"Miasto kotów" to kolejna książka Nikoli Kucharskiej, w której świat ludzi zostaje przeniesiony na ten zwierzęcy. Tym razem autorka zaprasza nas na wycieczkę do jego odpowiednika w kocim świecie.
Wyruszamy na zwiedzanie miasta kotów z zakręconą przewodniczką Szprotą, która ciągle coś gubi. Będzie więc okazja do wcielenia się w kocich detektywów by pomóc jej odnaleźć zaginione przedmioty.
Podczas spaceru poznamy Plac Pogromczyni Dzikiej Sfory, zajrzymy do fabryki pudeł i kartonów (której dewiza brzmi "pudła prawem, nie towarem!"). Odwiedzimy także Centrum Kotferencyjne, gdzie trwają właśnie m.in. Targi Ciepła, a także Kotłownię - największy i najlepszy park rozrywki na całym Archipelagu!
Oprócz tego dowiemy się kim był hrabia Kotula, oraz inne znamienite koty. Poznamy kocie święta i festiwale i przeczytamy kocią gazetę pełną najświeższych nowinek!
Tylko uwaga! W mieście obowiązują pewne nakazy, zakazy i zasady dla zwiedzających!
Ta książka zachwyci i małych i dużych! Poznamy koci świat idealnie odwzorowujący nasz ludzki. Czytając o kocich osobach czy przedmiotach można się nieźle uśmiać! A przy wyszukiwaniu zagubionych przedmiotów wytężyć wzrok, bo obrazki są tak szczegółowe, że nie jest to łatwe zadanie.
Książka jest dużego formatu, w twardej oprawie. Tutaj jednak są zwykłe, papierowe strony, a nie jak w "Mieście Psów" - kartonowe. To jednak czyni ją o wiele cieńszą.
Poza tym teksty i ilustracje utrzymane zostały w tym samym stylu.
I ponownie - dobra zabawa gwarantowana!
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2023-05-17
mrs_zolza
Życie grubego Gbura jest poukładane i spokojne - toczy się (dosłownie!) od miski do kanapy i z powrotem. Jego ludzie stwierdzają jednak, że Gburowi potrzebny...
Niezwykła opowieść o dwóch podróżach dookoła świata, z których jedną poznaje się w pionie, a drugą w poziomie... Dzięki formie harmonijki książkę można...