowieść o współczuciu i wrażliwości na kontrowersyjne kwestie społeczne, które są nadal obecne w dzisiejszym społeczeństwie. To historia o życiu.
Nie wystarczy powiedzieć, że to niesamowita historia. Po rozpoczęciu lektury nie byłam w stanie jej odłożyć na później. Nie miałam pojęcia, że ta historia aż tak mnie wciągnie. Mimo, że tematyka tej książki nie należy do łatwych, to dzięki stylowi pisarza lekturę czytało mi się bardzo szybko. Wiem, że ta historia będzie w mych myślach jeszcze przez długi czas. To bardzo wyważony pogląd na te problemy i został tu przedstawiony w sposób niestronniczy.
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2014-04-22
Agnieszka Chmielewska-Mulka
Plantatorzy z Południa w obliczu przegranej w wojnie secesyjnej zakładają tajne stowarzyszenie dla ratowania swoich interesów. Półtora wieku później Renny...