Historia rozpoczyna się znalezieniem ciała młodej kobiety, Martyny, na plaży w Sopocie. Ciało było zdeformowane przez długie leżenie w wodzie i do tego denatce wycięto usta. Pytanie kto mógł dokonać takiej strasznej zbrodni? Prokurator Leopold Bilski rozpoczyna śledztwo. W trakcie dochodzenia wychodzi na jaw, że 17 lat wcześniej też na sopockiej plaży znaleziono ciało młodej kobiety, okaleczonej w taki sam sposób. Bilski postanawia na własną rękę przeanalizować sprawę sprzed lat, bo coś mu podpowiadało, że w ten sposób znajdzie mordercę Martyny.
Co łączy te dwie sprawy, dwa morderstwa? Czy po 17 latach Bilski znajdzie mordercę kobiety?
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Małgorzaty Oliwii Sobczak i dodam, że nie ostatnie
Książka napisana jest prostym i mało wulgarnym językiem. Mało było w tekście wulgaryzmów, co wpisuję na duży plus, bo zauważyłam, że niektóre książki są wręcz nimi przesiąknięte!!! Krótkie rozdziały sprawiały, że czytało się bardzo szybko.
Autorka przeplatała teraźniejszość z przeszłością, żebyśmy poznali losy zamordowanej przed laty Moniki. Cały czas coś się działo, tak że nie było możliwości, żeby odłożyć książkę. Akcja w pewnym momencie robi się przewidywalna, ale zakończenie pozostało dla mnie zagadką do samego końca. Zatem zakończenie jest dokładnie takie, jakie powinno być w każdej książce - mocne, zaskakujące i zapadające w pamięć.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2019-09-04
Magdalena Górska
Pewnego zimowego poranka z okna sopockiej kamienicy skacze studentka prawa. Ślady na jej ciele wskazują, że przed śmiercią młoda kobieta była krępowana...
II część bestsellerowej serii Małgorzaty Oliwii Sobczak "Kolory zła". Poprzednia książka autorki "Czerwień" uznana została za jeden z najważniejszych debiutów...