Julia, po powrocie z Francji do Polski, planuje założyć własną restaurację. Remigiusz to szef najlepszej knajpy w Warszawie. Mężczyzna wyczuwa w kobiecie rywalkę i podstępem usiłuje zmusić ją do odejścia z branży, lecz sprawy przybierają zupełnie nieoczekiwany obrót. Czy stare powiedzenie „przez żołądek do serca” sprawdzi się i w tym przypadku?
To moje kolejne spotkanie z autorkami, jeśli chodzi o książki Kasi, to za mną chyba wszystkie, natomiast od @dbforys czytałam jedną powieść, która mi się podobała, dlatego jak tylko zobaczyłam, że dziewczyny postanowiły napisać świąteczną historię w duecie wiedziałam, że będę musiała po nią sięgnąć. Język jakim posługują się tutaj Dziewczyny jest bardzo lekki i przyjemny w odbiorze, co sprawia, że książkę czyta się naprawdę sprawnie, ja pochłonęłam historię Julii i Remigiusza w jeden wieczór. Fabuła została w ciekawy sposób nakreślona, równie dobrze poprowadzona i chociaż jest przewidywalna, to i tak nie odebrało mi to radości z czytania. Z pewnością bardzo ciekawym pomysłem są przepisy kulinarne na końcu każdego rozdziału, bardzo chętnie z nich skorzystam! Historia została przedstawiona z perspektywy obojga bohaterów, co pozwoliło mi lepiej ich poznać, dowiedzieć się co czują, myślą, z czym się borykają, a tym samym lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Julia od początku zaskarbiła sobie moją sympatię, bardzo lubię takie postaci kobiece w książkach, jej usposobienie i charakter zapewniają czytelnikowi wiele wrażeń. Relacja pomiędzy głównymi bohaterami została w naprawdę bardzo interesujący sposób zaprezentowana, a ich potyczki słowne wielokrotnie sprawiały, że na mojej twarzy gościł uśmiech. Zabrakło mi trochę więcej magii i klimatu świat, ale mimo wszystko miło spędziłam czas z tą książką i jej bohaterami. Moja ocena 7/10.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-11-02